Hur mycket får hyresvärden ta betalt för elen?

(Observera att denna text även kan appliceras på bostadsrättsföreningar.)

Hyresvärdar kan göra på lite olika sätt. Antingen låter man hyresgästerna själva vara kunder hos det lokala nätföretaget och därmed kunna välja valfri elhandlare, eller så är hyresvärden kund hos nätföretaget och tar betalt för elen av sina hyresgäster.

Hyresgästen är kund hos elnätsföretaget (individuell mätning/avtal)

Hyresvärden kan välja att alla hyresgäster ska vara personlig kund direkt till elnätsföretaget. Då har hyresvärden ingenting med avtal, mätning eller fakturering att göra.

Hyresvärden är kund hos elnätsföretaget (kollektiv mätning/avtal)

Hyresvärden kan ha en så kallad kollektiv mätning. Det betyder att hyresvärden har ingått ett avtal med både elnät -och elhandelsföretaget och mätningen sker kollektivt. I din lägenhet finns en undermätare för att få reda på just din förbrukning. Din hyresvärd kan då fakturera dig beroende på din förbrukning.

Du som hyresgäst har då ingen möjlighet att byta elhandlare, förlorar rätten till ersättning och skadestånd vid elavbrott samt rätten att få elmätaren kontrollerad om du misstänker att den går fel.

Vad ska jag göra vid en tvist om vi har ett kollektivt avtal?

Priset och villkoren för hyresavtal är inte reglerat i ellagen och därför saknar Ei befogenheter i denna fråga.

Om du och hyresvärden inte kommer överens, exempelvis om du tycker priset är för högt eller om priset inte tydligt finns reglerat i avtalet mellan er så har du två alternativ att ta saken vidare. Dels kan du anmäla tvisten till Allmänna reklamationsnämnden, eller ta kontakt med Hyresnämnden.
Energimarknadsinspektionen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.