Till senaste kommentaren

Elnätsbolagen helt fria att sätta beloppen för effektavgiften?

Dalakraft har infört effektavgift med 50 kr/kWh kl. 07-19 och 25 kr/kWh kl. 19-07 för medeltalet av de tre högsta energitopparna (dag resp. natt) under en månad. Detta utgjorde 75% av kostnaden för elen från nätbolaget under november månad. Det lönar sig alltså inte att vara sparsam hela månaden om du några ggr råkar få toppar i din användning. Vi har även en elbilsladdare för att förenkla för våra barn som har elbil, när de kommer på besök. De laddar alltid på natten och var nu tvungna att dra ner på effekten från 11 till 6 kWh/h p g a effektavgiften (+elkostnad), men det blir nu ändå lika dyrt som att ladda på snabbladdare.
Är elnätsbolagen verkligen helt fria att ta ut så höga avgifter som de känner för och omintetgöra folks ansträngningar för att spara energi och köra miljövänligare?
Carina

Kommentarer

  • Hej Carina

    Tack för ditt meddelande.

    Effektavgiften ska baseras på den enskilda kundens användning av elnätet och den sammanlagda belastningen på elnätet. Den ska också vara tidsdifferentierad (tidsindelad). Det betyder att den ska vara olika hög vid olika tider för att återspegla hur belastningen på elnätet varierar över tid. Detta är emellertid inget krav i dag utan först från den 1 januari 2027.

    Energiavgiften kan och effekt­avgiften ska, vara tidsdifferentierad, vilket betyder att avgiften varierar beroende på tid på dygnet och/eller efter årstid. För en enskild elanvändare kan det innebära att kostnaderna kan öka eller minska beroende på när och i vilken omfattning man nyttjar elnätet. Den nya prismodellen är utformad för att vara intäkts­neutral, vilket betyder att elnäts­företagen varken kommer att ta mer eller mindre betalt av sina kundkollektiv.

    Alla elnätsföretag har rätt att utforma sin tariff utifrån förut­sättningarna i det egna elnätet. Därför är det viktigt att du tar reda på hur just din elnätsavgift är utformad. Det gör du genom att kontakta ditt elnäts­företag eller genom att söka efter information på deras webbplats.

    Ta reda på när dina effekttoppar infaller och vad som orsakar dem. Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle till exempel kunna orsaka en effekttopp. Du kan se din elanvändning om du loggar in på ditt elnäts­företags internetbaserade kundportal, den kallas ofta för Mina sidor.

    Flytta om möjligt din elanvändning till tider då effekt- och energiavgifterna är lägre, även kallat lågpristid, eller låglasttid. Information om detta hittar du hos ditt elnäts­företag.

    Undvik att starta flera energi­krävande apparater samtidigt vid tider då effektavgiften är hög. För att sänka din effekt­avgift kan du, om det är möjligt, flytta din elanvändning till tider då effektavgiften är låg. Vissa apparater drar inte så mycket el var för sig men när de startas samtidigt blir effekten hög.

    Planera din elanvändning med hänsyn både till elhandels­priset och effektavgiften. Detta gäller särskilt dig som har timprisavtal och styr din elanvändning efter spotpriset. Om ett lågt spotpris infaller under högpris- / höglasttid kan du få en hög effektavgift.

    Effektavgiften innebär inte en ytterligare ny avgift som elnätsföretagen får ta ut. Effektavgiften ska införas som en priskomponent och utgöra del av den totala nätavgiften. Hur stora avgifter nätföretagen får ta ut totalt styrs i första hand av regleringen av nätföretagens intäktsram.

    När intäktsperioden är över kontrollerar vi att elnätsföretagen har hållit sig inom ramen. Om det visar sig att de har tagit ut för höga avgifter från sina kunder under dessa fyra år så kommer de behöva betala en straffavgift, eller få en lägre intäktsram till kommande perioder.

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Hur ska jag utifrån er information kunna fatta ett investeringsbeslut om ca 100 000 kr. Har vattenfall som nätägare och Tranås som handelsbolag. Har elbil annars är det fjärrvärme som gäller. Hur ska jag kunna räkna på lönsamhet för installation av solceller inkl. batterilagring?
    Roger Johansson
  • Hur kan Ei påstå att Effektavgiften "... ska baseras på den enskilda kundens användning av elnätet och den sammanlagda belastningen på elnätet'? Den enskilde kunden har ju aldrig tillfrågats/involverats överhuvudtaget vad gäller införande av Effektavgift utan ställs bara inför fullbordat faktum att Effektavgift ska införas - punkt!. Inte heller har den enskilde nätkunden någon direkt insyn i 'den sammanlagda belastningen på elnätet'.

    Något märkligt ter det sig även att Ei medger att Elnätsleverantörerna ges till synes fria händer att införa Effektavgiften redan nu - som vad annat att vänta kan konstateras innebära mycket kraftiga prishöjningar - flera år innan Effektavgiften enl. krav - lagkrav? - ska vara införd.

    'Effekt­avgiften ska, vara tidsdifferentierad ...avgiften varierar beroende på tid på dygnet och/eller efter årstid'
    - Hur säkerställer Ei att Elnätsleverantörerna inte 'överdebiterar' Effektavgiften till kund under tid på dygnet och årstid där det baserat på effektuttagsstatistik redan nu kan konstateras att det råder ett sammantaget mycket litet effektuttag?

