Till senaste kommentaren

Hur lång bindningstid på elavtal?

Hej
Jag blev uppringd av Enkla Elbolaget och de erbjöd mig ett elavtal som de kallade Relaxa. Det var ett förvaltat elavtal som hade en bindningstid på 5 år. Det var inget fel på erbjudandet jag fick, men får man lov att sälja så långa avtal till en privatperson. Jag ställde den frågan till säljaren och han sa att det var ok eftersom det inte var ett vanligt rörligt elavtal utan ett förvaltat elavtal och en prissäkring.
Marcus

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Det finns ingen reglering i ellagen beträffande bindningstider för elavtal och därför arbetar vi på Ei inte med denna fråga. Konsumentverket  är ansvarig myndighet för den här sortens konsumenträttsliga frågor.

  Det finns en färsk dom som fastställer att elavtal med rörligt pris inte får ha längre bindningstid än tre månader men när det gäller fastprisavtal finns ingen praxis vad jag kan se. Här måste man göra en bedömning av vad som är skäligt och gynnsamt för konsumenten.

  Jag rekommenderar att du kontaktar Konsumenternas Energimarknadsbyrå om du önskar vidare rådgivning.

  Med vänlig hälsning,

  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej Sanna!


  Nu blir jag väldigt nyfiken! Har nämligen kollat runt lite och sökt men ser inget angående att man inte får ha mer än 3 månaders bindningstid på rörligt pirs.

  Tyvärr så är både eran sida och konsumenternas energimarkandsbyrå inte lättaste sättet hitta specifik information utan man får söka runt sig lite. Det är lite skamligt om man ska vara helt ärlig. Ni är dem ENDA man kan vända sig angående el frågor och ni gör det svårt och missledande. Bland annat genom att ha bolag som är anmälda till SVENSK HANDEL på eran jämförelse sida. Jag vet eran bortförklaring för det men vill ändå att ni ska veta. Ni om någon vet hur elbranschen verkligen fungera och kan en vanlig person söka sig fram hur alla (till och med ni) fular sig lite här och där så är det ju något som verkligen inte stämmer. Varför kan ni inte bara vara HELT transparenta och säga som det det är?
  Varför gör in inte riktiga inspektioner och ser till att alla fulbolag gör rätt av sig! Jag menar till och med ett statligt elbolag (VATTENFALL) visar helt fel och missledande priser på deras egna hemsida. (MOMS ÄR INTE 5ÖRE eller 7ÖRE på ett kWh/pris för 2020 - 2021 Det är betydligt högre och alltid 25% alltså missledande!) 

  I alla fall det jag vill veta är vart jag kan hitta denna info om just 3 månaders MAX bindnings tid på rörligt pris samt om det även gäller rörligt pris med tillägg då jag inte kan hitta det.  Mvh
  Ed
 • Hej Ed,

  Det är som sagt Konsumentverket som är ansvarig myndighet för frågor som handlar om bindningstider och avtalsvillkor. Domen från Patent- och marknadsdomstolen angående bindningstid för elavtal kom i december förra året.
  Läs mer hos Konsumentverket

  Alla elhandelsföretag är skyldiga att rapportera sina avtal och priser till oss. Vi har en löpande granskning av de uppgifter som elhandelsföretagen rapporterar in och på detta sätt kan vi se till att de elavtal som är sökbara på Elpriskollen stämmer överens med vad företagen erbjuder elkunderna. Om ett företag inte följer de bestämmelser som gäller startar vi tillsyn mot dem. Om ett företag fälls i vår tillsyn visas en tillsynssymbol på Elpriskollen tillsammans med en text som förklarar vad beslutet handlar om.

  Som myndighet kan vi inte sammanfoga en extern aktörs varningslista med Elpriskollen. Men vi uppmanar alla att läsa klagomålslistan hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå innan man väljer elavtal.

  Om du upptäcker att Vattenfall har felaktig eller missvisande prisinformation rekommenderar jag att du gör en anmälan direkt till Konsumentverket.

  Med vänlig hälsning,


  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Jag har också blivit kontaktad av Enkla Elbolaget där de erbjudit Relaxa och berättat att avtalet har en månads uppsägningstid. När man sedan läser in på avtalsvillkoren står det följande:

  "Om du som kund säger upp avtalet i förtid innan din tolvmånaders förvaltningsperiod har löpt ut har Enkla Elbolaget rätt att ta ut en ekonomisk ersättning. Ersättningen omfattar återstående månader av förvaltningstjänsten i din tolvmånadersperiod och en administrativ avgift på 500 kr."

  Tittar man in hos andra elbolag som har fondförvaltad el så gäller 3 månader uppsägningstid och brytavgifter inom dessa 3 månader. Kan de verkligen komma undan med dessa avgifter om de säger att de har en månads uppsägningstid? Det är ett rörligt avtal (timpris) som är fondförvaltad dvs ej fastprisavtal.
  Anna
 • Hej,

  Patent- och marknadsdomstolen slog fast att som högst tre månader är en rimlig bindnings- och uppsägningstid för rörliga elavtal. Domen avser alltså avtalstypen rörligt pris. Jag skulle tro att den juridiska tolkningen är att förvaltade elavtal är en annan avtalsform och att just den här domen därför inte går att applicera.

  Det här är i grunden en avtalsrättslig fråga där vi på Ei inte har tillsynsansvar. Det är som sagt Konsumentverket som är ansvarig myndighet för frågor om skäligheten i avtalsvillkor.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Om man jämför med internetabbonemang så var det inte så länge sen som det var bindningstider på nåt/några år. Det är ändrat idag och sist jag tittade där var det ingen som hade längre bindningstid än 3 månader och de stora flertalet innevarande månad + 1 månad till.
  Förmodligen ligger det under avtalsrätt och bör helst vara samma oavsett vilket område man håller på med. Så här finns något att jobba med.
  Bosse

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.