Till senaste kommentaren

Du kan nu jämföra timprisavtal på Elpriskollen

Från och med den 11 maj 2020 har du som konsument möjlighet att jämföra timprisavtal på Elpriskollen.se. Timprisavtal införs för att du ska kunna välja ett avtal där du kan påverka din elkostnad genom att undvika förbrukning under dygnets dyraste timmar.

Elpriskollen

Elpriskollen.se kan du jämföra priset på de allra vanligaste elavtalen. Från och med den 11 maj 2020 kommer du även kunna jämföra vilket timprisavtal som är billigast.

Ska jag välja ett timprisavtal eller ett traditionellt rörligt elavtal?

Skillnaden mellan ett traditionellt rörligt elavtal och ett timprisavtal är att du kan påverka ditt elpris genom din timförbrukning när du har ett timprisavtal. Att planera din elförbrukning kan medföra både lägre elpris och ett mer effektivt resursutnyttjande.

Om du har teknik som anpassar din elförbrukning utifrån elprisets utveckling så behöver du ett timprisavtal för att ta del av vinsten av att du har en flexibel energianvändning.

Du bör inte välja ett timprisavtal om du inte aktivt kan följa upp din elförbrukning och kostnaden per timme. Om förbrukningen inte kan minskas när elpriset är högt riskerar kostnaden att öka jämfört med om du har ett månadsbaserat rörligt avtal.

Timmätning
 • Jämför de olika timprisavtalen på Elpriskollen.se
 • Ta kontakt och teckna ett timprisavtal med en elhandlare
 • Elnätsföretaget kommer då se till att din elförbrukning mäts per timme (detta steg får ta högst tre månader)
*Steg tre är kostnadsfritt och ingenting som du kommer att betala för.
Energimarknadsinspektionen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Varför är Spotpris komponenten (nordpool) gällande billigaste och dyraste timmen föregående månad olika mellan bolagen.
  Ger en mycket felaktig prisbild. Utgår från att ni låter leverantörerna fylla i detta. Borde något ni själva tar fram och vara samma för alla.
  Nicke
 • Hej,

  Spotpriskomponenten ska vara densamma för alla företag inom samma elområde. Det är vi som anger det värdet och elhandlarna rapporterar därefter in sina påslag så att jämförpriset blir rätt för varje enskilt företag. Däremot har vi upptäckt att fel spotpriser har visats hos några elhandelsföretag och vi jobbar för fullt på att lösa det tekniska problem som orsakar detta.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson
 • Bra att ni löser det. För när jag gick igenom olika företags spotpriser. Och tittade på detaljerna visades olika min och max priser från Nordpool beroende på elhandels bolag.

  Nicke
 • Hej,

  Ja, spotpriser inom samma elområde ska vara likadana för alla elhandelsföretag, vi jobbar som sagt på att rätta till felet.

  Hälsningar

  Madeleine Hermansson
 • Hej! När jag vill använda elpriskollen står det att ni har systemunderhåll. Stod även så igår. Stämmer det eller är det något annat fel?
  Anna
 • Hej Anna,

  Det stämmer att vi för tillfället har ett fel på Elpriskollen som vi försöker komma tillrätta med.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.