Effektavgiften

Kommer det att mätas på alla dygnets timmar eller mellan vissa klockslag som tex mellan 0700 på morron till 1900 kvällen och ingen mätning på natten och ingen mätning över helgerna
Lena Nilsson

Kommentarer

  • Hej Lena!

    Tack för din fråga.

    Elnätsföretagen har rätt att utforma sin utifrån förutsättningarna i det egna elnätet. Effektavgiften ska också vara kopplad till när på dygnet det är hög- respektive låglasttimmar. Det är elnätsföretagets uppgift att avgöra hur kapaciteten i nätet ser ut och hur effektavgiften ska differentieras utifrån förutsättningarna i det egna elnätet.

    Det bästa är därför att kontakta ditt eget elnätsföretag, för att få en bättre inblick i hur de har tänkt utforma sin effekttariff.

    Viktigt att poängtera är även att detta ska ske på skäligt sätt. Ei har därför satt upp intäktsramar som elnätsföretagen måste hålla sig inom.

    Med vänliga hälsningar,
    Alma Hansson, Energimarknadsinspektionen
  • Hej.
    Det finns många frågor om detta och den som borde kunna sätta upp regler som berör även privatpersoner är väl rätt och slätt Energimarknadsinspektionen? Det kanske inte stämmer, men jag har fått den uppfattningen.
    Tittat på ett par nätägare - de har olika regler i drift så med dem som bas kan man inte informera sig. Brist på information och spelregler tycker jag. Men om det inte är ert ansvar att ställa upp regler som nätägarna kan förhålla sig till - vart ska man då vända sig?

    "Det bästa är därför att kontakta ditt eget elnätsföretag, för att få en bättre inblick i hur de har tänkt utforma sin effekttariff.
    Viktigt att poängtera är även att detta ska ske på skäligt sätt. Ei har därför satt upp intäktsramar som elnätsföretagen måste hålla sig inom."

    Intäktsramar? Vilka då undrar man ju direkt.
    Vattenfall eldistribution vill inte ange vilka effekt-avgifter man räknar på eller när de skall börja gälla. Mer än att man faktiskt försöker ta fram en modell nu under hösten som ska införas, osäkert när men senast 1/1-2027.

    Om ni vill ha ett fungerande stöd distribuerat ner till gatunivå så får väl någon sätta upp ramar för hur företagen som distribuerar el, nätägarna alltså, ska hantera sin prissättning? Och har ni gjort det så är det något jag missat. Finns information om detta och i så fall var?

    Aggregatorer är en annan sak man hör talas om. Vilka regler gäller för de som nu är riktade mot privatpersoner (man skapar virtuella nätverk som kommer upp i minsta effekt för att agera på marknaden). Vad gäller för dessa? Kan de ta hem sina pengar och dela ut kanske 70%, eller saknas det även här generella regler?
    Tycker det saknas information i vilket fall. Går in på er hemsida och möts av årtal 2023!

    Skriver detta efter att ha pratat med säljare på diverse olika företag och fått olika svar på mina frågor.

    Då undrar man kanske om effekt-avgifter är en anledning att generellt öka avgifterna, eller om det är tänkt att vara ett kostnadsneutralt sätt att bättre styra uttag av effekter, jag tolkar er kommentar ovan som en kostnadsneutral avgift.

    Säljares attityder kan jag förstå efter alla konkurser inom Solenergi-branschen, de som finns kvar jobbar nu annorlunda och säljer bara solcells-anläggningar om det inte redan finns. Om jag vill skaffa mig en batteri-bank för dyra pengar så kan jag inte ta del av Grön Teknik avdrag utan att själv producera några kWh.

    Varför? Är inte meningen att man ska styra upp all vind och sol elektricitet mm som intermittent måste justeras - snabbt. Och alla har olika förutsättningar. Det handlar ju om skattepengar, ser inte att dessa avdrag (rejäla) på 50% - har någon relevans egentligen. Öppna möjligheten för Grön Teknik för alla - eller skippa avdraget helt. Priserna på batterier kommer snabbt gå ned i vilket fall. Varför ska jag betala skattepengar för att grannen har möjlighet att ta del av olika bidrag (solceller, rot 50%, Grön Teknik 50%),medans detta inte lämpar sig på min fastighet? Jag betalar bara skatt.

    Men kort utan att gnälla som jag redan gjort: Vem anger spelregler och vad får distributörerna ta ut i form av avgifter (extra?). Och när tas avdraget för Grön Teknik bort? (det vet ju inte ni!) . Samt finns det regler för hur virtuella aggregatorer fördelar sina eventuella inkomster från Svenska Kraftnät till sina anslutna privatkunder?

    Mvh,
    Lars Abrahamsson
    Lars Abrahamsson
  • Hej Lars!

    Tack för ditt meddelande och dina synpunkter.

    Vad gäller regleringar och vad elnätsföretagen får ta ut i form av avgifter fastställs detta främst i EIFS 2022:1. Precis som nämnt tidigare i tråden fastställs intäktsramar av Ei för perioder om 4 år och dessa ska ses som intäktsneutrala, vilket är viktigt att särskilja från kostnadsneutral.

    Ei har dock framfört kritik kring hur dessa intäktsramar fastställs. De problem som vi ser med den metod som används idag gäller bland annat hut nätföretagens anläggningstillgångar värderas. Enligt nuvarande regelverk värderas anläggningstillgångarna utifrån vad motsvarande anläggningar skulle kosta att köpa in idag. Ei anser att det historiskt lett till att nätföretagen blivit överkompenserade i relation till deras faktiska kostnader. Anläggningstillgångar borde i stället värderas till verkligt anskaffningsvärde.

    För att ändra beräkningsmetod krävs en lagändring. Om den kommer till stånd kan en ny beräkningsmetod vara på plats till intäktsramsbesluten för perioden 2028–2031. Vi arbetade för den nya beräkningsmetoden skulle införas till elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027 skulle beslutas, men det visade sig att det inte fanns legala förutsättningar att genomföra ändringen redan då.

    Vi måste förhålla oss till den lagstiftning som gäller, så därför var det inte möjligt att göra förändringen för perioden 2024–2027. Men nu ser det ut som att lagändringar är på gång och vi hoppas att ett nytt regelverk kommer på plats så snart som möjligt, så att vi till nästa fyraårsperiod kan göra de förändringar som vi anser behövs för att få en reglering som både främjar elektrifieringen och är rimlig för kunderna.

    Här kan du läsa mer om de befintliga intäktsramarna.

    Vad gäller din fundering kring Grön teknik-avdraget är detta något vi inte kan yttra oss i, i stället är rekommendationen att vända sig till skatteverket.

    Här hittar du information från SKV.

    Slutligen i din fråga om aggregatorer kan det sägas att det ännu inte finns bindande regler som tvingat virtuella aggregatorer att fördela inkomster från Svenska kraftnät till sina anslutna privatkunder på ett visst sätt. Däremot pågår ett omfattande arbete med att ta fram en kompensationsmodell som kan ligga till grund för framtida reglering.

    Med vänlig hälsning,
    Alma Hansson, Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.