Elöverföringsavgift

Hur kan över föringen av vara lika dyr som elen man använder? Har 3700 kr i el och så betala lika mycket i överföring. Hoppas ni kan förklara detta. mvh sonny
Sonny

Kommentarer

 • Hej Sonny,

  Elnätsavgiften består ofta av en abonnemangsavgift som är fast och en rörlig elöverföringsavgift. Den fasta delen varierar med säkringens storlek eller den abonnerade effekten. Den rörliga delen varierar med kundens förbrukning.
  Du kan alltså påverka dina elnätskostnader genom att se över storleken på säkringen samt sänka din förbrukning.

  Läs mer om elnätsavgifter i vårt konsumentforum.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej tsck för svaret men kan ju inte kosta 3700 i månsden för att föra över elen man använder å vilka säkringsr ska man kolla mvh sonny
  Sonny
 • Hej,

  Jag rekommenderar att du kontaktar ditt elnätsföretag och ber dem beskriva hur deras kostnaderna är uppbyggda. Vi på Ei har inte insyn i sådana prisdetaljer.

  Säkringsstorleken för en villa är oftast 16-25 A. Säkringsstorleken styrs av din förbrukning och om du vill undersöka möjligheten att byta storlek kontaktar du en elektriker. Kontrollera även att den säkring du har stämmer överens med ditt elnätsabonnemang.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej ok det ska jag göra mvh sonny
  Sonny
 • Hej
  Jag har frågat min elnätsleverantör EON hur det kan kosta 6 ggr mer att skicka ström i ledningar i Anderstorp jämfört med Halmstad. Det är två olika leverantörer HEM i Halmstad och EON i Anderstorp. I Halmstad är avgiften 0,10:- kw/h i Anderstorp 0,63:-. 16 A på båda platserna nästintill samma förbrukning. Har varit i kontakt med EON men detta var tydligen känsligt för de la på luren. Jag anser att detta nästan är kriminellt. Det blir en prisskillnad på nästan 12 000:-/år (skattade pengar) för en normalvilla med en el förbrukning på ca 20 000 kw/h. EON har en vinstmarginal på nästan 50%, men mycket ska ha mer. Går inte dessa gangsterfasoner stoppa på något vis. Det hjälper inte att diskutera för då slänger de på luren.
  Kanske vore något för uppdrag granskning.
  Anders Svensson
 • Hej Anders,

  Tack för ditt inlägg.
  Du kan läsa mer om elnätsavgifter i vårt kundforum i detta inlägg.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej igen ja det är inte klokt vi bor i trelleborg  hur tsr man kontakt med granskning då mvh sonny tack för svar
  Sonny
 • Hej Sonny,

  Vi på Ei kan inte svara på den frågan.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Jag har nyss kollat upp med med Tekniska verken om vilket säkringsabonnemang jag har och det är 25A?! Tänker att det måste vara fel då jag bor i en lägenhet (3 rok) och använder enbart 10A? Hur hänger detta ihop?
  Nadja
 • Hej,

  Det är i grunden konsumentens ansvar att ha rätt avgiftsbestämmande säkring, vilket framgår av punkt 3.8 i de allmänna avtalsvillkoren NÄT 2012.

  Som nämnt ovan i tråden består elnätsavgiften av en rörlig och en fast del. Den rörliga delen varierar beroende på hur stor förbrukning du har och den fasta delen beror på vad du har för säkringsstorlek.

  Om du har ett eget elnätsabonnemang har du rätt att undersöka möjligheten att säkra ner. Du kan ha rätt att själv bestämma om du vill ändra säkringsstorleken, förutsatt att det är tekniskt möjligt givetvis. Detta ska rådgöras med en behörig elektriker. Elektrikern kommer ha möjlighet att bedöma vad för säkringsstorlek som krävs. Observera att om det är en bostadsrättförening som står för abonnemanget är det en fråga du ska ta med föreningens styrelse.

  Med vänlig hälsning, 

  Liv Stålhammar
 • Kriminellt! Elbolag/banker är dom största bovarna! Jag betalar 0,67 öre i elöverföring min granne betalar 0,22. Exakt lika dant hus, bor på samma gata, gör av med lika mycket el, samma storlek på säkring. Hur är det möjligt?
  Eliot
 • Hej Eliot,

  Tack för din fråga.

  Enligt ellagen ska alla elnätsavgifter vara skäliga, objektiva och icke-diskriminerande. Lagens krav på objektivitet handlar om att företagets samlade avgifter för en kundkategori måste reflektera de kostnader som nätföretaget har för just denna kategori. Likadana kunder ska ha likadana avgifter.

  Om du inte redan har kontaktat ditt elnätsföretag så rekommenderar jag att du gör det i första hand. Skicka ett mejl till företaget och be dem svara på varför elöverföringsavgiften inte är förenlig med ellagens bestämmelser.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Vill bara påpeka angående rörliga elöverföringsavgiften att om jag förbrukar Mindre el får jag betala 98öre/kwh! Förbrukar jag Mycket el blir kostnaden 26öre/kwh! Så för mig blir det dyrare att förbrukar mindre el.
  Anne Welén
 • Finns det skillnader i nätavgiften mellan de olika elområdena?
  Baserat på antal mil /kabel
  inkoppling av vindkraftsparker,etc
  CGÅkerstedt
 • Hej CG,

  Det är skillnader i elnätsavgifterna mellan olika elnätsföretag. Med den modell som politikerna har valt är det inte meningen att avgifterna ska vara lika över hela landet utan det är kostnaden att bedriva elnätsverksamhet som styr vad du får betala som kund. Elnätsföretagen har olika förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Det är olika långt mellan kunderna, terrängen ser olika ut och antalet kunder att fördela kostnader på varierar. Dessutom har företagen olika avkastningskrav från sina ägare. Vissa driver näten till närmast självkostnadspris, andra tar ut den avkastning som vi tillåter.

  Hälsningar

  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Tack för svaret,!!

  CGÅkerstedt
 • Hej!
  Ser att inlägget är lite gammalt men provar ändå. Jag undrar om överföringsavgiften bara gäller kunder som köper sin el från andra bolag än de som har nätverksbolagen? Betalar även de som köper el av E:on en överföringsavgift?

  Mvh
  Gabriella
  Gabriella
 • Hej Gabriella,

  Överföringsavgiften betalar du för själva transporten av el till ditt elnätsföretag. Priset är ett antal öre per förbrukad kilowattimme (öre/kwh) och har inget att göra med elpriset. Oavsett om du valt elhandlare eller om denne ingår i samma koncern som nätägaren utgår överföringsavgift.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.