Till senaste kommentaren

Fråga om skäligheten i Sundsvalls Energis höga avgift för M-Bus-åtkomst

Hej,
Jag kontaktar er angående en situation med Sundsvalls Energi, där vi som fjärrvärmekunder vill få tillgång till M-Bus-data (t.ex. delta T och temperatur-loggning) från vår flödesmätare via styr-uppkoppling. Vår vilja att få detta uppkopplat är stor för att kunna följa upp driften och säkerställa en god driftekonomi. Standardkostnaden för detta är 10 000 kr som en engångsavgift, men vid revisionsbyten som Sundsvalls Energi ändå måste utföra erbjuds 30 % rabatt, vilket sänker priset till 7 000 kr om man beställer tjänsten då. Denna kostnad ger enbart tillgång till datan via M-Bus från flödesmätaren (som en sidonot: datan är inte ens tillgänglig via “Mina sidor”). Enligt Sundsvalls Energi är avgifterna fasta och inte förhandlingsbara. Vi har dock noterat att samma tjänst och utförande generellt kostar mellan 0–5000 kr i olika delar av Sverige.

Jag undrar om ni kan ge vägledning kring följande:

  1. Är en engångskostnad på 10 000 kr (eller 7 000 kr med 30 % rabatt vid revisionsbyten) skälig för att få tillgång till teknisk data via M-Bus från flödesmätaren, när vi upplever detta som en riktigt dyr kostnad jämfört med 0–5000 kr för samma tjänst i andra delar av Sverige, och vi har ett stort behov av att få datan uppkopplad via styr-uppkoppling för att följa upp driften?
  2. Enligt fjärrvärmelagen (2008:263, 8 §) ska kunder få “skälig, saklig och lättillgänglig information”. Kan det anses förenligt med detta att sådan data, som är viktig för att följa upp driften, bara erbjuds mot så höga avgifter i jämförelse med andra regioner?
Jag skulle uppskatta er bedömning av om dessa priser är rimliga givet vår situation och branschpraxis, eller om jag kan begära ytterligare utredning. Tack på förhand för er hjälp!




Daniel viklund

Kommentarer

  • Hej Daniel

    Tack för ditt meddelande.

    Jag har skickat dina frågor till min kollega, jag återkommer till dig så fort jag fått svar.

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Hej igen Daniel

    Nu har jag fått svar av min kollega.

    Reglerna som finns är dessa:

    Fjärrvärmeföretaget ska senast 15 dagar efter insamlingen av mätvärden lämna kunden information om mängden levererad värmeenergi för leveransperioden eller de mätvärden som beräknats. (4 kap. 1 § EIFS 2022:3)

    Fjärrvärmeföretaget ska tillhandahålla mätvärden på ett för kunden tydligt och lättillgängligt sätt. Tidpunkten för insamling av mätvärden ska framgå. (4 kap. 2 § EIFS 2022:3)

    Informationen om energianvändning bör ske i överenskommelse med kunden via någon av de kanaler som fjärrvärmeföretaget tillämpar, till exempel via internetbaserad media (Mina sidor), sms, e-post eller genom pappersutskrift. (Ei:s allmänna råd EIFS 2022:3)

    Mängden levererad värmeenergi bör i vart fall anges i kWh och omfatta beräknad årsförbrukning. Informationen får uppdateras så ofta som mätaren tillåter i enlighet med den standard som utvecklats i branschen. (Ei:s allmänna råd EIFS 2022:3)

    Det finns inget krav att lämna information om förbrukningsdata för fjärrvärme i realtid. De svenska bestämmelserna kräver inte att konsumenterna ska få tillgång till mätdata i den form/realtid. Vi på Ei har inte denna fråga som tillsynsområde och därav kan vi inte göra en bedömning gällande avgiften för data.

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.