Anslutning av Solel

Vi har installerat solel på en lada på vår lantbruksfastighet. Maxeffekten på vår Solelsanläggning har vi dimensionerat efter den huvudsäkring vi har på vårt befintliga system, dvs 50A (som vi haft de senaste 15åren). När vår Solels-systemleverantör föranmälde vårt "bygge" och också påbörjade byggnationen fick vi efter någon vecka till svar från vår nätägare att vi inte kan installera med den maxeffekt vi tänkt (ca 40kW) utan att max 17kW var tillåtet då "nätet är för svagt hos er", nätägaren säger att detta ska åtgärdas, men när det ska ske är oklart och antagligen tidigast om ca 1 år. Konsekvensen för oss är att vi måste strypa vår anläggning tills nätägaren har åtgärdat nätet, vilket förstås blir en förlorad intäkt för oss.

Min fråga till er är därför:
Hur är det möjligt att jag i lång tid betalat och tillåtits ha 50A säkring på min fastighet, vilket innebär att jag ska kunna ta ut (förbruka) en max-effekt strax under 40kW, men nu när jag vill kunna mata ut samma effekt på nätet så är enligt nätägaren helt plötsligt nätet för svagt för den effekten?
Har nätägaren någon obligation att kompensera mig för min förlorade intäkt tills dom förstärkt nätet, alternativt för alla de år som jag betalat för 50A säkring, men med största sannolikhet inte egentligen kunnat utnyttja den?

Tacksam för svar

MVH

/Oskar
Oskar Carlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Oskar,

  Det är inte ovanligt att man råkar ut för detta när man installerar sin egenproduktion, särskilt när det gäller platser längre ut i elnätet. Elnätet kan då behövas dimensioneras för en högre effekt för att elnätsföretaget ska kunna ta emot effekten i din solcellsanläggning.

  Nätföretaget ska följa ganska strikta regler om leveranskvalitet så de kan inte koppla på produktion om leveranskvalitén i nätet då riskerar att bli sämre.

  Det saknas även bestämmelser i ellagen om hur lång tid en elnätsförstärkning får ta.

  Om du har krav på kompensation så får du driva det civilrättsligt då det saknas bestämmelser även om detta i ellagen.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson
 • Vill tillägga en sak i diskussionen. Det är ganska stor skillnad på konsumtion och produktion i dessa sammanhang. Dels så är det väldigt sällan som man nyttjar maximal effekt på sin konsumtion och sällan samtidigt som andra kunder i området men när det gäller solceller så ligger anläggningarna ofta på maximal effekt i flera timmar i sträck och detta är sällan elnäten konstruerade för. Det är dessutom så att spänningsnormen säger att din konsumtionsanslutning får variera +/- 10 % av nominell spänning i anslutningspunkten och då anses du ha god spänning. När man tittar på branschen dokument kring anslutning av produktion så rekommenderar de att man vid maximal produktion endast ska ge upphov till en spänningshöjning på 5 % i anslutningspunkten samt 3 % i sammankopplingspunkten (där man integreras med andra kunder), med andra ord - en produktionsanläggning ställer större krav på ett starkare elnät än vad motsvarande konsumtionsanläggning gör vilket gör att man inte allt för sällan behöver förstärka elnäten innan en anslutning av produktionen kan göras och då framförallt på landsbygden.
  Thomas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.