Effekttariffer för inmatad solel

Kommer de nya effekttarifferna bara gälla el som man köper eller kommer de också gälla för såld el som jag producerat med mina solpaneler?
Fredrik

Kommentarer

  • Hej,

    Tack för din fråga.

    Om du matar in mycket egenproducerad solel på elnätet under höglasttimmar, kan det innebära att du får en högre effekttariff. Även producenter av el omfattas av Ei:s föreskrifter vilket innebär att solelsproducenternas elnätstariffer ska innehålla en effektavgift eftersom även producenters nyttjande av elnätet kan medföra att det uppstår kapacitetsbrist i elnätet och därmed ge upphov till framtida investeringskostnader för elnätsföretagen. Detta betyder att elnätsföretagen kan behöva räkna effekttoppar på både inmatning och uttag av el. Elnätsavgifterna ska dock vara kostnadsreflektiva, vilket innebär att de ska spegla de kostnader som respektive kund orsakar elnätsföretaget.

    Hur nättariffer för inmatning av el i nätet ska utformas är dock en komplicerad fråga som Ei avser att titta vidare på.

    Du hittar mer information om elnätstariffer på vår webbplats:
    Tariffer (nättariffer) - Energimarknadsinspektionen
    Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen

    Om du vill begränsa inmatningen av din överskottsproduktion kan du titta på de tekniska lösningar som finns, så kallad nollinmatning.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Är Energimarknadsinspektionen medveten om de stora risker som breda rekommendationer om nollinmatning till mikroproducenter kan innebära för elnätet?

    Om en växelriktare har noll inmatning av el, bidrar den inte längre till elnätet, vilket innebär att elbehovet måste täckas av andra energikällor, exempelvis kärnkraft. I områden med en hög andel förnybar energi kan detta skapa obalans i elnätet och, om många växelriktare samtidigt slutar mata in el, öka risken för överbelastning och instabilitet.

    Jag anser att denna rekommendation är oansvarig och uppmanar er att återkomma med en lösning som är mer hållbar och genomtänkt.


    Henrik
  • Hej Henrik,

    Vi rekommenderar inte nollinmatning men vi upplyser mikroproducenter om möjligheten att begränsa inmatningseffekten. Marknaden för smart styrning av solceller kommer sannolikt att utvecklas i takt med kundernas efterfrågan och erbjuda solelsproducenter lösningar för att löpande justera flödet av egenproducerad el in på nätet.

    Överproduktion av solel från villatak kan innebära en belastning för elnätet. När det matas in stora mängder solel på kort tid kan det uppstå kapacitetsbrist. Det är alltså inte odelat positivt med inmatning på full effekt.

    Svenska Kraftnät (SVK) är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Om du har frågor om kapacitet och balans i elnäten ska du kontakta SVK.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Ni, EI har tyvärr sett till att tex villaägare som har eller tänker installera solceller gjort det olönsamt. Att kostnaderna för utbyggnad av elnäten inte hänger med i omställningen lägger ni på elkonsumenterna är galet. Det finns många hushåll ute i landet som tyvärr inte kan styra sin "förbrukning" mot låglasttimmar eller för den delen billiga timmar på dygnet. Då tänker jag främst på uppvärmningen, där värmepumpar etc är av äldre typ som inte går att styra mot elpris/tid. Man kan styra dessa med viss utrustning men då kostar det pengar. Hur tänker ni?
    Detta gäller även tvätt, -diskmaskiner.
    Ni spelar elnätsbolagen i händerna med detta där tex. Ellevio sätter sina tider för höglast/låglast mellan 06.00-22.00? Varför det?
    Det finns nätbolag som har andra mer "humana" tider.
    Sollentuna EL 07.00-19.00 och de är verksamma i Stockholm?!
    Varför skiljer det sig åt när näten säkerligen matar likande abbonenter?
    Lars Skåhlberg
  • Hej Lars,

    Det finns olika sätt att styra sin förbrukning men i dagsläget är det ont om smarta lösningar som kan hjälpa dig att ta nättariffen i beaktande, men vi tror att de kommer att komma i takt med att nätbolagen implementerar effektavgifter i sina tariffer. Vi har tagit fram information om olika typer av styrning, du kan läsa mer om det här:

    Så styr du din elanvändning - Energimarknadsinspektionen

    Det är viktigt att poängtera att elnätsföretaget noga behöver analysera vilka timmar som är att anse som låglasttid respektive höglasttid. Att förenkelhets skull, utan bakomliggande analys om nätet faktiskt är högt belastat under dessa timmar, ange alla timmar mellan 06.00-22.00 samtliga vardagar som höglasttid, uppfyller inte syftet med föreskriften.

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Hej!

    Det var inte det svaret jag förväntade mig.

    När det gäller solceller gör i stort sett alla elnätsföretag reklam för solceller.
    När man läser att det senare kommer vara mer olönsamt då ni EI såg till att effektavgifter infördes är helt galet.
    Man får inte betalt för "såld" el samt effektavgift på "nettoel" man skickar ut som man inte förbrukar?
    Jag förstår inte hur ni agerar mot elnätsföretagen?
    Elkonsumenterna ska återigen ta kostnaden när näten ska byggas ut!!


    Vad betyder detta i svaret: "uppfyller inte syftet med föreskriften"

    Mvh Lasse S
    Lars Skåhlberg
  • Hej Lars,

    Vad du säljer din el för till ett elhandelsföretag är inget som vi på Ei reglerar, det är ett avtal mellan dig som mikroproducent och det elhandelsföretag som köper din el, och priset styrs oftast av priset på elbörsen. Du har även rätt till så kallad nätnyttoersättning som ditt elnätsföretag betalar ut.

    De timmar då nätet är som högst belastat kallas för de dimensionerande timmarna, vilka är de timmar som styr dimensioneringen av elnätet. Ju högre effekttoppar en kund har under dessa timmar, ju större är risken att elnätsföretaget behöver bygga ut elnätet för att klara av att överföra den efterfrågade elen. Det innebär också att för det som effektavgiften ska prissätta, det vill säga elnätsföretagets framtida kostnader för att hantera de högt belastade timmarna, är det effekten som är avgörande, inte hur mycket energi som överförts. En kund som har en lägre effekt men överför el under en längre tid genererar mindre kostnader för framtida utbyggnad av nätet än vad en kund som använder hög effekt vid ett tillfälle.

    Eftersom syftet med föreskriften är att uppnå att kunderna nyttjar nätet så effektivt som möjligt, så försvinner syftet om tidsindelningen av när nätet är högt belastat inte stämmer överens med verkligheten. Kunderna ska betala en effekttariff när det de facto är trångt i elnätet.

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.