Historiska timpriser

Hejsan,
Var kan man ladda ner data över historiska elpriser per timme så att man kan jämföra med topparna i sin förbrukning? Man vill ju se om man lyckats lägga förbrukningen utanför dygnets pristoppar.

Mvh
Axel
Axel Lindroth

Kommentarer

  • Hej Axel,

    Du kan hitta historiska timpriser på Nord Pools hemsida.

    Hälsningar
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Hejsan,
    tack för info men jag ser bara day-ahead priser där. Kan du hänvisa närmare var de historiska data skall finnas?

    Mvh,
    Axel
    Axel Lindroth
  • Hej Axel,

    Du får välja vilket datum du vill se priser ifrån där pilen pekar.



    Hälsningar

    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Hej
    Är ju bedrövligt dåligt att bara kunna se en enstaka dag åtgången!
    Men på Vattenfalls Timpris sida
    www.Vattenfall.se/elavtal/elpriser/timpriser
    Kan man se timpriserna för en hel vecka och ladda ned.
    Är ju bättre än en dag men inte bra det heller för behöver ju kunna få en helmånad för att kunna kolla fakturan själv.
    Men kanske finns andra elhandlare med bättre funktioner för timpriset.
    Stefan Andersson
  • Hej,
    Jag letar också efter historiska timpriser, men nordpool-sidan ni hänvisar till verkar bara ge priserna från maximalt ett år tillbaka. Vet ni vart jag även kan få tag på priserna från 2021 och 2020?

    Hälsingar
    Emil
    Emil
  • Hej,

    Jag tror att Nordpool tillhandahåller statistik längre bakåt i tiden mot en kostnad.

    Hälsningar
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Danska staten tillhandahåller kostnadsfritt historik för Nordpool tim spotpris till sina medborgare med valbar period att ladda ner i excel-format. Mycket praktiskt då man vill påpeka för sin elleverantör att de hittar på timpriser vid debitering. Vilket är en kriminell handling och är i princip omöjligt att bevisa om inte har all fakta att tillgå. Vågar inte tänka på hur många elkonsumenter idag som blir lurade.

    Danska staten tillhandahåller tyvärr bara DKK o EUR. Testa själv:
    https://www.energidataservice.dk/tso-electricity/elspotprices#metadata-info

    Kanske något för Sverige att ta efter för att hjälpa alla elkonsumenter?

    Svindåligt att Nordpool bara delar med sig dagsvärden.
    Energimarknadsinspektionen borde ta dem i öronen, de fungerar väldigt dåligt för oss konsumenter. Har för mig att Nordpol skapadeds för att gagna oss elkonsumenter i Europa.

    BTW, var anmäler man Nordpool för marknadsmanipulation, anser att de avviker från EUs regelverk?
    Pontus
  • Hej Pontus,

    Tack för ditt inlägg, intressant!

    Om misstänker insiderhandel eller marknadsmanipulation kan du tipsa oss om det.

    Hälsningar
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Det är fullständigt orimligt att svenska staten som service till sina medborgare inte kan vara transparenta och se till att det finns öppen information till medborgarna om de av "monopolet” (Nordpool) satta priserna, eller för den delen kräva att Nordpool ser till att dessa uppgifter finns på deras webb lätt åtkomliga. Prishistoriken måste ju finnas i en databas ur vilken man han generera godtyckliga .csv-dokument för att sedan kunna analysera större datamängder.

    För övrigt verkar det som att det finns mycket att önska över Energimarknadsinspektionens effektivitet i att se till att elmarknaden är transparent mot kunden. Olika elleverantörer ha olika prissättning och det är väldigt svårt att se hur t.ex. vad det är för skillnad mellan ”volympåslag” och ”inköpspåslag” och vad det är man i dessa fall betalar för.

    För att få tillstånd att sälja el mot en svensk kund så bör väl myndigheten kräva att samtliga aktörer har en likformig prissättningsmodell så att priserna är jämförbara. Det borde väl också vara så att man lätt på er webb kunde hitta var dessa olika påslag består av och t.ex. varför ett volympåslag per kWh är betydligt större då man köper el per månad än samma kWh då man köper el per timme.


    Stefan Sjödahl
  • Hej Stefan,

    Elhandeln sker på en avreglerad marknad. Ei har inte uppgifter om elhandelsföretagens inköpspris.

    Vårt uppgift är att säkerställa att marknadernas aktörer följer lagar och regler inom energiområdet. När vi granskar elhandelsföretag utgår vi från ellagens bestämmelser och hur företagen uppfyller sina skyldigheter enligt denna lag. Vi kan inte granska marknadsföring eller prisinformation. Detta är frågor som Konsumentverket ansvarar för.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Nu har ni ju tillsyn om elhandlarna ger information om sina priser. Ni har i andra trådar sagt att man kan kräva att få ut priset och förbrukning per timme men i praktiken verkar det inte gå! Alla har ju samma utgångspris dvs nordpols timpris (som ni kallar spotpris i era visade jämförelser) och sedan olika tillägg som dom dock redovisar (tex på er sida) så vore enkelt om ni krävde att dom enkelt ska göra detta möjligt att kunna kontrollera sin timbaserade elräkning. Första vore som förra ilägget föreslogs att se till att göra nordpools timpriser sökbara för valfri period. Varför kan ni inte göra en sådan sökfunktion?
    Stefan Andersson
  • Hej,

    Tack för dina synpunkter. Vi tar med oss dessa i vårt arbete med att utveckla prisjämförelseverktyget. 

    Energiföretagen har en informativ artikel om varför priset till kund skiljer sig från börspriset: Varför skiljer sig kundens pris från priset på elbörsen? - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se)

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Framgår ganska tydligt att EU-kommisionen har förstått att Nordpool är en manipulerad marknad med begränsad insyn. Framgår också i rapporten att de kommer att ta berörda parter i öronen (förhoppningsvis). Berörda parter borde vara våra politiker, myndigheter och producenter som samverkar om dagens upplägg. Läs själv:

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_23_324

    Eller är det fake news från EU-kommisionen?
    Pontus
  • Hej,

    EU-kommissionen har ett pågående arbete för undersöka behovet av att ändra reglerna på elmarknaden. Kommissionen har utlyst ett offentligt samråd och Ei analyserar nu de frågor som ingår i samrådet tillsammans med övriga nordiska tillsynsmyndigheter och EU-myndigheten ACER, där Ei är aktiv i olika arbetsgrupper.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.