Effektavgift

Hej,

Om jag har en genomsnittlig elförbrukning på 3,5 kWh per dag. Varför måste jag betala för hela den dagens förbrukning i effektavgift om den överstiger dessa vid tre tillfällen och inte bara mellanskillnaden? Det hade ju varit det mest logiska. Är det verkligen rätt? Det blir ju dubbel kostnad, dels i effektavgift, dels i förbrukningen.

Hälsar
Anna-Karin
Anna-Karin Svantesson

Kommentarer

  • Hej Anna-Karin

    Tack för ditt meddelande.

    I föreskriften finns det inte någon närmare beskrivning av hur effektavgiften ska beräknas mer än att den ska baseras på kundens användning av elnätet. Att det är kundens användning av elnätet som ska ligga till grund för beräkningen av effektavgiften innebär att det är den faktiskt uppmätta effekten som bör användas, inte schabloner eller uppskattade värden.

    En viktig aspekt för elnätföretaget att ha med sig vid utformandet av effektavgiften är att ju fler mätvärden som används vid beräkningen desto mer utjämnat blir resultatet. Det i sin tur leder till att incitamentet för slutkunden att sänka sina effekttoppar minskar, vilket leder till att syftet med föreskriften inte uppnås lika väl.

    Vad som är ett lämpligt antal mätvärden kan variera från företag till företag, men som utgångspunkt anser Ei att antalet mätvärden inte bör vara fler än fem.

    Läs gärna mer här, Tidsdifferentiering - Energimarknadsinspektionen

    Med vänliga hälsningar

    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • hej
    Ni ,Ei, skriver på er hemsida att man kan få betala relativt mindre än tidigare om man flyttar sin elanvändning.
    Är man villakund hos Ellevio och lägger sina effektoppar mellan 22:00-- 06:00 (låglasttid) och har tidigare betalat för 16A:s huvudsäkring (ingen sänkning av fasta avgiften) blir det en kostnads ökning med ca 3200kr per år för en årsförbrukning av 9000kWh och 11kW.
    Är tanken med införandet av effekttariff att det ska fördyra trots att elanvändning sker på låglasttid?

    MVH Mikael S
    (11kW/2x81kr -9000kWh x (0,3kr-0,0625kr) =3208kr)x 12månader

    urklipp från er hemsida
    "En effektavgift innebär enkelt beskrivet att den kund som vill använda mycket el vid en tidpunkt då nätet är högt belastat kan komma att få betala relativt mer än vad den gjorde tidigare, medan den som flyttar sin elanvändning till tider då nätet är mindre belastat kan komma att få betala relativt mindre än vad den gjorde tidigare. Det som är avgörande för hur mycket kunden betalar är alltså hur mycket effekt kunden använder under tider då nätet är högt belastat."
    Mikael S
  • Hej Mikael,

    Syftet med införandet av effektavgiften är att den ska ge kunden incitament att flytta sin användning från tider då nätet är högt belastat till tider då nätet är mindre belastat. Det är kundens faktiska effektanvändning under tider då elnätet är högt belastat, så kallad höglasttid, som ska ligga till grund för debiteringen av effektavgiften. Det är viktigt att effektavgiften utgår ifrån kundens användning under de tidpunkter som nätet faktiskt är högt belastat. Att kunden har en effekttopp när nätet inte är högt belastat genererar normalt sett inte några framtida kostnader för nätföretaget och ska därför inte ligga till grund för effektavgiften. Det är dock upp till nätföretaget att avgöra när deras nät är högt belastat, dvs. vilka tidpunkter som ska omfattas av höglasttid.

    Ovan har vi redogjort för de generella syftena och utgångspunkterna för effektavgiften. Det kan dock förekomma situationer där införandet av effektavgifter får konsekvenser som inte helt ligger i linje med detta. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter och tar med oss dem i vårt fortsatta arbete med att utveckla regleringen kring nätavgifter.

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Inser Ni inte att det här med Effekttariffer kommer att få ett kontraproduktivt resultat.
    Om det finns villkor som kan ändras hur som, när som och var som kommer ju införskaffandet av solcellsanläggningar/ batteri till dessa att dö. Man vet ju inte från en månad till en annan hur Era tosiga regler påverkar den faktiska kostnaden i så fall.
    Precis som på den vanliga börsen är det som marknaden hatar mest av allt osäkerhet. Osäkerhet innebär för företagen att dom inte vågar göra investeringar.
    Precis likadant reagerar kunden hos ett nätföretag. Kan man inte räkna hem en solcellsanläggning på ett säkert sätt sätter man till 100% kniven i hjärtat på solcells idén.
    Jag anser att hela idén med solceller gör sig bäst där den hör hemma. I papperskorgen.
    Tänk om, tänk rätt.
    Peter Ahlgren
  • Hej,

    Jag förstår att effektavgiften är tänkt att tas ut när elnätet är högt belastat men då nätbolagen (Ellevio i detta fallet) tar ut en avgift även när man enbart värmt sitt hus, anser jag att intentionen med avgiften slår helt fel. Det innebär att det inte finns något man kan göra mer än att stänga av värmen och det kan ju inte vara tanken. Skulle man stänga av åker man ändå på en avgift för det kommer alltid finnas tre höga toppar av elanvändning under en månad.

    Tyvärr drabbar detta personer som har abonnemang hos något elnätsbolag såsom arbetslösa, pensionärer eller de som redan nu går på knäna på grund av ökade levnadsomkostnader. Inte ens om man har timpris för att sänka sina elkostnader genom att använda hushållsmaskiner eller duscha då priset är som lägst hjälper. Man blir bestraffad ändå.

