Effektavgift
Effektavgift dygnet runt alla dagar på året är det tillåtet??
Sedan finns det avgift hög och låg samt sommar och vinter.
Dalaenergi har det??
Hur kann det vara möjligt??
Så jag får max ha 1 kwh i effektavgift höglast samt 2kwh låglast. Då blir 100kr i avgift som man sänkt månadsavgiften. Försök att bo där du!
Mvh Lasse i Gagnef
Sedan finns det avgift hög och låg samt sommar och vinter.
Dalaenergi har det??
Hur kann det vara möjligt??
Så jag får max ha 1 kwh i effektavgift höglast samt 2kwh låglast. Då blir 100kr i avgift som man sänkt månadsavgiften. Försök att bo där du!
Mvh Lasse i Gagnef
Följ inlägget
6
följare
Tack för ditt meddelande.
Effektavgiften ska baseras på den enskilda kundens användning av elnätet och den sammanlagda belastningen på elnätet. Den ska också vara tidsdifferentierad (tidsindelad). Det betyder att den ska vara olika hög vid olika tider för att återspegla hur belastningen på elnätet varierar över tid. Detta är emellertid inget krav i dag utan först från den 1 januari 2027.
Energiavgiften kan och effektavgiften ska, vara tidsdifferentierad, vilket betyder att avgiften varierar beroende på tid på dygnet och/eller efter årstid. För en enskild elanvändare kan det innebära att kostnaderna kan öka eller minska beroende på när och i vilken omfattning man nyttjar elnätet. Den nya prismodellen är utformad för att vara intäktsneutral, vilket betyder att elnätsföretagen varken kommer att ta mer eller mindre betalt av sina kundkollektiv.
Alla elnätsföretag har rätt att utforma sin tariff utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. Därför är det viktigt att du tar reda på hur just din elnätsavgift är utformad. Det gör du genom att kontakta ditt elnätsföretag eller genom att söka efter information på deras webbplats.
Ta reda på när dina effekttoppar infaller och vad som orsakar dem. Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle till exempel kunna orsaka en effekttopp. Du kan se din elanvändning om du loggar in på ditt elnätsföretags internetbaserade kundportal, den kallas ofta för Mina sidor.
Flytta om möjligt din elanvändning till tider då effekt- och energiavgifterna är lägre, även kallat lågpristid, eller låglasttid. Information om detta hittar du hos ditt elnätsföretag.
Undvik att starta flera energikrävande apparater samtidigt vid tider då effektavgiften är hög. För att sänka din effektavgift kan du, om det är möjligt, flytta din elanvändning till tider då effektavgiften är låg. Vissa apparater drar inte så mycket el var för sig men när de startas samtidigt blir effekten hög.
Planera din elanvändning med hänsyn både till elhandelspriset och effektavgiften. Detta gäller särskilt dig som har timprisavtal och styr din elanvändning efter spotpriset. Om ett lågt spotpris infaller under högpris- / höglasttid kan du få en hög effektavgift.
Med vänliga hälsningar
Svara på frågan
Som du kan läsa i vårt svar här ovan ska effekttariffen vara tidsdifferentierad. Elnätsföretaget kan alltså inte ha exempelvis en effekttaxa för höglast alla timmar på dygnet året om.
Enligt information på Dala Energis webbplats skiljer de på hög- och låglasttimmar (under dygnet) samt på vinter- och sommarmånader.
Mer information om elnätsavgifter finns på vår webbplats:
Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen
Varför inför elnätsföretagen en ny prismodell med effektavgift - vad innebär det för dig som elanvändare? - Energimarknadsinspektionen
Tariffer (nättariffer) - Energimarknadsinspektionen
Med vänlig hälsning,
Ni skriver själva "elnätsföretagen varken kommer att ta mer eller mindre betalt av sina kundkollektiv.*
Det är en omöjlighet att under en månads tid att inte överstiga effekttoppen 1Kw alt 2Kw i Lasses fall. I mitt fall ca 1,6 Kw alt 3,2Kw då Degerfors energi sänkt kostnaden med 168kr/månad..
Sen har Ni gett energibolagen möjligheten att ta ut den enskilt högsta effekttoppen att basera avgiften på.
Jag sätter på bastun EN gång och får därmed månadens högsta effekttopp. Min granne sätter på bastun 3-4 ggr i veckan och får samma effekttopp. Vi får alltså lika stor effektavgift.
