Till senaste kommentaren

Ska jag verkligen betala moms på energiskatten?

Ja, på din elnätsfaktura betalar du energiskatt och även moms på denna skatt.

Energiskatten är en så kallad punktskatt och är momsbelagd. Det samma gäller för till exempel bensin, alkohol och tobak.

Från och med 1 januari 2018 så betalar du energiskatten på din elnätsfaktura. Innan dess fanns denna skatt på den faktura du betalade till ditt elhandelsbolag.

Vi rekommenderar att du läser mer på Skatteverkets hemsida eller tar kontakt med Skatteverket för mer information om punktskatten.
Energimarknadsinspektionen

Kommentarer

 • Sjukt att betala skatt på skatten!
  Robin Fjall
 • Först betalar jag moms på elen från elbolaget sen betalar jag skatt och moms igen från nätbolaget är det rätt eller.
  lars-inge Gustafsson
 • Hej,

  Ja, precis som vi har beskrivit i inlägget så är energiskatten en så kallad punktskatt, vilket är ett politiskt beslut.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Men det måste var olaglig betala skatt på skatt - det spelar ingen roll vilken namn skatten har - punktskatt - skatt eller moms som är ju också skatt !!!

  Det är ju bara inkomst för regeringen och mindre inkomst för folket som jobbar nästan bara för skatt om man räknar ut alla skattar vi betalar t.ex för mat, bil (bensin etc.)  underhall av hus eller lägenhet, pension (där man har betald alla redan skatt när man har jobbat !!)
  Gisela Gärdsfelt
 • Hej Gisela,

  Som du säkert redan har läst i tråden är energiskatt en så kallad punktskatt. Enligt mervärdesskattelagen (1994:2000) ska energiskatt inte undantas från moms. Därför ska moms (mervärdesskatt) betalas även på energiskatten.

  Jag rekommenderar dig att du tar kontakt med Skatteverket för att få dina frågor besvarade. Skälet är att Energimarknadsinspektionen inte är ansvarig myndighet för varken lagen (1994:1776) om skatt på energi eller mervärdesskattelagen. Vi bedriver tillsyn för ellagen (1997:857). Om du har några frågor kring ellagens bestämmelser så är du varmt välkommen att kontakta oss.

  Med vänlig hälsning,
  Erica Talvén
 • Hej Erica,

  tack att du svarad och jag vill kontakta skatteverket. Det är allafall en dubbelskatt för el.
  Så många har gåt över till solceller - därför har regering bestämmt att Elnätägare skar tar Energieskatt på deras räkning, så kunderna måste allafall betala energieskatt och blir lurad och samma med zertifikat - det är bara för att dem få ändå mer pengar.
  Gisela Gärdsfelt
 • Ja dessutom läggs skatt på den el vi säljer till elbolagen vi som har solceller. Är så trött på sossarna  de beskattas allt på oss skattebetalare. Jag kallar dem Nottingham.
  Tar alla pengar från skattebetalare och lägger i lådorna som de säger.
  Ie
 • Så jag kalla detta betrögeri - först säger de att vi få hjälp och väljer solel och före det har hänt,  har regeringen bestämt att elskatt ska dras från netbolag så regeringen kommer åt och spendera detta till  "inflyttande folk" som bidra igenting, bara tar.

  De som jobba betalar för resten som vill inte jobba eller få inte jobba för att det är ju utnytta stackars inflyttande folk.
  Gisela Gärdsfelt
 • Min undran är, om nätbolagen får ta ut hur mycket som helst i fasta avgifter.
  Min nätfaktura för senaste månaden är på 544:- varav elöverföringen utgör 34kr 91 öre !
  Sen är det skatt, och moms , och så bolagets avgift på 336:- vilket gör en årsavgift på 4032:-   är detta rimligt?
  Agge Ooo
 • Hej Agge,

  Ei prövar inte enskilda elnätsavgifter. Du kan läsa om elnätsavgifterna i detta inlägg i forumet Hög elnätsavgift - varför kan nätägaren höja min avgift?

  På vår webbsida finns information om regleringen av elnätsverksamheten.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej Agge !!!

  precis så tycker jag också och jag tror många känner samman. Och sen få man som svar från nätägare, om man ställer den frågan varför dem höger - ja vi måste ju också renovera då och då !! Varför ska vi betalar deras renovering??

  Orimlig är skatt på skatt!!

  Om du tänker du har 35,-- kronor betald för din el du ska betalar för elöverföring - då få regeringen ju ingen skatt eller extraskatt.

  Därför har dem lagt över elskatt till nätägare!!

  Sen är det ju också så att du nytta inte den el du kanske producera själv från dina solceller - nej !! du få betala först el du nytta över elnet till elnätägare och har tillgodå hos din elleverant den el du producera !!!
  Gisela Gärdsfelt
 • Staten tjänar sjukt mycket pengar på högre elpriser eftersom skatten utgår från den summan kunden betalar. På den (nu ännu högre) skatten läggs 25% moms. Staten får in högre intäkter för skatt och därtill högre intäkter för moms på varje extra krona vi betalar för elen. Bidrag för dem som konsumerar mycket el hjälper förga oss som sparar in på den. Bättre vore att slopa momsen på elskatten och kraftigt reducera elskatten. Rättvisare
  Anneli
 • Hej Anneli,

  Att slopa energiskatten på el har varit ett av många förslag för att hjälpa hushållen med de stigande elkostnaderna. I dagsläget har man inte fattat beslut om vilken eller vilka åtgärder som kommer att vidtas. Beslutet är politiskt och inte något som vi på Ei bestämmer över.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.