Effekttariffer

Hej! Apropå effekttariffer; kommer de utformas att gälla hela dygnet fast olika kostnader olika timmar? Eller kan det vara 0 kr eller till och med minus vissa timmar? 
Kan bolagen styra timmarna helt eller har de vissa begränsningar? Kan de tex sätta olika avgifter 7-9, 9-17, 17-20, 20-22, 22-07 (om de måste sätta ut för hela dygnet?
Bestämmer även bolagen vilken förbrukning som är en topp? Då hoppas jag man som kund då får förmedlat detta så man vet vad man ska förhålla sig till i "taket" för vad man kan förbruka innan extra kostnad läggs på.
Gällande solceller så såg jag i ett annat inlägg att ni tipsar om nollinmatning som ett sätt att slippa merkostnader för såld el och att det då kräver en viss utrustning. Vad kostar en sån? Och kommer det bli bidrag för att skaffa en sån? Det blir ju tokigt om kunden ska stå för massa extra kostnader.
Hade det inte varit mer konstruktivt och motiverande att ni ökar på rabatterna på batterier/dubbelriktade laddare för att faktiskt kunna hjälpa till att jämna ut elsystemet med solceller när kapaciteten redan finns hos solcellsinnehavare? Och öka på penningen för nätnytta när man bidrar till elnätet när det behövs eller när man sparar in? Eller är ngt liknande på gång eller redan befintligt? Känner till grönt avdrag på 50 % på batterier. Och innan skattereduktion på såld solel på 60 öre/kWh året ut. Men sen försvinner ju den... 
Vi har för att bidra skaffat timpris, solceller och elbil och lagt ner mycket pengar på detta. Just nu känns det som att det är svårt att få en ekonomi i detta utan snarare kommer det krävas mer kostsamma åtgärder för att spara in kostnader. Varav detta är en av dem. Och det blir ännu krångligare. Jag förstår tanken men var är "morötterna"? 



Jonatan

Kommentarer

  • Hej Jonatan!

    Tack för dina frågor.

    Målet med de nya tarifferna är att elnätet ska användas mer effektivt och rymma fler kunder/överföra mer el. Tanken med effektavgiften är därför att den ska vara kostnadsreflektiv. Vid höglasttimmar kan kostnaden därför vara högre och vid låglasttimmar blir därför kostnaden lägre. Det är upp till elnätsföretagen att avgöra hur kapaciteten i nätet ser ut. Ei sätter emellertid upp intäktsramar som elnätsföretagen ska förhålla sig till. Dessa gäller för perioder om 4 år i taget.

    För att få en bättre inblick i hur du som konsument kommer påverkas av denna förändrade kostnadsstruktur är det bästa därför att kontakta ditt elnätsföretag.

    Elnätsföretagen ska ha infört denna nya modell senast 1 januari 2027 och har fram till dess möjlighet att pröva hur de ska utforma detaljer och göra förändringar av sin tariff. Ellagen ställer krav på att tarifferna ska vara objektiva, icke-diskriminerande och även skäliga.
    Vi anser dock arr effektavgiften bör följas upp och utvärdera för att elnätsföretagen ska kunna göra nödvändiga korrigeringar. Vägledningen av elnätsföretagen är ett pågående arbete och Ei kommer att uppdatera vägledningen om detta under året.

    Här kan du hitta mer information gällande effekttarifferna.

    Gällande din fråga om nollinmatning och kostnader är detta svårt att svara på. Rekommenderar dig där att kontakta din solcellsleverantör för att få en så korrekt prisbild som möjligt. Vad gäller bidrag för detta är också en fråga som faller utanför vår befogenhet att svara på. Här är det bästa alternativet att rådfråga skatteverket.

    Med vänliga hälsningar,
    Alma Hansson, Energimarknadsinspektionen
  • Det låter ju som helt vilda western fram till 1 Jan 2027. Nätbolagen får alltså göra precis som de vill? Om man tycker de är fel ute med ngt, bör man anmäla det till er? 
    Gäller intäktsramarna även under prövotiden fram till 1 Jan 2027? Vad händer om de har gått över dessa? Får vi kunder tillbaka de pengarna retroaktivt?
    Jonatan
  • Hej igen Jonatan!

    Det finns redan idag uppsatta intäktsramar som nätbolagen måste förhålla sig till. Det sätts som tidigare nämnt upp för en 4års period. Just nu är det en pågående intäktsram mellan åren 2024–2027.

    Nätbolagen gör därför upp en kostnadsstruktur utifrån nyttjande av nätet och har under dessa fyra år ett maxbelopp att förhålla sig till. Det är även Ei:s ansvar att granska att företagen förhåller sig till dessa. Skulle nätföretagen överskrida sin intäktsram kommer detta påverka kommande fyraårs intäktsram och företagen kan även komma att föreläggas med böter.

    Ei har framfört kritik mot den metod som används i dagsläget för beräkning av intäktsramarna. Ei anser att nätföretagen har blivit överkompenserade i relation till deras faktiska kostnader. För att ändra beräkningsmetoden krävs dock en lagändring. Om den kommer till stånd kan en ny beräkningsmetod vara på plats till intäktsramsbesluten för perioden 2028–2031. Ei arbetade för att den nya beräkningsmetoden skulle införas redan till elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024-2027 skulle beslutas, med det visade sig att det inte fanns de legala förutsättningar att genomföra förändringen.

    Vi måste förhålla oss till den lagstiftning som gäller, så därför var det inte möjligt att göra förändringen för perioden 2024–2027. Men nu ser det ut som att lagändringar är på gång och vi hoppas att ett nytt regelverk kommer på plats så snart som möjligt, så att vi till nästa fyraårsperiod kan göra de förändringar som vi anser behövs för att få en reglering som både främjar elektrifieringen och är rimlig för kunderna.

    Den finns även möjlighet att inkomma med anmälan om man anser att elnätsföretagen överskrider dessa intäktsramar.
    Bifogar länk gällande anmälan här.

    Med vänliga hälsningar,
    Alma Hansson, Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.