Till senaste kommentaren

Varför visar inte Elpriskollen kärnkraftsel?

Jag letar efter en leverantör av kärnkrafts el ?
Lelle Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga!

  Energimarknadsinspektionen har valt att man endast kan välja förnybara produktionskällor samt bra miljöval på elpriskollen. Gör du däremot inget aktivt val är chansen stor att du får den el som kommer från kärnkraft. Kärnkraften står för ca 40% av energiproduktionen i Sverige.

  Vänliga hälsningar,


  Mandane Kakai
 • Det är beklämmande men inte förvånande att Energimarknadsinspektion visar upp "myndighetsaktivism" genom att inte tillhandahålla kärnkraft som valbar produktionskälla.
  Ingenstans i den svenska offentliga förvaltningen kan man längre påräkna en neutral och allsidig hantering.
  Elförsörjningen skulle kunna anses inkluderad inom ramen för Nattväktarstaten.
  Varför skulle svenska statens el-myndigheter inte uppvisa aktivism och/eller impotens vad avser elförsörjningen på samma sätt som Polisen / Försvaret / Tullen / Kustbevakningen / Rättsstaten !?
  Klas
 • Hej Klas,

  Tack för ditt inlägg!

  Precis som min kollega svarat i tidigare inlägg så har vi valt att man endast kan välja förnybara produktionskällor på elpriskollen. Enligt Naturvårdsverket, Energiföretagen Sverige, och Energimyndigheten så faller inte kärnkraft in under kategorin "förnybar energikälla".

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Instämmer i att det behöver fram ett alternativ där vi kan få filtrera ut vilka som väljer att satsa på kärnkraften. Vi behöver få företag att satsa på kärnkraften om gen4 ska produceras på allvar. Det är larvigt att man inte visar tydligare för allmänheten att det finns massvis med bränsle till nya kärnkraftanläggningar som vi idag klassar som avfall. Gör ett slag för miljön och satsa på kärnkraften.

  Jag har jobbat större delen av mitt liv inom förnybar energi men väljer alla dagar i veckan att satsa på kärnkraften före kol och olja som våra politiker gör oss beroende av idag.

  Här behöver energimarknadsinspektionen ändra sitt beslut.
  Realisten
 • Hej,

  Tack för dina synpunkter, vi arbetar ständigt med att utveckla elpriskollen.se, dock så har vi ingen aktivitet planerad som innebär att det går att jämföra elavtal med enbart kärnkraftsel.

  Vi har noterat din och övriga besökares synpunkter till fortsatta diskussioner om hur elpriskollen.se kan bli bättre.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Otroligt dåligt att man inte kan välja kärnkraft. Härmed stänger jag ner siten, avbryter och letar min elinformation på annat håll. Klart som korvspad man ska ha kärnkraft!
  Alexander Hallberg
 • Hej Alexander,

  Tack för ditt inlägg!

  Jag tycker du har fått svar från mina kollegor men har förståelse för att alla inte håller med. Som Madeleine skriver så tar vi emot alla synpunkter för att förbättra Elpriskollen.se.

  Vänliga hälsningar,
  William Johansson Berg Energimarknadsinspektionen
 • Jag håller med ovanstående, våga erbjuda möjligheten att kunna filtrera på Kärnkraft.
  Jonas
 • Hej Jonas,

  Tack för ditt inlägg!

  Jag ger samma svar till dig som jag gjorde till Alexander. Vi har valt att följa Naturvårdsverkets linje och inte inkludera kärnkraft. Men som sagt vill vi alltid förbättra Elpriskollen.se. Detta är absolut något vi kommer ta upp till nästa stora uppdatering av hemsidan.

  Återkom gärna om det kvarstår några frågetecken.

  Vänliga hälsningar,
  William Johansson Berg Energimarknadsinspektionen
 • Hej, vi är ju flertal leverantörer som har 100% kärnkraft som specialitet nu. Hur har era diskussioner gått i den stora uppdateringen som du nämnde här? Börjar kanske bli läge snart – är ändå det näst mest populära ursprungsbestämda elavtalet efter solkraft nu (Kantar Sifo, okt 2020)?

  MVH
  John Ahlberg
 • Hej John,

  Vi har inte tagit upp denna fråga i det projekt som vi har drivit under våren och hösten 2020 och som kommer att lanseras i början på mars. Vi har absolut antecknat frågeställningen och vi samlar hela tiden på oss förbättringsförslag med mera som vi utvärderar. Vi har inte planerat årets aktiviteter för elpriskollen i detalj, så jag har svårt att uttala mer specifikt än såhär, tyvärr.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej
  Även jag saknar, liksom tidigare inlägg, kärnkraft.

  Enligt förslag från EU ska vattenkraft inte heller ses som förnybar. Innebär det att ni kommer ta bort även vattenkraft från filtreringen om detta går igenom?
  Bo Tägtström
 • Hej Bo,

  Tack för ditt inlägg.

  Det är något som vi får ta ställning till om det blir aktuellt. Just nu utgår vi ifrån den befintliga definitionen av vad förnybara källor innebär.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Varför ska staten avgöra vad man kan söka på? Och hur kan man kalla sig oberoende när man inte kan söka på alla kraftkällor?  Skulle staten tillåta att man bara kan söka på nyheter som ligger i linje med de egna åsikterna?

  Om jag mot förmodan hade önskat brunkolsel så borde inte staten säga att jag inte ska få möjlighet att söka på det.

  Sverige, precis som andra länder behöver fossilfri elproduktion. Vi behöver också en viss mängd förutsägbar och reglerbar elproduktion. Därför behöver vi förutom vattenkraften även kärnkraft och biokraft. Jag önskar att MP kunde göra en pudel och inse det som miljöpartierna i våra grannländer insett, att kärnkraft är något vi behöver för att klara klimatet. Tills dess kunde man önska att staten inte lyssnar på MPs orealistiska drömmar.
  Tomas
 • Hej Tomas,

  Tack för dina synpunkter.

  Som vi har svarat tidigare har vi valt att visa endast förnybara produktionskällor på Elpriskollen. 

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.