Effektavgift helger
Hej
Är det ok att mitt elnätsföretag tar ut effektavgift även på helger?
Tex när det är låga priser, då vill man ju tvätta, tumla, ladda bilen.
På helger kan det ju inte vara så stor belastning i nätet ….
Vi har haft timpris i flera år, och är vana med att använda elen när priset är lågt.
Eldar även pellets när elpriset är högt.
Mvh
Tomas
Är det ok att mitt elnätsföretag tar ut effektavgift även på helger?
Tex när det är låga priser, då vill man ju tvätta, tumla, ladda bilen.
På helger kan det ju inte vara så stor belastning i nätet ….
Vi har haft timpris i flera år, och är vana med att använda elen när priset är lågt.
Eldar även pellets när elpriset är högt.
Mvh
Tomas
Följ inlägget
4
följare
Tack för ditt meddelande.
Elnätsföretagen har rätt att utforma sin tariff utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. Därför är det viktigt att du tar reda på hur just din elnätsavgift är utformad. Den nya prismodellen med en effektavgift strävar efter att skapa incitament för hushåll och mindre elanvändare att anpassa sin elanvändning, samt att ge hushållen mer rättvisa kostnader. Den som vill använda mycket el samtidigt och vid en tidpunkt då efterfrågan är stor kan komma att få betala mer, medan den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då efterfrågan är låg kan komma att få betala mindre. Det är hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet, som till största del avgör hur hög elnätskostnaden kan bli.
Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att elnätsföretaget noga behöver analysera vilka timmar som är att anse som låglasttid respektive höglasttid. Att förenkelhets skull, utan bakomliggande analys om nätet faktiskt är högt belastat under dessa timmar, ange alla timmar mellan 06.00-22.00 samtliga vardagar som höglasttid, uppfyller inte syftet med föreskriften.
Om du har ett timprisavtal är det viktigt att ta reda på hur dina elnätskostnader påverkas om du anpassar dig till elhandelspriset eftersom timpris och elnätstariffer är två separata prissignaler. Elpriset återspeglar utbud och efterfrågan, medan elnätstariffen återspeglar kostnaderna för att driva och utveckla elnätet. Om ett lågt spotpris infaller under elnätets högpris-/höglasttid kan du, om du använder flera energikrävande apparater samtidigt, få en hög effektavgift. Du behöver alltså styra efter både elhandelspriset och effektavgiften.
Med vänliga hälsningar
Tack för ditt svar.
Är det ok från myndigheten att använda effektavgifter på helger, när flödet i nätet borde vara väldigt lågt. Man straffar ju oss som försöker hjälpa till med att sprida ut förbrukningen till exempelvis helger.
Mvh
Tomas J
Jag har samma fråga som ovan. Ellevio skriver så här på webben:
"Mellan klockan 22 och 06 räknas halva din effekttopp. Det kan därför vara smart att schemalägga energikrävande apparater till senare på kvällen".
De skriver även att:
"Effektavgiften är densamma under hela veckan, inklusive helger".
Uppfyller detta sätt att ta betalt syftet med föreskriften? Varför får de ta lika mycket betalt på helger?
Hälsar,
Anna
Jag hoppas det är okej att ni får ett gemensamt svar.
Effektavgiften ska vara tidsdifferentierad; avgiften ska alltså vara olika hög vid olika tider för att återspegla hur belastningen på elnätet varierar över tid. Elnätsföretag kan tidsdifferentiera effektavgiften genom att ha en lägre effektavgift under sommarmånaderna när belastningen av elnätet normalt sett är lägre, och en högre effektavgift under vintermånaderna när belastningen normalt sett är högre.
Effektavgiften ska också vara kopplad till när på dygnet det är hög- respektive låglasttimmar. Det är elnätsföretagets uppgift att avgöra hur kapaciteten i nätet ser ut och hur effektavgiften ska differentieras utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. Det är varje enskilt elnätsföretag som utifrån sina egna förutsättningar bestämmer i detalj hur de utformar tarifferna för sitt elnät. Därför kan avgiften se lite olika ut beroende på vilket elnätsföretag som äger och förvaltar elnätet där din fastighet är belägen.
Hur företaget sätter upp sin effekttaxa är något som nätbolagen själva styr över, inom vissa ramar. Till exempel kommer en effekttaxa som på något sätt är tidsdifferentierad att vara ett krav från 1 januari 2027, enligt föreskriften (EIFS 2022:1) om utformning av nättariffer. Den anger också att det ska vara kundens uppmätta effekt (och ej till exempel kundens abonnerade effekt) som ligger till grund för avgiften.
