Elnätsavgifter Solenergi

Jag trodde att den slopade reduktionen av elnätsavgifter innebar att nätägare inte skulle få påföra kostnader som solcellsel skapar på samtliga kunder , endast producenten. Men det verkar som Eon struntar i era regler. Eller har jag helt missförstått innebörden av https://www.ei.se/om-oss/nyheter/2023/2023-03-20-eis-bedomning-ingen-reducerad-natavgift-for-smaskaliga-produktionsanlaggningar


Tacksam för svar


Från och med den 1 augusti 2024 höjs din elnätsavgift.
eon.se/elnatsabonnemang kan du se hur prisförändringen påverkar dig och hitta aktuella prislistor. Vilket elnätsabonnemang du har kan du se på din faktura och på Mitt E.ON.

När många vill ansluta solceller, batterier eller ladda sin elbil och vara en del av ett fossilfritt samhälle är det vår uppgift att erbjuda ett elnät som ger alla en möjlighet till effektiv elanvändning. Då behövs ett modernt elnät.
Varför måste elnätet byggas ut nu?
• Du som är kund hos oss ska kunna producera egen el, sälja el och konsumera el hållbart. Då behöver elen skickas i flera riktningar, i stället för en. Det kräver ett digitalt och dynamiskt elnät.

• Elbehovet beräknas ha dubblerats till år 2045 när fossila bränslen ersätts med el. Då behövs fler ledningar och fler nätstationer för att öka kapaciteten i elnätet.

• Klimatförändringar ger oss redan idag ett tuffare väder, då krävs ett stabilt och robust elnät.
Mattias Eriksson

Kommentarer

  • Hej Mattias

    Tack för ditt meddelande.

    Jag förstår att nyheterna väcker frågor.

    I ellagen finns bestämmelser om att en elanvändare med ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere inte ska betala någon anslutningsavgift för en produktionsanläggning som uppfyller vissa krav. Men det finns EU-regler som enligt vår tolkning trumfar den svenska lagstiftningen. Vilket gör att vi måste följa de EU-direktiv som finns. Det kan skilja sig från nätföretag till nätföretag, vissa nätföretag kan anse att deras kundgrupp som har solceller på taket inte belastar nätföretaget ekonomiskt.

    Att reducera nätavgifter för småskaliga produktionsanläggningar strider mot bestämmelser i EU:s elmarknadsförordning. I förordningen anges att nätavgifter ska spegla de faktiska kostnaderna för kundkategorin. Eftersom EU-rätt har företräde över nationella lagar kan de aktuella bestämmelserna om reduktion i ellagen inte tillämpas. Ei har inte bedömt att det inte fortsatt kan vara tillåtet att ge stöd och incitament, till exempel genom skattereduktion eller investeringsstöd (som rot-avdraget), till mindre produktionsanläggningar. Bestämmelserna i Elmarknadsförordningen reglerar bara principer för utformning av nätavgifter.

    Ditt elnätsföretag får höja sina avgifter så länge de håller sig inom sin intäktsram. Företaget får också fördela sina höjningar hur de vill under den fyraårsperiod som intäktsramen gäller. Det betyder att de kan höja mer en period och mindre en annan period. Det vi på Ei kontrollerar är att företaget inte sammantaget tar ut mer än vad vår intäktsram tillåter och att de utformar avgifterna på ett sätt som inte strider mot ellagen.

    När nuvarande period löper ut kommer vi att kontrollera att ditt och alla andra elnätsföretag hållit sig inom de intäktsramar som Ei beslutat om. Det är också först då vi vet om ditt elnätsföretag tagit ut för höga avgifter av dig och andra kunder i ditt område.

    Enligt lagen ska alla avgifter vara skäliga, objektiva och icke-diskriminerande.

    Skäligheten kontrollerar vi genom intäktsramarna som beskrivits ovan. Här tittar vi inte på enskilda kunders avgifter utan på alla avgifter samlat. Ett elnätsföretag får ta ut avgifter som täcker skäliga kostnader för drift och underhåll. Det är också tillåtet att ha en rimlig avkastning på det kapital som krävs för att driva verksamheten.

    Om ett företag tar ut mer än vad intäktsramen tillåter kan det få konsekvenser för nätföretaget. Dels sänker vi deras intäktsram för nästa period med motsvarande belopp, dels kan de få betala en straffavgift på det överstigande beloppet.

    Ditt elnätsföretag ska kunna motivera sina avgifter till sina kunder. Du kan därför även kontakta ditt elnätsföretag för att få en förklaring av dina nätavgifter.

    Det finns brister i den nuvarande regleringen som innebär att nätföretagen överkompenseras i förhållande till sina faktiska kostnader. Den huvudsakliga bristen gäller hur nätföretagens anläggningar värderas. Idag värderas anläggningarna med hjälp av nuanskaffningsvärden, det vill säga vad motsvarande anläggningar kostar idag, något som inte återspelar företagens faktiska kostnader. För att komma tillrätta med bristerna i regleringen krävs ändringar i lag och förordning. Dessa ändringar behöver komma på plats så snart som möjligt för att Ei ska kunna genomföra nödvändiga förändringar till nästa tillsynsperiod.

    Ei har beslutat om elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027. Ei:s beslut innebär generellt sett att elnätsföretagens utrymme för att ta ut elnätsavgifter ökar. En del av ökningen av intäktsramarna förklaras av ett högre ränteläge och att komponenterna som används i elnätsverksamheten har ökat i pris. Men vi anser också att nuvarande reglering överkompenserar nätföretagen i förhållande till deras faktiska kostnader och ser därför ett behov av att utveckla metoden för hur elnätsföretagens intäktsramar beräknas framöver.

    De problem som vi ser med den metod som används idag gäller bland annat hur nätföretagens anläggningstillgångar värderas. Enligt nuvarande regelverk värderas anläggningstillgångarna utifrån vad motsvarande anläggningar skulle kosta att köpa in idag. Ei anser att det historiskt lett till att nätföretagen blivit överkompenserade i relation till deras faktiska kostnader. Anläggningstillgångar borde i stället värderas till verkligt anskaffningsvärde.

    För att ändra beräkningsmetod krävs en lagändring. Om den kommer till stånd kan en ny beräkningsmetod vara på plats till intäktsramsbesluten för perioden 2028–2031. Vi arbetade för att den nya beräkningsmetoden skulle införas till elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027 skulle beslutas, men det visade sig att det inte fanns legala förutsättningar att genomföra förändringen redan då.

    Vi måste förhålla oss till den lagstiftning som gäller, så därför var det inte möjligt att göra förändringen för perioden 2024–2027. Men nu ser det ut som att lagändringar är på gång och vi hoppas att ett nytt regelverk kommer på plats så snart som möjligt, så att vi till nästa fyraårsperiod kan göra de förändringar som vi anser behövs för att få en reglering som både främjar elektrifieringen och är rimlig för kunderna.

    Med vänliga hälsningar



    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.