Effektavgiften
Detta är svaret som ni ger för att minska effekttoppar: "Börja med att ta reda på vad som orsakar dina effekttoppar. Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle till exempel kunna orsaka en effekttopp. Du kan se din elanvändning om du loggar in på ditt elnätsföretags webbplats/kundportal, den kallas ofta för Mina sidor."
Vi har timpris. Kollar därför varje dygn vilka timmar som priset är lägst och laddar då elbil, kör diskmaskin m.m. Att priset är lågt dessa timmar betyder väl att efterfrågan/elkonsumtionen då är som lägst. Har vi inte då redan infriat det som man vill uppnå med effektavgiften? Nu får vi denna avgift just pga att vi styr vår elanvändning vid tidpunkter när den totala förbrukningen är som lägst. Känns då i stället som ytterligare en pålaga. Är det något som jag missuppfattat?
Vi har timpris. Kollar därför varje dygn vilka timmar som priset är lägst och laddar då elbil, kör diskmaskin m.m. Att priset är lågt dessa timmar betyder väl att efterfrågan/elkonsumtionen då är som lägst. Har vi inte då redan infriat det som man vill uppnå med effektavgiften? Nu får vi denna avgift just pga att vi styr vår elanvändning vid tidpunkter när den totala förbrukningen är som lägst. Känns då i stället som ytterligare en pålaga. Är det något som jag missuppfattat?
Följ inlägget
1
följare
Elpriset har inget med nättariffer att göra. Det är två helt separata prissignaler. Elpriset är priset för den el du köper av din elleverantör (valbar) och det återspeglar det pris som sätts på elbörsen. Nättariffen är priset för överföringen av el (från produktion hem till dig) som du betalar till nätföretaget i ditt område (ej valbart). Elpriset återspeglar utbud och efterfrågan, medan nättariffen återspeglar kostnaderna för att driva och utveckla elnätet.
Eftersom prissignalerna är separata så händer det att de inte pekar åt samma håll. Förbrukar du exempelvis el nattetid när elpriset är lågt så är sannolikt också den lokala nätbelastningen låg, vilket då ska återspeglas i vad du får betala. Exakt hur det blir för dig går inte att säga, eftersom det beror av belastningen i nätet där du bor och hur ditt elnätsföretag utformar sin tariff utifrån de riktlinjer som återfinns i vår föreskrift EIFS 2022:1.
I dagsläget är det ont om smarta lösningar som kan hjälpa dig att ta nättariffen i beaktande, men vi tror att de kommer att komma i takt med att nätbolagen implementerar effektavgifter i sina tariffer. Till dess är mitt tips att se över möjligheterna att begränsa ditt effektuttag. Dels kan du begränsa laddeffekten i bilen (går att göra i laddboxens eller bilens mjukvara), dels kan du installera en realtidsmätare med lastbalansering som justerar ned laddeffekten när du förbrukar effekt i huset i övrigt.
Hälsningar,
Jag förstår förstås att elpriset inte har något att göra med nättariffer men däremot ser jag en koppling mellan effektavgiften och elpriset.
När jag noggrant väljer timme på dygnet, när efterfrågan är låg= lågt pris = låg belastning, så bidrar jag till att sprida belastningen på elnätet, vilket väl är syftet med just effektavgiften. Min poäng är att jag sen straffas med den avgiften, pga en topp på elförbrukningen. Följden blir nu att, för att undvika effektavgift, jag sprider min elförbrukning till tider på dygnet som har hög belastning. Vad har man vunnit då?
Däremot kan jag se en vits med detta för elkonsumenter som exempelvis har fastprisavtal hos elleverantören. Ett sätt att stimulera dem att sprida elförbrukningen.
Allmänt skulle man även vilja tillägga, att det är oklokt att införa en prismodell, vars syfte är att jämna ut belastningen på elnätet, utan att sedan tillhandahålla lösningar till elkonsumenterna som gör det överhuvudtaget möjligt att reglera sin elförbrukning.
Citatet nedan förstår jag inte alls:
"I dagsläget är det ont om smarta lösningar som kan hjälpa dig att ta nättariffen i beaktande, men vi tror att de kommer att komma i takt med att nätbolagen implementerar effektavgifter i sina tariffer."
Det är jju ust redan implementerade effektavgifter som min fråga handlar om.
Jag vill förtydliga att elpriset kan vara lågt samtidigt som det är trångt i elnätet. Det är upp till varje elnätsföretag att noga analysera vilka timmar som är att anse som låglasttid respektive höglasttid, alltstå när det är trångt i elnätet.
Kraven i Ei:s föreskrift innebär att effektavgiften ska tidsdifferentieras, och baseras på kundens användning när det är trångt i elnäten. Dessa krav är tvingande för företagen att följa från den 1 januari 2027.
Hälsningar,
Jag förstår men ditt förtydligande och förklaring innebär då sorgligt nog att jag som konsument inte har en susning när det är låglasttid. Om inte elpriset ens indikerar det. Hur ska vi alla tänka / planera som har investerat (dyra pengar) i solceller och stora batterier för lagring? "Vinsten" äts kvickt upp av effektavgiften.
Vad jag förstår så finns det inte något system att få information om hur vi ska styra vår elkonsumtion. Och om det funnits, så blir det kontraproduktivt. Jag tänker att, när analys kommer från elnätsbolaget om belastningen på elnätet för nästkommande dag. Låt säga låg mellan kl 14-16. Då kommer samtliga tim-konsumenter, som jag själv, att sprida min elkonsumtion dit för att undvika effekavgiften. Vilket innebär att det då snabbt riskerar att förvandlas till höglasttid. Moment 22 enligt mig.
Oavsett, som jag nämnde tidigare i min förra kommentar, så är det mycket oklokt att införa en kostnad / prismodell / effektavgift för konsumenten som konsumenten inte på något vis kan påverka. Det blir ett lotteri.
/ Staffan
Det är ditt elnätsföretag som kommer att informera dig om vilka tider som är låglast respektive höglastider. Elnätsföretaget behöver årligen se över sin tidsdifferentiering för att se om det har skett några förändringar i kundernas beteende som kan påverka när det är trångt - eller inte i elnätet.
Hälsningar,