Till senaste kommentaren

Elmätarens lokala kundgränssnitt

Det finns nätägare som har elmätare där kunden måste köpa till en särskild modul för att kunna få tillgång till kundgränssnittet. Är detta okej? Enligt föreskrifterna ska mätaren ha ett kundgränssnitt och som jag tolkar det så är det en funktion som nätägaren ska tillhandahålla gratis.  Det gäller de nätägare som har Kamstrup-mätare, tex Mellersta Skånes kraft eller karlskoga energi o miljö.  Den här modulen kräver dessutom extra strömförsörjning, dvs att kunden behöver kanske göra ändringar i sin elinstallation vilket också är ett "hinder" för att använda kundgränssnittet.

Två frågor alltså:
- Är det ok att nätägaren tar betalt för HAN-modulen?
- Är det ok att kunden själv måste bekosta den externa strömförsörjningen
Thomas Pehrsson

Kommentarer

 • Hej Thomas

  Tack för ditt meddelande.

  Kraven på ett kundgränssnitt på elmätaren gäller från den 1 januari 2025. Här kan du läsa mer om funktionskrav på elmätare, Funktionskrav elmätare - Energimarknadsinspektionen (ei.se)

  Enligt reglerna ska en elmätare utrustas med ett kundgränssnitt som stöds av en öppen standard, det vill säga ett standardiserat gränssnitt som används i ett medlemsland i Europeiska unionen och hålls uppdaterat. Ett kundgränssnitt som stöds av en öppen standard ska vara kostnadsfritt för kunden efter 1 januari 2025.

  Är mätaren utrustad enligt reglerna och kundens utrustning har en annan typ av port eller anslutning ska kunden kunna köpa en eventuell adapter på marknaden, det vill säga bekosta det själv. Ei kan inte pröva om ett specifikt gränssnitt följer reglerna innan reglerna träder i kraft.

  Med vänliga hälsningar

  Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.