Till senaste kommentaren

Jämföra timpris med månadspris

Finns någon beräkning gjord över vilken skillnad det kan bli/vara i ” slutpris” för mig som kund? Det anges att timprisavtal bygger på att man är aktiv som kund! Det är troligtvis inte rimligt att beteendemönster ändras specifikt för sitt leverne kopplat om man har timpris- eller månadsavtal.
När jag kollar Nordpool med timpris och genomsnitt för dygn finns ibland skillnad mot dagspris alt veckopris.
Så frågan är, finns någon beräkning för timprisavtal jämfört med månadsavtal framtagen där förbrukningsmönstret är likadant ( man tvättar, duschar, bakar som vanligt etc)? I annat fall skall varje dygn med priser per timme skrivas ut och bevakas för olika aktiviteter. Timprisavtal är kanske mest till för att elföretagen skall ges ökad ersättning/vinst? Redan idag säljs avtal med förnybar el men man tar betalt för fossilbränslenivå!!
Hälsningar
Kåre L

Kåre Larsson

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Nyttan med timpris står helt i relation till hur mycket du har möjlighet att flytta förbrukning från dyra till billiga timmar. Störst nytta får du förmodligen om du har möjlighet att genom automation styra din värmepump eller laddning av elbil efter timpriserna. Om du inte tänker ändra förbrukningsmönster är timavtal förmodligen ingen bra affär för dig.

  Vi har tidigare kommit fram till att timavtal är den typ av avtal som elhandlarna har lägst marginaler på. En elhandlare tjänar förmodligen mer på fastprisavtal med lång bindningstid.

  På vår webbsida hittar du statistik om elpriser.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.