Förklara då för mig, efter ni svarat Lasse, vad ni menar med det ni skriver "
"Den nya prismodellen med en effektavgift strävar efter att skapa incitament för hushåll och mindre elanvändare att anpassa sin elanvändning, samt att ge hushållen mer rättvisa kostnader."
Det där med rättvisa kostnader får ni förklara närmare
Och slutligen.
Ni skriver också "Elnätsföretaget har möjlighet att använda sig av ett medelvärde av flera av kundens effekttoppar under de högt belastade timmarna vid beräkningen av effektavgiften. Ju fler effekttoppar som ligger till grund för beräkningen av medelvärdet, desto sämre uppnås dock syftet med effektavgiften eftersom medelvärdesbildningen minskar kundens incitament att flytta sin förbrukning. "
Helt fel! När jag nått en effekttopp genom att sätta på bastun EN gång och redan "straffad" med högre avgift kan jag och många med mig fullständigt strunta i eleffektivisering resten av månaden så länge jag inte överstiger redan gjorda effekttoppen.
Gör om gör rätt!
MVH
Det är ju ingen kapacitetsbrist i nätet april till oktober.
Varför ska Elnätbolagen ta ut en effektavgift då?
Ni får ett gemensamt svar på era frågor.
Effektavgiften innebär inte en ytterligare ny avgift som elnätsföretagen får ta ut av sina kunder. Effektavgiften är en del av elnätstariffen som ska bestå av fyra tariffkomponenter: fast avgift, energiavgift, kundspecifik avgift och effektavgift. Den nya prismodellen innebär alltså att elnätstariffen delas upp på fler komponenter jämfört med förut - detta betyder inte per automatik att avgiften höjs för alla kunder. För en enskild elanvändare innebär det att kostnaderna kan öka eller minska beroende på när och i vilken omfattning man nyttjar elnätet. Elnätsavgifterna ska vara kostnadsreflektiva, vilket innebär att de ska spegla de kostnader som respektive kund orsakar elnätsföretaget.
Prismodellen är utformad för att vara intäktsneutral vilket betyder att summan av elnätsavgifterna inte får vara större än elnätsföretagens intäktsramar tillåter. Det här är samma princip som gällde innan den nya prismodellen aktualiserades.
Som vi har informerat om här ovan ska effektavgiften vara tidsdifferentierad. Elnätsföretag kan tidsdifferentiera effektavgiften genom att ha en lägre effektavgift under sommarmånaderna när belastningen av elnätet normalt sett är lägre, och en högre effektavgift under vintermånaderna när belastningen normalt sett är högre. Effektavgiften ska också vara kopplad till när på dygnet det är hög- respektive låglasttimmar. De effekttoppar som ligger till grund för kundens avgift ska enligt vår rekommendation vara tre till fem uppmätta effekttopppar per månad. Läs mer om detta på vår webbplats: Tidsdifferentiering - Energimarknadsinspektionen
Med vänlig hälsning,
När jag ringer och pratar med dom, hänvisar dom till EI. När man pratar med EI blir det samma svammel som ovan. Elnätsägarna behöver inte implementera detta förrän 2027, men dom är riktigt snabba på att göra det för att det ökar deras intänkter avsevärt. Det låter jättefint att man kan "spara pengar" på att tänka smart med sin förbrukning. Men med 1 topp över en hel månad, kan du alltid räkna med att Elbilsladdning, värmesystem, VVB, tvätt/disk osv kommer köras samtidigt vid något tillfälle hur bra du än planerar. El-kostnadsmedvetenhet kommer dessutom bli en infektion i hemmen när man ska planera och bråka om att inte skapa toppar i förbrukningen.
Nästa stora problem är att el-priset till 90% styrs av 1.Vindkraft 2.Vädret (kyla). Det har väldigt lite att göra med efterfrågan, eller tid på dygnet att göra och har definitivt ingenting att göra med hur belastade dom lokala näten är. Så tänk nu att ett mindre samhälle på 10 000 personer har 5000 elbilar om 5-10 år. Alla är medvetna om effekt-toppar och laddar vid låga priser. Dom absolut flesta kommer trycka på fullt och ladda när vinden blåser och det är milt, speciellt om 1 topp över en hel månad avgör din "strafftariff", då spelar det ingen roll att du försöker smeta ut din förbrukning över dygnet. Du kommer få en hög topp hur som helst av misstag, eller behov. Konsekvensen kommer bli att dom lokala näten blir extremt belastade, på tider när dom normalt sett inte är det, pga att elpriset är lågt och folk tar chansen att förbruka.
