Till senaste kommentaren

Du kan nu jämföra timprisavtal på Elpriskollen

Från och med den 11 maj 2020 har du som konsument möjlighet att jämföra timprisavtal på Elpriskollen.se. Timprisavtal införs för att du ska kunna välja ett avtal där du kan påverka din elkostnad genom att undvika förbrukning under dygnets dyraste timmar.

Elpriskollen

Elpriskollen.se kan du jämföra priset på de allra vanligaste elavtalen. Från och med den 11 maj 2020 kommer du även kunna jämföra vilket timprisavtal som är billigast.

Ska jag välja ett timprisavtal eller ett traditionellt rörligt elavtal?

Skillnaden mellan ett traditionellt rörligt elavtal och ett timprisavtal är att du kan påverka ditt elpris genom din timförbrukning när du har ett timprisavtal. Att planera din elförbrukning kan medföra både lägre elpris och ett mer effektivt resursutnyttjande.

Om du har teknik som anpassar din elförbrukning utifrån elprisets utveckling så behöver du ett timprisavtal för att ta del av vinsten av att du har en flexibel energianvändning.

Du bör inte välja ett timprisavtal om du inte aktivt kan följa upp din elförbrukning och kostnaden per timme. Om förbrukningen inte kan minskas när elpriset är högt riskerar kostnaden att öka jämfört med om du har ett månadsbaserat rörligt avtal.

Timmätning
 • Jämför de olika timprisavtalen på Elpriskollen.se
 • Ta kontakt och teckna ett timprisavtal med en elhandlare
 • Elnätsföretaget kommer då se till att din elförbrukning mäts per timme (detta steg får ta högst tre månader)
*Steg tre är kostnadsfritt och ingenting som du kommer att betala för.
Energimarknadsinspektionen

Kommentarer

 • Varför är Spotpris komponenten (nordpool) gällande billigaste och dyraste timmen föregående månad olika mellan bolagen.
  Ger en mycket felaktig prisbild. Utgår från att ni låter leverantörerna fylla i detta. Borde något ni själva tar fram och vara samma för alla.
  Nicke
 • Hej,

  Spotpriskomponenten ska vara densamma för alla företag inom samma elområde. Det är vi som anger det värdet och elhandlarna rapporterar därefter in sina påslag så att jämförpriset blir rätt för varje enskilt företag. Däremot har vi upptäckt att fel spotpriser har visats hos några elhandelsföretag och vi jobbar för fullt på att lösa det tekniska problem som orsakar detta.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Bra att ni löser det. För när jag gick igenom olika företags spotpriser. Och tittade på detaljerna visades olika min och max priser från Nordpool beroende på elhandels bolag.

  Nicke
 • Hej,

  Ja, spotpriser inom samma elområde ska vara likadana för alla elhandelsföretag, vi jobbar som sagt på att rätta till felet.

  Hälsningar

  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej! När jag vill använda elpriskollen står det att ni har systemunderhåll. Stod även så igår. Stämmer det eller är det något annat fel?
  Anna
 • Hej Anna,

  Det stämmer att vi för tillfället har ett fel på Elpriskollen som vi försöker komma tillrätta med.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Varför ligger ni förfarande kvar på novembers spot pris på 83,52 öre.
  Nu är det den 10 januari och spot priset för december är 180,74 öre.
  Så eran jämförelse är helt värdelös.
  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Monthly/?dd=SE3&view=table
  Larsa
 • Hej Larsa,

  Mellan den 1 till den 10 varje månad ska elhandelsföretagen rapportera in sina rörliga elpriser till oss. Detta innebär att det jämförpris du igår såg på Elpriskollen baseras på månadsmedelspriset från november. Från och med den idag, 11 januari baseras jämförpriset på december månads pris.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Ok Men då kan ni lika gärna ha siten stängd den 1 till 10 varje månad.
  Då priset varierar så stort månad till månad. Så ingen blir lurad av misstag.
  På Nordpol finns priserna live hela tiden så jag förstår inte varför det skall ta 10 dagar.
  Larsa
 • Hej Larsa,

  Jag håller med dig att det är tokigt att vi visar två månader gamla priser i början av varje månad, vi tittar just nu på den frågan i ett projekt som syftar till att utveckla Elpriskollen. Anledningen till att elhandlarna har 10 dagar på sig att rapportera in sina priser till oss är att de får tillgång till komponenter till det rörliga elpriset vid olika datum.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Det går inte att jämföra Timprisavtal på elpriskollen som ni skriver.
  Helena
 • Hej Helena,

  Elpriskollen ska det gå att jämföra timprisavtal. Skulle du vilja återkomma med mer information så kan vi titta närmare på vad som inte stämmer?

  Elhandlare är skyldiga att rapportera in sina timprisavtal till oss. Dessvärre händer det att företag missar att uppdatera. Vi genomför därför löpande kontroller för att kräva rätt uppgifter av företagen. Vi är också tacksamma för konsumenter som hör av sig till oss så fort de hittar felaktiga uppgifter.

  Med vänlig hälsning,
  Erica Talvén
 • Går det att få fram historiska påslag på timpriser för olika leverantörer? Jag ser att min leverantör har ett väldigt högt påslag som dessutom är helt dolt i form av total kostnad för el (inkl. elcertfikat, el märkt bra miljöval, elhandel).

  Jag skulle behöva byta leverantör, men vill ju inte råka byta till den som hade lägst dolda påslag senaste månaden, jag vill gärna byta till en leverantör som haft låga påslag senaste året eller så.

  Jag tycker det är synd att inte dessa dolda påslag särredovisas på fakturan. Det hade gott kunna separerats från rena kostnader för spotpris, eftersom påslagen varierar såpass mycket mellan leverantörer och inte framgår av avtalet när man tecknar det.
  E
 • Hej E,

  Tyvärr har vi inte sådan statistik sparad, det enda vi har tillgängligt är historiska jämförpriser på elavtal, som ej är kopplat till en specifik leverantör.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.