Betalt för någon annans el

Jag flyttade in en nybyggd lägenhet 2017 på 75 kvadratmeter och bor kvar i den samma. I dec 2021 felanmälde jag till Öresundskraft då jag efter att ha studerat dyra fakturor noterade att min elförbrukning fördubblats plötsligt i redan i aug/sept 2020 och sedan därefter låg på denna nivå. Öresundskraft tog inte min felanmälan på allvar utan bad mig kolla mina elförbrukande produkter. Då jag informerade om att dessa var desamma sedan 2017 fick jag rådet att kontakta en elektriker för att reda ut det. I juli och augusti hade jag elektriker på plats som initialt inte kunde hitta något som skulle orsaka en fördubbling av förbrukning. Då jag vid elektrikerns besök nummer två med avsikt att mäta ventilationens elförbrukning bad honom kolla att mitt mätarnummer stämde med det i elskåpet utomhus så upptäckte han att detta inte stämmde utan jag har betalt för grannens el. Jag felanmälde då igen till Öresundskraft den 30/8. Bemöttes med irritation över att jag haft elektriker där trots att detta varit deras råd. Fakturor från grannens elförbrukning fortsatte att komma till mig och antagligen mina till denne. Grannen flyttade in i aug/sept då min elförbrukning fördubblades, dom har en vuxen son som sitter och spelar datorspel 24/7. Jag upplever inte att Öresundskraft tar tag i detta ärende och undrar hur jag ska göra, vem jag ska kontakta och vem som har tillsyn över elbolag? Med vänlig hälsning Marie Darin
marie Darin

Kommentarer

  • Hej Marie,

    Elnätsföretaget har en skyldighet att mäta och registrera mängden överförd el. Om elnätsföretaget inte åtgärdar felet med din elmätare kan du anmäla detta till oss. Skicka en skriftlig anmälan till registrator@ei.se.

    Elhandelsföretaget ska justera betalningarna så snart de har fått dina korrekta mätvärden. Men då vi inte kan hjälpa dig med denna fråga rekommenderar jag att du kontaktar Konsumenternas Energimarknadsbyrå för vägledning.

    Hälsningar
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.