Välkommen till Energimarknadsinspektionens (Ei:s) konsumentforum!
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om energimarknaderna. Du får gärna ställa en ny fråga eller kommentera våra inlägg. Vi svarar här i forumet eller direkt till dig.
Ei driver också Elpriskollen.se - Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elhandelsavtal. Där kan du få hjälp att hitta ett elavtal som passar dig.
På Energimarknadsinspektionens webbplats finns mer information till dig som är konsument.
Energimarknadsinspektionen (Ei) är en svensk myndighet. Vårt uppdrag är att övervaka och utveckla energimarknaderna. Vi ska också stärka konsumenternas ställning och bidra till att de kan göra medvetna val.
Tack för din fråga.
Med ett månadsbaserat rörligt pris betalar du ett medelpris för månaden. Priset varierar från månad till månad men påverkas inte av vilken tid på dygnet din förbrukning sker.
Med ett timprisavtal spelar det ganska stor roll när på dygnet din förbrukning sker. Ett timprisavtal innebär att du debiteras ett specifikt pris för en specifik timme, så en högre förbrukning under dygnets dyrare timmar syns på din elräkning.
Den stora nyttan med ett timprisavtal får du om du kan undvika förbrukning under dygnets dyraste timmar (som normalt infaller tidig morgon och sen eftermiddag/tidig kväll), och i stället välja att förbruka el under de timmar då priserna är lägre vilket normalt brukar vara mitt på dagen eller under natten. Timprisavtalet passar alltså dig som kan styra din förbrukning. Läs mer om olika avtalstyper samt om efterfrågeflexibilitet. Du hittar även information hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå.
Med vänlig hälsning,
( antag för en stund att endast Nordpools / motsvarandes priser är "inblandade" )
A: Är det endast månadens timpriser, som används vid beräkningen ?
B: Eller påverkar också mängden el företaget har köpt/sålt varje enskild timme ?
C: Eller är det på något annat sätt ?
D: Eller ?
MVH Taisto Sonesson
Elhandeln sker på en avreglerad marknad vilket innebär att vi på Ei inte har något regelverk som styr elhandlarnas prissättning. En grundregel är förstås att elhandelsföretagen i kommunikation med konsumenterna ska vara tydliga med hur pris- och avtalsvillkoren ser ut.
Beträffande det spotpris på elbörsen Nord Pool som det rörliga priset är kopplat till så kan en elhandlare använda antingen rakt månadsmedelvärde eller ett volymvägt månadsmedelpris. Fråga ditt elhandelsföretag vilket värde de använder.
Rakt månadsmedelvärde spotpris hittar du på Nord Pools webbplats.
Volymvägt månadsmedelpris hittar du hos Svenska Kraftnät.
Elcertifikaten behövs för att täcka en viss kvot av den el du köper. Den aktuella kvoten för elcertifikat hittar du på Energimyndighetens webbplats.
Till detta kommer elhandlarens kostnader så som avgift för balanskraft och Nord Pools handelsavgift.
Läs mer om elhandel och elpriset hos Energiföretagen Sverige.
Med vänlig hälsning,
Hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå hittar du information om volymvägt elpris.
Vi på Ei reglerar inte elhandelsföretagens prissättning.
Med vänlig hälsning,