    Jag hoppas att regeringen och beslutsfattarna ser över beslutet och justerar det så att avsikten blir som det är menat.

    Hälsar
    Anna-Karin


    Anna-Karin Svantesson
  • Hej igen Anna-Karin

    Ei anser att effektavgiften bör följas upp och utvärderas kontinuerligt för att elnätsföretagen ska kunna göra nödvändiga korrigeringar för att så långt som möjligt uppnå syftet med effektavgiften. Av föreskriftens allmänna råd följer att tariffkomponenterna ska utvärderas och justeras åtminstone en gång per år. Vägledningen av elnätsföretagen är ett pågående arbete och vi kommer att uppdatera och förtydliga vår vägledning senare i vår.

    Elpriset har inget med nättariffer att göra. Det är två helt separata prissignaler. Elpriset är priset för den el du köper av din elleverantör (valbar) och det återspeglar det pris som sätts på elbörsen. Nättariffen är priset för överföringen av el (från produktion hem till dig) som du betalar till nätföretaget i ditt område (ej valbart). Elpriset återspeglar utbud och efterfrågan, medan nättariffen återspeglar kostnaderna för att driva och utveckla elnätet. Eftersom prissignalerna är separata så händer det att de inte pekar åt samma håll.

    Undvik att starta flera energi­krävande apparater samtidigt vid tider då effektavgiften är hög. För att sänka din effekt­avgift kan du, om det är möjligt, flytta din elanvändning till tider då effektavgiften är låg. Vissa apparater drar inte så mycket el var för sig men när de startas samtidigt blir effekten hög.

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Jag har aldrig påstått att effekttariffer hade med spotpriset att göra. Hur fick Du ihop det Erica?
    Precis och det är just där allt faller under vinterperioden eftersom att alla användare med solceller som har bergvärmepump t.ex. styrs ju inte av att man ska starta mer än 1 apparat.
    Bergvärmepumpen tar ju mer energi när det är kallt. Problemet är ju inget jag kan styra över eftersom det inte är jag som är Gud och bestämmer över vädret.
    Just därför fungerar ju för 10 onde gången inte den här modellen mer än i teorin vid första anblicken innan varje tänkande människa kommer på att det här fungerar ju varken i teorin eller i praktiken. På sommaren fungerar det i praktiken men inte i teorin. Varför fungerar den inte i teorin då? Jo för på sommaren har vi inget behov av extra plats i nätets kablar och därav faller ju både incitamentet och behovet av nättariffer.
    Problemet är att Ei inte verkar förstå vare sig teori eller praktik. Och det är ju en prikär omständighet i det här fallet. För då förstår ju inte Ei att elnätbolagen driver med Er och plockar oss kunder på oskäliga priser som ingen var ute efter. Detas modeller bygger ju på att vi användare ska luras på pengar med Ei´s goda minne dessutom.
    Hur var det nu med praktiken då? Jo på vintern fungerar ju inte modellen på dom duktiga användarna av vårt elnät. D.v.s. dom som satsat på bergvärme, täta välisolerade fönster samt solceller och ibland även batterier för att stödja elnätet och sig själva.
    Men varför gör det inte det... Klart det gör eller? NÄ, det fungerar inte för konsumenten kan inte styra över vädret. D.v.s. blir det kallt så drar den miljövänliga bergvärmepumpen mer el utan att jag kopplat till andra energislukande saker som spis, ugn eller annat.
    Då faller ju "incitamentet" Och vips har Ei slagit knut på sig själv och förstod aldrig vad som hände. Ei har ingen förståelse för att dom "duktiga" redan idag använder sig av att förbruka sin energi när antingen elpriset är väldigt låg eller på nattetid.
    Men jag straffas ju t.ex. av att jag har en miljövänlig värmepump. Efter dom förklaringar jag hört av olika tjänstemän på Ei var ju vad jag förstått inte det här avsikten med effekttarifferna.
    Avisikten var ju att dom duktiga ska få lägre priser och dom slarviga får betala mer eller hur? Men nu får alla betala mer och ingen får betala mindre enligt dom tariffmodeller jag sett.
    Håller Du med mig om att detta inte är rätt då Erica? Eller Du fantiserar fortfarande om att vi konsumenter som sköter oss får en lägre elräkning?
    Sen är det såhär Erica. Ingen i hela Sverige kommer att sluta laga mat klockan 5 eller 6 på kvällen. Vi är inga robotar som kan äta mitt i natten. Och elnätbolagens avsikt med det hela var såklart att lura politikerna att tro att detta skulle göra någon skillnad i belastningen för det gör det absolut inte. Det enda som elnätbolagen är ute efter är att frigöra ledig plats på elnätet under dagtid då alla vill ha el och tvingar man den dumme Svensken att förbruka sin el på natten kan ju elnätbolagen tjäna mer pengar på exportelen. Dom är inte lika dumma som politikerna och Ei som låter sig utnyttjas utan att förstå vad som hände.
    Peter Ahlgren
  • Jag står såklart helt på Anna-Karin Svantessons sida.
    Det är tråkigt att det finns politiker i det här landet som inte tar sitt ansvar utan hellre går och shoppar smink och handväskor. Jag nämner såklart inga namn.
    Peter Ahlgren
  • Hej Peter

    Tack för dina synpunkter.

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.