Elavläsning

Hej,
Jag undrar en generell fråga. Finns det en lag som reglerar att fjärravläsning av elmätare ska ske? Vad omfattar den lagen i så fall och vem har ansvar för att det i så fall är så?
Bodil

Kommentarer

 • Hej Bodil,
  Det är vi på Energimarknadsinspektionen som har tillsyn över att elnätsföretagen följer de bestämmelser som finns för inrapportering av mätvärden. Mätning av förbrukning och inmatning av energi regleras genom Ellagen, Förordning (1999:716) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el samt även av föreskriften EiFS 2016:2.

  I förordningen framgår att mätaren ska kunna avläsas på distans. Detta krav infördes dock som en ny lag under 2018 och kraven kommer inte börja gälla förrän 2025. Däremot genomfördes den 1 juli 2009 en elmätningsreform i Sverige som innebar krav på månadsvis avläsning och rapportering för alla elanvändare med säkringsabonnemang om högst 63 A. Reformen innebar att de flesta av hushållskundernas elmätare byttes ut till mätare som kan avläsas på distans.

  Hoppas detta gav svar på dina frågor.
  Vänliga hälsningar
  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen
 • Hej, vem ansvarar för själva utrustningen? Enligt min Kommun så har den stått still ett antal dagar och således inte kunnat mäta. Nu kommer dem med en för årstiden högre förbrukning än normalt, typ 6ggr

  Är det mitt


  // Henrik Isaksson
  Henrik
 • Hej Henrik,

  Det är fastighetsägaren som ansvarar för fastighetens elanläggning, men det är nätföretaget som har ansvar för själva mätaren och att den fungerar. Om du upplever att din elmätare inte fungerar bör du nog ta kontakt med ditt elnätsföretag.

  Med vänlig hälsning
  Anton Eklöf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.