Elöverföringsavgift

Hur kan över föringen av vara lika dyr som elen man använder? Har 3700 kr i el och så betala lika mycket i överföring. Hoppas ni kan förklara detta. mvh sonny

Kommentarer

 • Hej Sonny,

  Elnätsavgiften består ofta av en abonnemangsavgift som är fast och en rörlig elöverföringsavgift. Den fasta delen varierar med säkringens storlek eller den abonnerade effekten. Den rörliga delen varierar med kundens förbrukning.
  Du kan alltså påverka dina elnätskostnader genom att se över storleken på säkringen samt sänka din förbrukning.

  Läs mer om elnätsavgifter i vårt konsumentforum.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej tsck för svaret men kan ju inte kosta 3700 i månsden för att föra över elen man använder å vilka säkringsr ska man kolla mvh sonny
  Sonny
 • Hej,

  Jag rekommenderar att du kontaktar ditt elnätsföretag och ber dem beskriva hur deras kostnaderna är uppbyggda. Vi på Ei har inte insyn i sådana prisdetaljer.

  Säkringsstorleken för en villa är oftast 16-25 A. Säkringsstorleken styrs av din förbrukning och om du vill undersöka möjligheten att byta storlek kontaktar du en elektriker. Kontrollera även att den säkring du har stämmer överens med ditt elnätsabonnemang.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej ok det ska jag göra mvh sonny
  Sonny
 • Hej
  Jag har frågat min elnätsleverantör EON hur det kan kosta 6 ggr mer att skicka ström i ledningar i Anderstorp jämfört med Halmstad. Det är två olika leverantörer HEM i Halmstad och EON i Anderstorp. I Halmstad är avgiften 0,10:- kw/h i Anderstorp 0,63:-. 16 A på båda platserna nästintill samma förbrukning. Har varit i kontakt med EON men detta var tydligen känsligt för de la på luren. Jag anser att detta nästan är kriminellt. Det blir en prisskillnad på nästan 12 000:-/år (skattade pengar) för en normalvilla med en el förbrukning på ca 20 000 kw/h. EON har en vinstmarginal på nästan 50%, men mycket ska ha mer. Går inte dessa gangsterfasoner stoppa på något vis. Det hjälper inte att diskutera för då slänger de på luren.
  Kanske vore något för uppdrag granskning.
  Anders Svensson
 • Hej Anders,

  Tack för ditt inlägg.
  Du kan läsa mer om elnätsavgifter i vårt kundforum i detta inlägg.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej igen ja det är inte klokt vi bor i trelleborg  hur tsr man kontakt med granskning då mvh sonny tack för svar
  Sonny
 • Hej Sonny,

  Vi på Ei kan inte svara på den frågan.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Jag har nyss kollat upp med med Tekniska verken om vilket säkringsabonnemang jag har och det är 25A?! Tänker att det måste vara fel då jag bor i en lägenhet (3 rok) och använder enbart 10A? Hur hänger detta ihop?
  Nadja
 • Hej,

  Det är i grunden konsumentens ansvar att ha rätt avgiftsbestämmande säkring, vilket framgår av punkt 3.8 i de allmänna avtalsvillkoren NÄT 2012.

  Som nämnt ovan i tråden består elnätsavgiften av en rörlig och en fast del. Den rörliga delen varierar beroende på hur stor förbrukning du har och den fasta delen beror på vad du har för säkringsstorlek.

  Om du har ett eget elnätsabonnemang har du rätt att undersöka möjligheten att säkra ner. Du kan ha rätt att själv bestämma om du vill ändra säkringsstorleken, förutsatt att det är tekniskt möjligt givetvis. Detta ska rådgöras med en behörig elektriker. Elektrikern kommer ha möjlighet att bedöma vad för säkringsstorlek som krävs. Observera att om det är en bostadsrättförening som står för abonnemanget är det en fråga du ska ta med föreningens styrelse.

  Med vänlig hälsning, 

  Liv Stålhammar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.