Till senaste kommentaren

Försäljning av solenergi som mikroproducent

Hej

Jag har en solcellsanläggning och säljer årligen runt 10000 kwh till mitt ehandelsbolag. Jag har samma huvudsäkring, dvs 16A, för både köpt och såld el. Min anläggning producerar max 11 kw/h

Jag har nyligen läst att producenter förväntas betala en summa för varje såld kW till sitt elnätsbolag. Det råder förvirring i diverse diskussionsgrupper gällande detta. Enligt ert förslag från 2021 rekommenderade ni att alla mikroproducenter under en viss kw-produktion skulle undantas denna kostnad, men på er hemsida står detta:

"För en mindre solcellsanläggning på villatak bedömer Ei att kostnadsökningen kan vara begränsad, så länge samma säkringsnivå används för inmatning och uttag. Men det är generellt stor spridning mellan nättariffer, så merkostnaden kommer att variera mellan olika nätområden."

Vad gäller för mig som mikroproducent med 16A säkring? Kommer jag att få ökade kostnad i form av avgift på min sålda el? Och isåfall, hur mycket? Är det bolaget som äger nätet som bestämmer priset?

Vänligen Henrik


Henrik

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Konsekvenserna av slopandet av reduktion är svåra att förutspå för den enskilda anläggningen. Det finns stora skillnader mellan elnätsföretagens tariffer eftersom företagens kostnader varierar, det kan komma att variera från några hundralappar till några tusenlappar per år. Det är elnätsföretagen som själva strukturerar sina avgifter men vi kommer givetvis att bevaka utvecklingen av införandet av inmatningstariffer.

  Vi vet alltså i dagsläget inte hur elnätsavgiften kommer att förändras för dig med en solcellsanläggning. Kontakta ditt elnätsföretag för mer information.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.