Till senaste kommentaren

interna elnät olika fastigheter = ok?

Givet ändringarna i ellagen 2022 undrar jag om jag kan:
1) Skapa ett internt elnät med grannfastigheten?
2) Endast ha ett abonnemang till det gemensamma interna elnätet?
3) Om svaret på (2) är "nej" vad är då finessen med ett internt elnät?

Jag tänker mig att min ena fastigheten som har en solanläggning också ska ha abonnemanget och att andra fastigheten får all sin el från den förstnämnda fastigheten. Sparar in ett abonnemang och billigare el från solpanelerna till nytta för båda.
Jens

Kommentarer

  • Hej Jens,

    Ja, enligt IKN förordningen så finns det ett undantag som innebär att man kan dela med sig av el till en grannfastighet om man har en anläggning som producerar el, till exempel en solcellsanläggning. Det krävs att ledningen till det interna nätet är markförlagt.

    Båda fastigheterna behöver även ha en egen anslutning till ett ledningsnät hos ett elnätsföretag. Jag skulle säga att finessen med att dela med sig av sin överproduktion är att den som tar del av överproduktionen inte behöver köpa lika mycket el och på så sätt blir både elhandelsfakturan och elnätsfakturan lägre. Elnätsfakturan utgår ifrån hur mycket el du har köpt via elnätet där du betalar energiskatt och överföringsavgift för antal kWh.

    Om vartannat hushåll i Sverige skulle koppla bort sig från elnätet och få elen från sin granne, så skulle elnätsföretagen behöva höja avgifterna avsevärt för de som har ett abonnemang, då det blir färre kunder att dela kostnaderna för elnätet på.

    Du kan läsa mer om delning av el på följande länk:
    Undantagen i IKN-förordningen - Energimarknadsinspektionen (ei.se)'

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Tack för svaret!
    Jens

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.