Effekttariffer

Hejsan,
EIFS 2022:1 är ju helt skrivet av Energimarknadsinspektionen. Det hänvisar till både Ellagen, Elförordningen samt Europeiska Kommissionens förordning (838/2010). Inget av dem kräver eller ens för fram en tanke på några effekttariffer. Är effekttarifferna ett renodlat ”hitte på” från Energimarknadsinspektionen? Om ja; varför inte bara ta väck dem, då de både missbrukas av nätbolagen samt att de slår helt galet mot vanliga medborgare som inte kan påverka si(vill man platta till kurvan så går det endast att göra genom att storförbrukande industrier förändrar sitt nyttjande)?

Med vänlig hälsning
Calle
Calle

Kommentarer

  • Hej Calle,

    Din fråga har flyttats över till ett eget inlägg eftersom jag väntar på återkoppling från våra tariffexperter som ska besvara dina frågor.

    Jag ber om ursäkt för dröjsmålet.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Hej,

    Grunden till vår nya tariffutformning (som innehåller både en fast avgift, en energiavgift, en effektavgift samt en kundspecifik avgift) är att tydliggöra kopplingen mellan kundernas tariff och elnätsföretagens kostnader. Det är även detta som EU-förordning (2019/943) om den inre marknaden för el gör gällande, att kostnaderna ska speglas i tarifferna. Förutom det finns det krav i EU-direktiv som införts i svensk rätt som bestämmelser i ellagen att tariffer ska utformas på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning, och för att möta dessa krav så togs EIFS 2022:1 fram.

    Det stämmer att det inte finns några uttryckliga krav på just effektavgifter, men så som lagstiftningen ser ut så är det den vägen som vi behöver gå. Även i ACER:s rapport, som samtliga tillsynsmyndigheter i Europa behöver ta i beaktande, tas det upp att det är lämpligt med en gradvis övergång mot effektbaserade tariffer för att täcka de kostnader som korrelerar med behovet av effekt.

    Hur elanvändarnas förbrukningsmönster påverkar och kan bidra till att minska behovet av effekt i elnäten vid särskilt utsatta tidpunkter, kan du läsa om i följande dokument:Samt i vår vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.