Kontraproduktiva effekttariffer
Vi har solceller och elbil. Vi har timdebitering från vårt elhandelsbolag. Vi laddar oftast vår elbil dagtid på helgen under sommarhalvåret för då kan vi nyttja effekt från solcellerna och priset är lågt. Nu har vi fått Mail från Ellevio att de ska införa effekttariffer vilket enligt deras beräkningar skulle öka vår månadskostnad från ca 450 till 1250kr. Vi är supermedvetna och försöker styra förbrukning till när priset är lågt för det är då inte så många vill nyttja elen, men det här blir ju rakt motsatt. Nu ska vi sprida ut laddning över timmar där fler använder nätet istället för annars kostar det oss 300% mer, det känns inte alls varken rimligt eller bra för elnätet?
Följ inlägget
3
följare
Tack för ditt meddelande
Precis som du gör så är det helt rätt att du nyttjar dina solceller och passar på att ladda elbilen när du har produktion från solcellerna.
Elpriset har inget med nättariffer att göra. Det är två helt separata prissignaler. Elpriset är priset för den el du köper av din elleverantör (valbar) och det återspeglar det pris som sätts på elbörsen. Nättariffen är priset för överföringen av el (från produktion hem till dig) som du betalar till nätföretaget i ditt område (ej valbart). Elpriset återspeglar utbud och efterfrågan, medan nättariffen återspeglar kostnaderna för att driva och utveckla elnätet.
Eftersom prissignalerna är separata så händer det att de inte pekar åt samma håll. Laddar du exempelvis nattetid när elpriset är lågt så är sannolikt också den lokala nätbelastningen låg, vilket då ska återspeglas i vad du får betala. Exakt hur det blir för dig går inte att säga, eftersom det beror av belastningen i nätet där du bor och hur ditt elnätsföretag utformar sin tariff utifrån de riktlinjer som återfinns i vår föreskrift EIFS 2022:1.
I dagsläget är det ont om smarta lösningar som kan hjälpa dig att ta nättariffen i beaktande, men vi tror att de kommer att komma i takt med att nätbolagen implementerar effektavgifter i sina tariffer. Till dess är mitt tips att se över möjligheterna att begränsa ditt effektuttag. Dels kan du begränsa laddeffekten i bilen (går att göra i laddboxens eller bilens mjukvara), dels kan du installera en realtidsmätare med lastbalansering som justerar ned laddeffekten när du förbrukar effekt i huset i övrigt. När det gäller din säkringsstorlek så finns det också något som heter "fasbalansering" som gör att du kan fördela effekten över de tre faserna i realtid, vilket kan leda till att du kan sänka din säkringsstorlek (om inte lastbalanseringen i sig löser detta).
Med vänliga hälsningar
Erika Axelsson
För att slippa den astronomiska prishöjningen kommer Angelica alltså inte längre kunna utnyttja den säkringsstorlek hon idag betalar för?
Med Ellevios effekttariff skulle det inte räcka ifall hon sänkte sitt maximala effektuttag med över 75% från vad hon idag har rätt till, hon skulle fortfarande betala betydligt mer än hon gör idag. Från hennes uppskattning om nätfaktura på ca 450kr och ny på 1250kr uppskattar jag att hon har 16A huvudsäkring utifrån Ellevios prisinfo. 11kW *81,25kr/kW + 365kr fast avgift =1258,75kr. Det är alltså kommande nätkostnad utan nätavgift/kWh och skatt/ kWh för 3st uttag på 11kW i månaden.
Om hon nu begränsar sitt maximala effektuttag med 75% till endast 2,75kW kommer hennes nätfaktura ändå att bli mer än 588kr/månad. Alltså mer än 30% dyrare än idag även i ett orealistiskt optimistiskt scenario att sänka sina toppar med 75%.
Det mest likvärdiga exemplet jag kan komma på är ifall kommunen plötsligt sa att man endast fick lov att spola var fjärde gång man varit på toaletten men att de ändå skulle höja avgift för kommunalt avlopp med minst 30% från en dag till en annan. Om man vill spola lika ofta som innan, och man redan tänker på att använda vatten och avlopp sparsamt (liknelsen med att Angelica använder el på ett så sparsamt / medvetet sätt hon kan), kommer räkningen bli mer än 3 gånger så dyr. Förändrat över en natt.
Fattar poängen med och behovet av effekttarifferna men känns som att det rent ekonomiskt har blivit lite tokigt i implementeringen eller? Tycker Ei att det är rimligt att så direkt och så kraftigt sänka / förändra förutsättningarna för vad man kan få ut från nätet samtidigt som man så radikalt höjer priserna? Känns ju som ett ganska kaxigt utnyttjande av faktumet att nätägaren har monopol. Ellevio hade nästan hade 40% vinstmarginal 2023. Känns svårt att se att kommande investeringsbehov hos Ellevio försvarar en så radikal momentanförändring 1a Januari 2025.. Ni får gärna förklara gärna hur man försvarar konsekvenserna av Ellevios effekttariffer för individer som Angelica.
Tacksam för svar
Som jag skrev tidigare så har elpriset inget med nättariffer att göra. Det är två helt separata prissignaler. Elpriset är priset för den el du köper av din elleverantör (valbar) och det återspeglar det pris som sätts på elbörsen. Nättariffen är priset för överföringen av el (från produktion hem till dig) som du betalar till nätföretaget i ditt område (ej valbart). Elpriset återspeglar utbud och efterfrågan, medan nättariffen återspeglar kostnaderna för att driva och utveckla elnätet. Dessa prissignaler kan krocka det är vi medvetna om.
Har man en egen produktionsanläggning så ska man nyttja så mycket som möjligt av den produktionen som solen skapar.
Elnätsföretaget som äger elnätet där du bor tar betalt av dig för överföringen av den el du använder. Pengarna används till att underhålla och utveckla elnätet. Det du betalar kallas nättariff (eller nättaxa, nätabonnemang och nätavgift).
Nättariffen består av olika delar - oftast finns det en fast och en eller flera rörliga delar. En effekttariff (även kallat effekttaxa, effektabonnemang och effektdebitering) är en nättariff där minst en av de rörliga avgifterna är en avgift för den effekt du använder, det vill säga den mängden el du förbrukar timme för timme.
Effektavgiften ska baseras på den enskilda kundens användning av elnätet och den sammanlagda belastningen på elnätet. Den ska också vara tidsdifferentierad (tidsindelad). Det betyder att den ska vara olika hög vid olika tider för att återspegla hur belastningen på elnätet varierar över tid.
Den som vill använda mycket el samtidigt och vid en tidpunkt då efterfrågan är stor kan komma att få betala mer, medan den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då efterfrågan är låg kan komma att få betala mindre. Det är hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet, som till största del avgör hur hög elnätskostnaden kan bli.
Med vänliga hälsningar