Till senaste kommentaren

Får företaget ta betalt för uppskattad förbrukning?

Elnätsföretaget och elhandelsföretaget får vanligtvis inte ta betalt för uppskattad förbrukning. Det vill säga att debiteringen ska normalt ske på uppmätta mängder förbrukad el.

Flera elhandelsföretag använder sig av en tjänst som kallas "utjämnad betalning/faktura". Det är en tjänst som bryter mot ellagens bestämmelser och ska därför inte erbjudas till kunder. På vår hemsida har vi lagt ut en artikel som beskriver problematiken.

Enligt ellagens bestämmelser så finns det dock undantagsfall där det är okej att ta betalt för uppskattad förbrukning. Det kan vara om elnätsföretaget inte har fått tillgång till mätvärdena av olika anledningar. I detta fall får företaget debitera en rimlig summa för elen. En rimlig summa ska vara beräknad på den tidigare kända förbrukningen.
Energimarknadsinspektionen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Vi har en elleverantör som tar betalt för uppskattad förbrukning fastän dom får mätvärden från nätägaren (eon) som även jag kan se. Jag anser att dom inte har rätt att göra så och funderar på om det är möjligt att häva ett avtal grundat på detta.
  Tacksam för kommentar till detta.
  Lars-Göran Hoving
 • Hej Lars-Göran,

  Tack för din fråga.

  Vilket elhandelsföretag gäller detta? Vad ger företaget för förklaring till att de fakturerar dig för uppskattad förbrukning i stället för uppmätta mängder? Har du kontaktat dem med ett skriftligt krav eller klagomål?

  Med vänlig hälsning,

  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.