Slå ihop elnät

Hej,

Jag har 2 st fastigheter bredvid varandra som dessutom är integrerade, dvs det år att gå igenom dem invändigt. Min fråga är om jag då har rätt att avsluta elnätet för en av fastigheterna och driva båda fastigheterna på bara en elcentral?
Karl Bjelke

Kommentarer

  • Hej Karl

    Tack för ditt meddelande.

    Utifrån det som du beskriver så låter det som att du kan avsluta det ena elnäts abonnemanget om det gäller en gemensam fastighet med gemensam servisledning för abonnemangen.

    Du bör dock ta kontakt med ditt elnätsföretag för att undersöka att så är fallet.

    Du kan sedan ta kontakt med en behörig elinstallatör.

    Det kan vara så att det kvarvarande abonnemangets huvudsäkring kan behöva höjas till ett högre intervall, detta medför då en högre kostnad.

    Läs även mer här om IKN-förordningen, det är den författning som innebär att till exempel en ledning eller ett ledningsnät inom ett bostadshus inte kräver nätkoncession (tillstånd)

    Ett internt nät som är till för att föra över el från en bostadsbyggnad till en anläggning eller en byggnad som inte är avsedd som bostadshus, kräver inte nätkoncession enligt 6 § IKN-förordningen om byggnaden eller anläggningen ligger i omedelbar närhet till bostadshuset.

    Det finns en möjlighet att begära att Energimarknadsinspektionen (Ei) ska ge ett bindande besked som besvarar frågan om en ledning eller ett ledningsnät i det enskilda fallet omfattas av undantag från kravet på nätkoncession

    Läs mer om IKN - förordningen här, IKN - förordningen - Energimarknadsinspektionen (ei.se)Undantagen i IKN-förordningen - Energimarknadsinspektionen (ei.se) samt Bindande besked om undantag från kravet på nätkoncession - Energimarknadsinspektionen (ei.se)

    Med vänliga hälsningar


    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Jag har två angränsande fastigheter en villa och en gäststuga (separata fastighetsbeteckningar, jag äger båda). Vill nu slå ihop elanslutningarna till en mätare, för att få ner de fasta kostnaderna. EON menar på att detta inte är tillåtet enligt EI.

    På EI hittar jag emellertid följande skrivning:

    "Om en elledning sträcker sig över flera fastigheter behöver dessa fastigheter ha identiska ägarförhållanden för att kunna omfattas av undantag enligt 6 § IKN-förordningen. Enligt Ei:s praxis ska det vara samma innehavare av ledningen och av området där ledningen sträcker sig. "
    Anders Hoffmann
  • Hej Anders,

    Precis som min kollega har skrivit i svaret här ovan så gäller detta:

    Ett internt nät som är till för att föra över el från en bostadsbyggnad till en anläggning eller en byggnad som inte är avsedd som bostadshus, kräver inte nätkoncession enligt 6 § IKN-förordningen om byggnaden eller anläggningen ligger i omedelbar närhet till bostadshuset.

    Hade det vart ett garage eller förråd så hade det undantaget varit tillämpligt.

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.