Till senaste kommentaren

Elbolagens priser hos Nord Pool

Vid jämförelser mellan olika elbolags priser så talar en del bolag om hur stort påslag de har på Spotpriserna från Nord Pool. Sedan vid en närmare koll så visar det sig att den som har ett litet påslag kanske inte har det lägsta priset ut till kund. Kan det vara så att elbolagen i sin tur betalar olika mycket för elen de köper från Nord Pool? Om så blir det ju ännu svårare att jämföra olika bolag, särskilt de som inte vill redovisa historiska priser som t ex Lingon. Varför är allt så omgärdat av hysch hysch när det gäller elbolagens prissättning. Som jag ser det är det helt omöjligt att jämföra priserna och få fram vem som är billigast. Nu är inte priset allt, men i tider som dessa är nog ändå priset viktigast.
Mats Lindgren

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för ditt meddelande.

  Elhandelsföretagets inköpspris är inte det samma som spotpriset på elbörsen. Elhandelsföretagen har inköpspris som varierar från ett företag till ett annat och det är endast företagen själva som kan redogöra för priserna. Vi på Ei kan inte undersöka eller kräva in uppgifter om elhandelsföretagens inköpspris då elhandeln sker på en avreglerad marknad.

  Läs mer om elpriset hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå och hos Energiföretagen Sverige:
  Avtal om rörligt pris - månadsbörspris | Energimarknadsbyrån (energimarknadsbyran.se)
  Varför skiljer sig kundens pris från priset på elbörsen? - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se)

  Av ditt avtal ska framgå vilket pris du betalar och elhandelsföretaget ska följa avtalet. Företaget ska redogöra för priskomponenterna. Om ni har avtalat om till exempel el till "inköpris" eller "rörligt pris" så ska företaget följa det avtalade. Om du anser att det pris du debiteras strider mot det avtalade ska du reklamera till elhandelsföretaget. Detta är en avtalsrättslig fråga som du vid en tvist kan anmäla till Allmänna reklamationsnämnden för prövning. Om du anser att prisinformation eller avtalsvillkoren är otydliga kan du anmäla detta till Konsumentverket.

  För att jämföra olika elhandlare och avtal rekommenderar vi att du använder vår prisjämförelsesajt Elpriskollen, som drivs av oss på Ei.

  Jämförpriset på Elpriskollen baseras på ett spotpris som är förra månadens medelpris. Alla elhandelsföretag har samma spotpris i jämförelseverktyget månad för månad, det är vi som lägger in priset som en schablon. Det som skiljer företagen åt är de övriga priskomponenterna så som fast årsavgift, fast påslag och rörliga kostnader. Det är i dessa kostnader som konkurrensen företagen emellan finns och som gör det möjligt för dig att jämföra avtalen med varandra.

  Med vänlig hälsning,

  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.