Till senaste kommentaren

Fast, rörligt elavtal eller timpris?

Hej
Jag bor ensam i ett hus på 185m2. Huset värms upp med en ny frånluftsvärmepump som installerades i våras. Nu ska jag byta elavtal och jag tvekar inför vilket som är bäst, fast avtal i 1 år, rörligt eller timprisavtal. Om jag väljer timpris är det då elnätföretaget eller elleverantören som installerar en timmätare?
Vilket råd har du att ge mig?
Ewa Hedlund

Kommentarer

 • Hej,

  Vi kan inte svara på vilken typ av avtal som är lämpligast för dig. Frågan du kan ställa dig är: hur stort är behovet av förutsägbarhet? Med ett fastprisavtal kan man beräkna ungefär vad elkostnaderna kommer att bli under året, man är villig att betala för en viss ekonomisk stabilitet. Just nu är dock fastprisavtalen inte särskilt förmånliga på grund av prisläget på elmarknaden. Du bör kanske se upp med att teckna ett avtal med lång bindningstid som du sedan är fast i om priserna sjunker.

  Med ett rörligt pris måste man vara beredd på svängningar där man drar fördel av det tidvis mycket låga elpriset men man kan också drabbas när priset är högt. Historiskt sett har ett rörligt pris varit det förmånligaste alternativet över tid, men det senaste årets prisutveckling har gjort den här teorin lite svajig. Det är svårt att veta hur det rörliga priset kommer att se ut framöver.

  Om du väljer ett avtal med timpris får du ett elpris som följer utvecklingen timme för timme på Nordpool eller någon av de andra elbörserna som är aktiva i Sverige. Det betyder att din elkostnad påverkas av när på dygnet du använder elen. Ett timprisavtal passar dig som vill och kan anpassa din förbrukning efter timpriserna hos elbörserna. Det kan kräva ett byte av elmätare (vilket är kostnadsfritt). För att få så stor nytta av avtalet som möjligt kan det vara bra att undersöka om du har någon elektrisk utrustning, som till exempel en värmepump, som automatiskt kan styras mot timpriserna.

  Om du tecknar ett timprisavtal med ett elhandelsföretag kommer det företaget att begära att elnätsföretaget byter din elmätare.

  Vi kan som sagt inte rekommendera varken det ena eller det andra. Vad vi kan rekommendera är att man ser över sitt elavtal och noggrant jämför olika erbjudanden. Använd vår prisjämförelsesajt Elpriskollen för att hitta ett avtal som passar dig.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Stort tack för ett utförligt svar!
  Ewa Hedlund

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.