Effekttariff
Jag har nu två månader med effekttariff och min erfarenhet så här långt är att det kommer bli mycket dyrare, min avgift ökade ca 60 % för januari och februari. Jag har Ellevio som nätägare och de verkar ha både en hög kostnad och ett långt "fönster" när man tar ut högsta kostnad. Att jag har bastat tre gånger under februari med agregatet på ca 1 timma har styrt hela min avgift trotts att jag däremellan ligger på mycket lågt uttag, känns inte rimligt. Hoppas att ni kommer följa upp hur nätbolagens intäkter ser ut efter att detta system varit igång ett tag. Känns jun inte heller rimligt att man själv kan sätta upp en modell som kraftigt avviker från andra, när jag som konsument inte kan byta leverantör. Jag har gjort vad jag kan för att bidra och bla lagt nästan 200 Kkr på en solcellsanläggning, men ser ju nu att även den investeringen blir svår att räkna hem då jag oftast inte får något för den el som levereras, då det sker soliga dagar då många levererar.
Följ inlägget
4
följare
Alla elnätsföretag i Sverige är skyldiga att utforma sina nättariffer i enlighet med föreskriften EIFS 2022:1. Föreskriften trädde i kraft 2022 men ska tillämpas senast 1 januari 2027.
I anslutning till föreskriften har Ei lämnat ett allmänt råd som innebär att elnätsföretagen bör se över tariffnivåerna åtminstone en gång per år. Avsikten med det allmänna rådet är att elnätsföretagen kontinuerligt ska arbeta med tariffsättningen, såväl nivåerna på tarifferna som övriga krav i föreskriften på hur tarifferna ska utformas. Vi följer kontinuerligt upp hur elnätsföretagen strukturerar sina avgifter.
Elnätsföretagen får inte ta ut högre avgifter totalt sett av sina kunder än vad intäktsramen tillåter. Intäktsramen är ett tak (ett maxbelopp) för summan av de avgifter som ett elnätsföretag får ta ut av sina kunder i perioder om fyra år.
Ei:s föreskrifter om effektavgiften gäller för både elanvändare och elproducenter. Den nya effektavgiften ska baseras på hur mycket du belastar elnätet, oavsett om du använder (köper) el eller om du matar in (säljer) producerad el. Elnätsföretagen kan ha olika avgift för inmatning och uttag av el.
Rekommendationen till den som har solceller och producerar egen el är att använda så mycket som möjligt av den egenproducerade elen själv. På så sätt belastas inte elnätet med vare sig uttag eller inmatning av el. Om du producerar mer el än vad du själv har användning för och vill undvika att belasta elnätet med din överproduktion kan du titta på de tekniska lösningar som finns för att begränsa inmatningen av el till elnätet, så kallad nollinmatning.
Läs mer om effekttariffer på vår webbplats:
Frågor och svar om effektavgifter (effekttariffer) - Energimarknadsinspektionen
Effektavgift - Energimarknadsinspektionen
Med vänlig hälsning,
Kan ni även förklara varför det här inte skulle generera pengar för nätbolaget! (Det känns som att de kan helt plötsligt ta betalt för någonting som inte togs tidigare, men vad är det som ska hända med de här pengarna? (retorisk fråga som inte behöver svaras!) Det är möjligt att vi behöver investera i elsystemet i Sverige, men då vill vi vara med på vad det innebär!
Vänligen förklara hur medborgaren har haft möjlighet att säga någonting om den här förändringen innan det infördes - och på vilket sätt vi nu kan gå till väga för att ni ska göra någonting som hjälper medborgaren som nu fått ett mycket högt påslag, bara för att man kan ha använt mycket el under någon enstaka timme under månaden?
Det här är väldigt konstigt - att det kan bara ske så här, och då vill jag gärna veta vem kan man kontakta för att hojta till om det?
Tack för det här forumet!
Mvh
Martin
All dokumentation kring tariffprojektet finns samlat här:
Tariffutformning för ett effektivt utnyttjande av elnätet - Energimarknadsinspektionen
Bakgrunden till att vi tog fram en föreskrift är att regeringen 2018 beslutade om en ändring i elförordningen (2013:208). Ändringen innebär att Ei får meddela föreskrifter om hur nättariffer ska utformas för att främja ett effektivt utnyttjande av elnätet.