    'För en enskild elanvändare kan det innebära att kostnaderna kan öka eller minska beroende på när och i vilken omfattning man nyttjar elnätet.'
    - Kan Ei bekräfta att Effektavgiften för en elnätskund kan bli 0 (noll) och under vilka förutsättningar detta skulle kunna vara möjligt?
    - Om inte Effektavgiften för en elnätskund kan bli 0 [noll] kr, baserat på befintligt oförändrat kraftuttag - KWh/år - blir det ju de facto en av Ei legitimerad lagstadgad prisökning.
    ?

    'Den nya prismodellen är utformad för att vara intäkts­neutral, vilket betyder att elnäts­företagen varken kommer att ta mer eller mindre betalt av sina kundkollektiv'.
    - Förklara vad detta innebär för mig?
    - Jag är Elleviokund i södra Kungsbacka kommun







    Lennart Palage
  • Hej Roger,

    Om du matar in mycket egenproducerad solel på elnätet under höglasttimmar, kan det innebära att du får en högre effekttariff. Även producenter av el omfattas av Ei:s föreskrifter vilket innebär att solelsproducenternas nättariffer ska innehålla en effektavgift eftersom även producenters nyttjande av elnätet kan medföra att det uppstår kapacitetsbrist i elnätet och därmed ge upphov till framtida investeringskostnader. Detta betyder att elnätsföretagen kan behöva räkna effekttoppar på både inmatning och uttag av el. Elnätsavgifterna ska dock vara kostnadsreflektiva, vilket innebär att de ska spegla de kostnader som respektive kund orsakar elnätsföretaget. Hur nättariffer för inmatning av el i nätet ska utformas är dock en komplicerad fråga som Ei avser att titta vidare på.

    Om du har investerat in en solelsanlägging är det mest lönsamt att i främsta hand använda din egenproducerade el. Överskottsproduktionen kan antingen matas in på elnätet (säljas) eller lagras i exempelvis ett batteri. Om du inte vill mata in någon el alls på nätet kan du installera utrustning för så kallad nollinmatning.

    Hos Energimyndigheten finns vägledning om solceller: Solelportalen - en vägledning om solceller

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Hej Lennart,

    Tack för dina frågor.

    Grunden till vår nya tariffutformning (som innehåller både en fast avgift, en energiavgift, en effektavgift samt en kundspecifik avgift) är att tydliggöra kopplingen mellan kundernas tariff och elnätsföretagens kostnader. Det är även detta som EU-förordning (2019/943) om den inre marknaden för el gör gällande; kostnaderna ska speglas i tarifferna. Förutom det finns det krav i EU-direktiv som införts i svensk rätt (som bestämmelser i ellagen) att tariffer ska utformas på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning, och för att möta dessa krav så togs EIFS 2022:1 fram.

    Det stämmer att det inte finns några uttryckliga krav på just effektavgifter, men så som lagstiftningen ser ut så är det den vägen som vi behöver gå. Även i ACER:s rapport, som samtliga tillsynsmyndigheter i Europa behöver ta i beaktande, tas det upp att det är lämpligt med en gradvis övergång mot effektbaserade tariffer för att täcka de kostnader som korrelerar med behovet av effekt.

    Föreskriften trädde som sagt i kraft 2022 men ska tillämpas senast 1 januari 2027 av samtliga elnätsföretag i Sverige. Det innebär att elnätsföretagen har fram till dess att utforma sina nättariffer så att de uppfyller de krav som ställs i föreskriften. Granskningen och vägledningen av elnätsföretagen är ett pågående arbete och om ett elnätsföretag inte anses uppfylla något av de kriterier som ställs upp i ellagen kan vi inleda tillsyn av företaget.

    Effektavgiften ska beräknas på kundens faktiska uppmätta effekttoppar under elnätets höglasttimmar. Det är elnätsföretagets uppgift att avgöra hur kapaciteten i nätet ser ut och hur effektavgiften ska differentieras. Vi på Ei kommer att kontinuerligt följa upp och utvärdera effektavgiften för att kunna göra nödvändiga korrigeringar av tariffkomponenterna och så långt som möjligt uppnå syftet med effektavgiften.

    Effektavgiften är en del av den sammanlagda elnätsavgiften och är olika hög eller låg vid olika timmar. Effektavgiften kan utgöra en väldigt liten del av nättariffen om ett elnätsföretags nät inte innehåller några kapacitetsbrister och inte heller förväntas få det i framtiden. Det är förutsättningarna i respektive elnät som är utgångspunkten för hur avgiften ska utformas. Effektavgiften i sig strävar inte efter att vara 0 kr.

    Att den nya prismodellen är utformad för att vara intäkts­neutral betyder att summan av elnätsavgifterna inte får vara större än elnätsföretagens intäktsramar tillåter. Det här är samma princip som gällde innan den nya prismodellen aktualiserades. Läs mer om elnätsreglering på vår webbplats: Frågor och svar om elnätsreglering och elnätsavgifter - Energimarknadsinspektionen

    Du hittar även mer information om effekttariffer här: Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.