Till senaste kommentaren

Har jag rätt till timprisavtal/timavräknat elavtal?

Hej,

Sist jag kollade hade jag som kund rätt att få min elförbrukning mätt per timme, och därmed ett timavräknat elavtal (?). Jag ska flytta och kontaktade idag Vattenfall för att teckna ett sådant avtal, men fick som svar att de tagit bort den möjligheten och att enda möjligheten att få timmätning är om elnätsägaren har en tidstariff. Jag blev väldigt förvånad. Stämmer det? Måste inte elhandlarna erbjuda timmätning och därmed timavräknade elavtal?

Tack för förhand.

Kommentarer

 • Hej Isak,

  Du har mycket riktigt rätt till att få din elförbrukning mätt per timme, men det finns inget som tvingar elhandlare till att erbjuda timavtal (eller någon typ av avtal för den delen). Så vill du ha ett timavtal är rekommendationen att teckna det hos en elhandlare som erbjuder det utifrån dina förutsättningar.

  Jag kan dock tillägga en sak om artikel 11 i EU:s nya elmarknadsdirektiv som till årsskiftet 2020/2021 ska finnas i svensk lagstiftning. Den säger att det ska säkerställas att elhandlare med fler än 200 000 kunder erbjuder dynamiska priser (vilket just nu innebär pris per timme i Sverige). Det kommer alltså finnas vissa krav inom en hyfsat snar framtid.

  Med vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg
 • Tack för informationen. Ska jag kräva timmätning av nätägaren?
  Isak
 • Hej igen,

  Precis, det är nätägaren som förser timmätningen. Sedan kan timavtal skaffas hos en elhandlare som erbjuder det.

  Vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg
 • Hej,
  Har nätägaren rätt att ta ut en avgift för timmätning? Enligt vår nätägare tars det en avgift på 112kr/månade. Det skulle innebär för min del att jag skulle behöva spara minst 30% på spotpriset för noll resultat. Orimligt?
  Simon
 • Hej Simon,

  Du har rätt till timmätning utan någon extra kostnad.

  Ett elhandelsavtal som är timprisbaserat kan givetvis, precis som vilket elhandelsavtal som helst, ha en månadsavgift. Detta gäller dock elhandel och inte elnätsföretagets avgifter.

  Om du vill skicka in en kopia på en faktura där månadsavgiften syns så kan vi undersöka saken närmare. Om du har fått en skriftlig förklaring från elnätsföretaget avseende avgiften så kan du skicka en kopia även på detta.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej

  "Jag kan dock tillägga en sak om artikel 11 i EU:s nya elmarknadsdirektiv som till årsskiftet 2020/2021 ska finnas i svensk lagstiftning. Den säger att det ska säkerställas att elhandlare med fler än 200 000 kunder erbjuder dynamiska priser (vilket just nu innebär pris per timme i Sverige)."

  Har detta blivit verklighet ännu, dvs kan jag kräva timprisavtal idag av min elhandlare?


  Per
 • Hej Per,

  Tack för din fråga.

  Lagförslaget har tagits fram av Ei i rapporten Ren energi  inom EU. På grund av Corona har dock genomförandet skjutits upp och vi kan tyvärr inte säga säkert när det är infört.

  Notera att en rättelse av en tidigare felaktig uppgift har förekommit i detta inlägg.

  Med vänliga hälsningar,
  Isa Diamant Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.