Hälsningar,
Jag är i grunden positiv till effekttariff men är tveksam till rimligheten i den modell som Ellevio har infört. Jag har en villa med enbart normala hushållsförbrukare som spis, ugn och en mindre varmvattenberedare. Det ger en relativt låg maxeffekt på ca 3 kW under en månad. Trots detta får jag kraftigt en höjd nätkostnad med effekttariffen och det är naturligtvis lätt att börja misstänka att Ellevio passar på att göra en smyghöjning. Därför några frågor till EI:
1) Kommer ni att göra någon tidig extra kontroll att Ellevio inte har tagit i för hårt och däreigenom får oskäligt höga intäkter? Om det är oskäligt bör det naturligtvis åtgärdas så snabbt som möjligt.
2) Tittar EI enbart på företaget totala intäkt från nätkunder eller tittar ni även på hur företaget fördelar nätintäkterna bland olika kundgrupper? T.ex. om en oskäligt stor andel hamnar på villaägare.
mvh Thomas
Tack för dina frågor.
Införandet av effektavgifter innebär inte att elnätsföretagen har rätt att öka sina intäkter. Ei beslutar om den intäktsram som elnätsföretaget har att förhålla sig till för de kommande fyra åren. Det innebär att elnätsföretagets totala intäkter maximalt får uppgå till det belopp som Ei beslutar. Efter den fyraårsperiod som intäktsramen avser, kontrollerar Ei om de faktiska intäkterna som elnätsföretaget haft är högre eller lägre än den beslutade intäktsramen. Över- eller underskottet påverkar sedan den kommande intäktsramen.
När det gäller utformandet av avgifterna för kunderna, finns det regler i både ellagen och i Ei:s föreskrift om utformande av avgifter för överföring av el för ett effektivt utnyttjande av elnätet (EIFS 2022:1). Föreskriften är tvingande för elnätsföretagen från och med 1 januari 2027, vilket innebär att Ei inte kan kräva att elnätsföretagens avgifter uppfyller kraven i föreskriften före den 1 januari 2027. Ei följer dock införandet av effektavgifter noggrant och planerar att följa upp hur elnätsföretagen har utformat sina nätavgifter när föreskriften ska tillämpas. Därför är det bra att vi får indikationer från allmänheten om vad som fungerar mindre bra, både generellt och i de effektavgifter som införs.
Så länge intäkterna ryms inom elnätsföretagets intäktsram för perioden 2024-2027 så får företagen utforma avgifterna så att de uppfyller ellagens krav på objektivitet och icke-diskriminering. Från 1 januari 2027 krävs alltså att avgifterna utformas i enlighet med de krav som uppställs i Ei:s föreskrift.
Med vänlig hälsning,
Då förstår jag att kontrollen av intäktsramen normalt endast gör i efterhand. Eftersom det totala utfallet av införandet av effekttariffen känns osäkert kan jag bara rekommendera att EI initierar en extrakontroll i förtid för att säkerställa att effekttariffen inte leder till en oskäliga kostnadsökningar för konsumenterna.
Mitt fall är en tydlig indikation att något inte stämmer. Enligt information från Ellevio var t.ex min maxeffekt under februari 3,53 kW medan de anger att "liknande hushåll" har 8,10 kW. Tack vara att jag inte har några högeffektsförbrukare var min kostnadsökning exkl energiskatt "bara" 7% jämfört med föregående års prissättning. Om jag istället varit ett normalhushåll hade min kostnad till Ellevio ökat med 63%
Som sagt - Det är något som inte stämmer.
mvh / Thomas
PS) Jag behöver inget extra svar på detta.
Vi har också Ellevio och effektavgifter på vårt sommarhus. Trots att vi knappt är där på vintern har avgifterna för jan-mars ökat med ca 60% jämfört med före effektavgifter infördes (våra effekttoppar är på ca 6,8 kW). Svaret på frågan varför Ellevio varit så snabba med att införa detta är förstås att de - genom sitt sätt att räkna - tjänar väldigt mycket pengar på detta!
Det är vansinnigt att ett privat företag i monopolställning kan genomföra en sådan prisökning utan att myndigheter ingriper eller möjlighet att överklaga.
Det frågor du tar upp uppfattar jag att är besvarade i mitt inlägg här ovan. Mer information om elnätsavgifter och reglering kan du hitta på vår webbplats:
Elnätsavgiften och elnätsreglering - Energimarknadsinspektionen
Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen
Jag kan tillägga att vägledningen som riktar sig främst till elnätsföretag, kommer att uppdateras och förtydligas under våren.
Med vänlig hälsning,