Ännu värre blir det när el-bilarna kommer styras automatiskt mot att ladda på lågpristider, vilket redan finns, men inte i stor skala än.
När man säger att man vill att alla konsumenter ska dra ner sina effekt-toppar och smeta ut förbrukningen över dygnet, får man ALLA elbilsägare emot sig. Om jag laddar min elbil 16 timmar över dagen, istället för dom billigaste 4-5 timmarna, kostar det mig tusentals kronor extra i månaden. Min bil skulle kosta 20kr/mil att köra omkring på vissa dagar när elpriset ligger högt. Det ger mig bara incitament att sälja elbilen och köpa en diesel.
Leffe Wiren har rätt, men problemet är att det inte är EI som "bestämmer" hur detta ska utföras, bara inom vilka ramar som det ska utföras. Mitt nätbolag bryter redan mot flera av dessa riktlinjer, men svaret jag får av EI är att "detta ska utredas först när det är krav på att tarifferna ska vara införda 2027". Så nu får jag leva 2 år med att mitt elbolag "straffar" mig felaktigt innan det ens kan göras en utredning mot nätägaren?
Mitt elbolag har som sagt infört 2 extra tariffer. Jag får inget svar från EI hur många tariffer som nätägarna får införa förutom att den nya effektariffen ska vara 1 tariff indelad i 4 delar. Men det säger inte hur många fler som får skapas.
Effektarifferna vill att folk ska smeta ut sina toppar över dygnet, men när vi som "klimatmedvetna" el-bilsägare smetar ut våra laddningar över dygnet orsakar vi bara mer belastning på nätet när det redan är som mest belastat för vi hinner inte ladda på lågbelastningstid.
Än så länge man kan "lura" timmedelvärdet genom att köra en 8kw bastu 30 min och få en effekttopp på 4kw/h, men med kvartsmätning kommer nätägarna täppa till den luckan allt-eftersom folk utnyttjar den..
Ei kan alltid besluta om att inleda tillsyn, antingen på eget bevåg eller för att vi får in en anmälan. Detta har vi gjort några gånger när det kommer till tariffer. Oftast handlar det om att tarifferna inte anses uppnå till kriterierna som ställs upp i 4 kap 16 § ellagen, som innebär att tarifferna ska vara objektiva, icke-diskriminerade och i övrigt på skäliga villkor. Objektiva betyder i det här fallet att tariffen ska motsvara kostnaderna som den kunden orsakar, samt att elnätsföretaget inte får subventionera en kundkategori på bekostnad av en annan. Icke-diskriminering innebär att elnätsföretaget inte får särskilja kunder beroende på vilket elhandelsbolag de köper sin el ifrån, eller hur elen produceras.
Att tariffen är på i övrigt skäliga villkor brukar Ei generellt ta ställning till inom ramarna för intäktsramarna, eftersom intäktsramen inte ska vara större än vad som behövs för att täcka kostnader för driften av en nätverksamhet som har likartade objektiva förutsättningar och bedrivs på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, täcka avskrivningar, och ge en sådan avkastning på kapitalbasen som behövs för att i konkurrens med alternativa placeringar med motsvarande risk få tillgång till kapital för investeringar (5 kap. 1 § ellagen). Förutom det ska nättariffen även vara utformad på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning (4 kap. 26 § ellagen).
Om det är något av de kriterier som ställs upp i ellagen som elnätsföretaget inte anses uppfylla kan du lämna in en anmälan till Ei, så tar vi ställning till anmälan det ramen för anmälningsärendet. Läs om anmälan på vår webbplats: Anmäl till Ei - Energimarknadsinspektionen
Ei anser vidare att effektavgiften bör följas upp och utvärderas kontinuerligt för att kunna göra nödvändiga korrigeringar för att så långt som möjligt uppnå syftet med effektavgiften. Av föreskriftens allmänna råd följer att tariffkomponenterna ska utvärderas och justeras åtminstone en gång per år.
Med vänlig hälsning,