Ei anser att effektavgiften bör följas upp och utvärderas kontinuerligt för att elnätsföretagen ska kunna göra nödvändiga korrigeringar för att så långt som möjligt uppnå syftet med effektavgiften. Av föreskriftens allmänna råd följer att tariffkomponenterna ska utvärderas och justeras åtminstone en gång per år. Vägledningen av elnätsföretagen är ett pågående arbete och vi kommer att uppdatera och förtydliga vår Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen senare i vår.
Med vänliga hälsningar
Ingår det verkligen inom ramarna att ta ut effektavgift på helger. Det förstår ju vem som helst att förbrukningen är bra mycket lägre när industrin och olika företag har stängt och flödena i nätet går ner.
Vi håller tummarna att det ordnar till sig....
mvh
Tomas
Som jag skrev tidigare så behöver elnätsföretaget noga analysera vilka timmar som är att anse som låglasttid respektive höglasttid. Det är elnätsföretagets uppgift att avgöra hur kapaciteten i nätet ser ut och hur effektavgiften ska differentieras utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. Det är varje enskilt elnätsföretag som utifrån sina egna förutsättningar bestämmer i detalj hur de utformar tarifferna för sitt elnät. Därför kan avgiften se lite olika ut beroende på vilket elnätsföretag som äger och förvaltar elnätet där din fastighet är belägen.
Elnätsföretagen behöver göra regelbundna och noggranna analyser av sitt nät för att se när nätet faktiskt är belastat, det är det som ska speglas i effektavgiften.
Vi har ett pågående arbete med att vägleda, följa upp, granska och framöver även tillsyna elnätsföretagens tillämpning av elnätstarifferna. Men fram till 2027 har företagen möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin tariff.
Med vänliga hälsningar
Vi håller tummarna för att effektavgiften försvinner på helgerna.
Mvh
Tomas Johansson
Som tidigare nämnt i denna tråd är tanken att tarifferna ska vara kostnadsreflektiva. Tarifferna behöver därför vara korrekt prissatta och ska spegla de kostnader som kundernas användning innebär för nätägarna. Något som alla elnätsföretag ska ha infört innan den 1 januari 2027.
Införandet av effektavgifter innebär inte att elnätsföretagen har rätt att öka sina intäkter. Ei beslutar om den intäktsram som elnätsföretagen har att förhålla sig till under en fyra års period. Detta innebär att de totala intäkter elnätsföretaget ses ha, maximalt får uppgå till det belopp som är fastställt. Vårt uppdrag på Ei är därför att kontrollera att företaget inte sammantaget tar ut mer än vad vår intäktsram tillåter och att företagen inte strider mot ellagen.
Om ett företag tar ut mer än vad intäktsramen tillåter kan detta få konsekvenser för företaget i fråga. Dels genom en sänkt intäktsram för kommande fyra års period med motsvarande belopp, dels kan de få betala en straffavgift på det överstigande beloppet.
Du kan få mer information om elnätstarifferna här.
Vänligen,
Känslan är att både Erika och Alma på myndigheten i sina svar duckar för frågan från både Tomas, Anna och Tony, varför inte elnätsföretagen åläggs att ta hänsyn till den lägre mängd el som används under helger och röda dagar.
Vi är många som strävar efter att nyttja elen under just dessa tider för att sänka våra kostnader och hjälpa till att sprida konsumtionen till helger o röda dagar.
Att som elföretagen föreslår använda energikrävande maskiner och apparater under natten mellan 22 - 06 är tvärt emot vad brandskyddsmyndigheter uppmanar till. Detta är ett argument som elmarknadsmyndigheten också borde markera med bestämdhet inför elnätsföretagen.
Precis som nämnt tidigare i denna tråd anser vi att elnätsföretagen behöver göra regelbundna och noggranna analyser av sitt nät för att se när nätet faktiskt är belastat.
Vi har ett pågående arbete med att vägleda, följa upp, granska och framöver även tillsyna elnätsföretagens tillämpning av elnätstarifferna. Men fram till 2027 har företagen möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar i sin tariff.
Med vänlig hälsning,
Så Ellevio som införde galenskapen 2025 med att använda effektavgift även på helger kan dröja till 2028 med en ev förändring. Riktigt tokigt tycker jag
Det skulle vara intressant att se hur flödena ser ut in nätet en Söndag ….