Till senaste kommentaren

Måste jag ha ett elhandelsavtal?

Behöver man elhandelsavtal för fritidshus där allt är avstängt och huvudströmbrytaren av? Behöver el först i cirka december inför vintern.
/Anders
Anders

Kommentarer

 • Hej,

  Om du inte själv väljer elhandelsföretag kommer du att få ett så kallat anvisat avtal. Elnätsföretaget har en skyldighet att se till att det finns ett elhandelsföretag som levererar el till dig.

  Du måste alltså ha ett elhandelsavtal, men du kan välja ett med ingen eller låg månadsavgift. Då betalar du det minsta möjliga under de månader förbrukningen är på noll.

  Om man är ansluten till elnätet så har elnätsföretaget rätt att ta ut en kostnad för abonnemanget. Vill man inte bli debiterad någon kostnad från elnätsföretaget så har man möjlighet att koppla bort sin fastighet från elnätet. Den dagen som man vill ha el till fastigheten igen har elnätsföretaget rätt att du en kostnad för att återansluta fastigheten. Kostnaden kan variera beroende på hur lång tid fastigheten har varit bortkopplad och vilken typ av ingrepp som behövs för återanslutningen. Det kan med andra ord vara billigare att ha ett aktivt elnätsabonnemang i stället för att koppla från och återansluta anläggningen.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.