Effekttariffen

Hur kommer det sig att man kan implementera avgiften vid olika tillfällen innan 2027?
jag har Ellevio som leverantör och har fått till svar att man skall vänja sig med avgiften redan nu.
Jag blir väldigt konfunderad när jag får en avgift två år innan det skall vara infört.
Är det inte er uppgift att se till att bolagen är samstämmiga i debiteringen till kund.
Kan jag få det förklarat varför vi/jag skall betala tidigare än andra elbolag?

John Thunberg

Kommentarer

  • Hej John

    Tack för ditt meddelande. 

    Det finns ca 170 elnätsföretag i Sverige, som har olika elnätstariffer för sina kunder, vi på Ei har inga synpunkter om att olika elnätsföretag redan infört effekttariffer.

    Föreskriften om prismodellen trädde i kraft 2022 och ska börja användas senast 1 januari 2027 av samtliga elnätsföretag.

    Fram till 2027 har varje elnätsföretag möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin tariff.

    De elnätsföretag som har effekttariffer syns i denna excelfil under fliken "övriga effektkunder". Siffrorna för 2025 har dock inte sammanställts ännu.

    Effektkunder-elnätsföretagens-elnätsavgifter.xlsx

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Hej!
    Tack för återkoppling ,känner dock inte att jag har fått svar på min fråga om vad man baserar möjligheten att kunna ta betalt vid olika tidpunkter?
    Jag har inte lyckats att hitta något text som stödjer detta, känns märkligt när det inte går att påverka vilken nätägare man är ansluten till.
    Allt i detta land är mig veterlig baserat på något typ av beslut som styrker hur och när det skall träda i kraft.
    Med vänliga hälsningar
    John Thunbero
    John Thunberg
  • Hej igen John

    Eftersom syftet med föreskriften är att uppnå ett effektivare nyttjande av elnätet ska tidsdifferentieringen alltså försöka åstadkomma att kunderna nyttjar elnätet så effektivt som möjligt.

    Förutsättningarna skiljer sig mellan landets alla elnätsföretag, varför tidsdifferentieringen av effektavgiften kan uppfylla syftet med föreskriften även om de är utformade på olika sätt.

    Ett effektivare nyttjande av elnätet uppnås bland annat genom att kunder flyttar elförbrukning till de tidpunkter när elnätet är mindre belastat. Elnätsföretaget jämnar ut belastningen i elnätet genom att ge kunderna incitament att undvika höga effekttoppar när nätet är som mest belastat.

    Kundens höga effekttoppar behöver inte innebära en belastning på elnätet. Om de höga effekttopparna inträffar när nätet inte är belastat i övrigt, är det enligt Ei inte motiverat med en tidsdifferentiering som innebär att sådana effekttoppar ska ligga till grund för en högre effektavgift.

    En förutsättning för att tidsdifferentieringen faktiskt ger kunden sådana incitament är att den innebär en skillnad mellan att använda elnätet vid en viss tidpunkt, mot att använda den vid en annan tidpunkt.

    Ei anser att det ska finnas en möjlighet att flytta förbrukning i en relativ närtid. Med det menas att kunden exempelvis ska kunna välja att använda elnätet till ett lägre pris vid en annan tidpunkt. Kunden ska alltså kunna välja att flytta förbrukning, exempelvis att köra tvättmaskinen till en tidpunkt när elnätet är mindre belastat. Det är osannolikt att användning av energi kan senareläggas mycket mer än några timmar, eller i allra högsta fall, någon dag.

    För att ge kunden incitament att flytta sin last bör alltså skillnaderna i pris vara med timupplösning. Det betyder att tidsdifferentiering som innebär att kostnaden för användning av elnätet endast skiljer sig på så sätt att ett pris gäller under sommarmånaderna och ett annat pris under vintermånaderna, enligt Ei uppfyller inte det syftet med föreskriften eftersom det sannolikt inte återspeglar när elnätet faktiskt är högt belastat.

    När elnätsföretaget konstruerar sina tidsdifferentierade tariffkomponenter är det därför viktigt att beakta hur syftet med föreskriften uppfylls, det vill säga att uppnå ett effektivare nyttjande av elnätet.

    Läs gärna mer här, Tidsdifferentiering - Energimarknadsinspektionen

    Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Hej igen, jag förstår syftet med detta, men det som jag inte förstår som jag skrev tidigare är den differentierade tidpunkten för kostnaden mot kund?
    Jag har grannar som har ett annat nätbolag 1Km bort som inte har avgiften än.
    Mvh John
    John Thunberg
  • Hej, funderar samma sak. Kanske är det en överraskning för Ellevio med det är uppenbarligt att nästan alla kunder betalar mer ön tidigare ( det kan man även se i deras prognoser på Mina sidor), så det är helt klart en diskriminering tänker jag. Det finns andra kunder i andra regioner som måste inte ha koll på nätbelastning. Kanske det är dem som belastar nätet mycket mer än jag. Bara en slump, men min ekonomi. 
    Förresten fick man ingen meddelande om omställningen från Ellevio. Det finns ju ett avtal. Som jag vet från andra brancher som banker, försäkringar osv det är inte laglig att bara ändra ett avtal utan godkännande av avtalstagaren. Som kund måste man godkänner ändringar (active consent). Visst finns ingen alternativ men gäller inte EUs avtalsrätt för elnätsbolag?
    Susanne
  • Hej John och Susanne

    Jag svarar er i ett gemensamt svar.

    Elnätsföretagen ska ha infört en ny prismodell som inkluderar en effekttariff senast den 1 januari 2027. Fram till dess har varje elnätsföretag möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin tariff. Varje elnätsföretag väljer själva när de väljer att införa effekttariffen.

    Den nya prismodellen är utformad för att vara intäkts­neutral, vilket betyder att elnätsföretagen inte får ta ut högre avgifter totalt sett av sina kunder än vad intäktsramarna tillåter.

    Effektavgiften innebär alltså inte en ytterligare avgift som elnätsföretagen får ta ut, den ska införas som en priskomponent (en av fyra) och utgöra en del av den totala nätavgiften.

    När elnätsföretagen inför nya prismodeller av något slag eller justerar sin avgift måste de informera sina kunder. Enligt ellagen ska ett nätföretag informera elanvändarna om hur avgifterna för överföring av el är utformade, och vilka möjligheter elanvändaren har att påverka sina kostnader genom att till exempel ändra förbrukningsmönster.

    Om en höjning av elnätsavgiften sker samtidigt som företagen inför effektavgifter är det viktigt med tydlig information till kunderna. En högre elnätsräkning kan ibland annars felaktigt förknippas med införandet av en effektavgift.

    Om elnätsföretagen höjer elnätstariffen samtidigt som de inför effektavgifter måste de vara tydliga med att det inte är effektavgiften som per automatik gör att elräkningen blir dyrare.

    Med vänliga hälsningar

    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.