Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Mätarbyte vid installation av solpaneler

Hej jag har en fråga angående handläggning om man aka byta elmätare hos eon, Då jag har satt upp solpaneler.
Dom har en handläggningstid på 6-8 veckor bara för att ta upp ett papper och sedan tar det ett par veckor innan dom kommer ut och byter mätare.
Är detta rimligt? jag tycker att det är helt sjukt.

Kommentarer

 • Hej Jonas,

  Jag beklagar först och främst att du behöver vänta så länge på att få din mätare bytt. Ei har generellt sett få tillsynsmöjligheter om installation av egenproduktion eftersom handläggningstider är inget som behandlas i ellagen.

  Det saknas även en angiven tidsfrist om detta då vad som istället regleras är att elnätsföretaget ska mäta all el som matas in och tas ut i en enskild uttagspunkt (3 kap. 10 § ellagen).

  Det som finns inskrivet är att elnätsbolaget är skyldig att ansluta en anläggning inom skälig tid om det är en nyanslutning. I vanliga fall räknas inte mätarbytet som sker vid solcellsinstallation till nyanslutning. Men om du har säkrat upp ditt huvudabonnemang så gäller 3 kap. 7 a § i ellagen och Ei har då möjlighet att pröva skäligheten.

  Om mätarbytet endast gäller för att du ska kunna mäta in- och utmatning, saknar Ei befogenheter och det är utanför vårt tillsynsområde. Om du anser att elnätsföretaget bryter något avtal ni har kommit överens om har du möjlighet att ta kontakt med Konsumentverket eller Allmänna reklamationsnämnden för mer information.

  Vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.