Till senaste kommentaren

Krav på redovisning i faktura vid timmätt el

Är det inte ett rimligt krav att det i faktura ska framgå antal köpta kWh timvis med respektive timpris angivet? Hur följer man annars upp att elleverantör tar ut rätt pris? En månad innehåller 744 tim och det bör väl åtminstone kunna redovisas digitalt?
Anders

Kommentarer

 • Hej Anders,

  Tack för ditt inlägg.

  Ellagen ställer krav på att fakturan ska vara tydlig. Fakturan ska innehålla information om den uppmätta förbrukningen och de aktuella elpriser som fakturan grundas på. Om avtalet är ett så kallat timavtal får informationen istället finnas på elhandelsföretagets webbplats. Fakturan ska då innehålla uppgift om var informationen finns.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Tack för svar som tydligt och i linje med förväntan - jag får möjligen anledning att återkomma om min leverantör väljer att inte iakkta det reglemente som gäller.

  Anders
 • Råkar du också ha eon? Jag har Timpris, men fick bara veta att jag betalt i genomsnitt 100kwh, min granne med rörligt fick betala 116kwh, ändå har jag ingen ström på dagtid, Jo bara frys / kyl, men stänger kyl på natten... Men värmen har jag på 5 timmar på kvällen från 21-02... Tvättar och diskar när det är som billigast och lagar sällan mat då det är billigare att köpa snabbmat...
  Har +5 - +10 inomhus förutom i sovrummet på nätterna då jag har +15 där.
  Lyckades sänka förbrukningen 50% förra månaden jämfört med året innan.... Min räkning för december var lika hög som hyran... Jag betala 3 ggr så mycket som året innan men använde hälften så mycket el.

  Känner mig som en uteliggare....


 • Nej jag har inte Eon utan en mindre aktör. Efter lite tjatande fick jag ut en Excel-fil som visade förbrukningen timma för timma och med aktuella priser för varje timma. På slutet diffade det dock med 150:- mot fakturerat och de visade sig vara elcertifikat mm Allt visade sig i slutändan stämma för mig men att man ska behöva tjata och göra egna beräkningar för att komma fram till detta är ju egentligen inte rimligt.
  Anders
 • Begärde timätning från Storuman Energi AB och ville ha excellfil på vad som har debiterats . Dom sa att det inte var normalt men efter påtryckning skulle de undersöka . Kom istället i pappersform massor med sidor , vem vill ha det med så många rader c:a 740 st på papper o summera?
  Ringde o kolla igen varför ,men det sa dom leverera inte digitalt.
  Borde ju vara enklare o billgare skicka fil men så funkar det inte på Storuman Energi AB . Så svårt o veta om de debiterar rätt .
  Tomas Lindgren
 • Hej Tomas,

  Det finns inget lagkrav på i vilket format uppgifterna du har efterfrågat ska levereras. Med så mycket detaljerad information är det såklart mer praktiskt med digitalt format, men det är upp till företaget att bestämma hur uppgifterna skickas. Företaget har kanske inom en snar framtid uppdaterat sina rutiner så att de kan ge dig informationen på annat sätt.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Vattenfall
  Hade rörligpris men påtvingades timpris när elmätaren byttes i juli  (den gamla hade timavläsning för förbrukningen) utan information , helt rätt tycker dom.
  Så fick elräkning med exakt samma kWh för sep/okt när rörliga varierade typ 3ggr. Så försökt få fram hur dom beräknat dessa värden på min faktura. Även länkat till detta inlägg. Så efter 2mejl o 3samtal har inte fått svar hur dom beräknat eller var jag kan se det på hemsidan hur min timkostnad är.Ända hänvisningen på fakturan är till en deras websida som visar nordpols priser utan moms och utan deras påslag som inte ens finns beskrivna där. Och att redovisning per timme är dom inte skyldiga att ge svarar dom.
  Stefan Andersson
  Tierp
  Stefan Andersson
 • Hej Stefan,

  Som vi har svarat här ovan ställer ellagen krav på att fakturan ska vara tydlig. Fakturan ska innehålla information om den uppmätta förbrukningen och de aktuella elpriser som fakturan grundas på. Om avtalet är ett så kallat timavtal får informationen istället finnas på elhandelsföretagets webbplats. Fakturan ska då innehålla uppgift om var informationen finns.

  Om du anser att elhandelsföretaget inte uppfyller ellagens krav, kan du anmäla detta till oss. Skicka din anmälan till registrator@ei.se med en rubriken Anmälan otydlig faktura och beskriv tydligt vad felet är.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Är detta prövat av er tidigare?
  Att kunna få ut alla 744 st individuella timvärden med timpris och timförbrukning? Någon dom/beslut du kan hänvisa till?
  Vattenfalls kundtjänst vill inte ens förstå frågan när jag vill kunna kontrollera deras 2mån faktura för mitt Timpris avtal med exakt samma kWh pris för två månader.
  Stefan Andersson
 • Hej Stefan,

  Vi på Energimarknadsinspektionen (Ei) har tagit emot anmälningar och klagomål från konsumenter som har uppgett att informationen om priser och förbrukning är bristfällig. Därför har vi inlett en tillsyn av elhandelsföretag gällande information om timpris och förbrukning. Här kan du läsa mer om detta.

  Vår uppfattning är att man ska få förbrukning och elpris för varje timme då det är elhandlarens skyldighet att lämna dessa uppgifter. Det är också vår förhoppning att detta kommer förbättras på elmarknaden så att alla som erbjuder timprisavtal ger bra information till kunderna.

  Med vänlig hälsning,
  Erica Talvén
 • Som jag ser det finns det bara en acceptabel lösning och det är att via elhandelsföretagets ”mina sidor” (eller via app) få tillgång till aktuell Excel-fil eller annan fil möjligt att exportera till Excel. Excelformatet får nog numera anses vara världsstandard för dylika sifferpresentationer. Jag fick ”by the way” informationen översänd i Excel-format från min leverantör Greenely efter ett antal påstötningar. Trots att det nu passerat ungefär ett år så har man fortfarande inte löst hur jag kan hämta uppgifterna utan kontakt med kundtjänst. Smått bedrövligt kan jag tycka och sannolikt ej förenligt med lagen. Alldeles tydligt behöver EI få upp ögonen både för problemet och alternativa lösningar för att därefter höja rösten en aning gentemot elhandelsföretagen. Som det gångna året sett ut kan jag tyvärr bara konstatera att varken ”branschen” eller tillsynsmyndigheten verkar nämnvärt lösningsorienterade.
  Anders
 • Hej Anders,

  Tack för dina intressanta synpunkter.

  Timavlästa mätare och timprisavtal håller på att bli allt vanligare. Därför är det inte förens nu vi ser att det finns vissa brister i regelverket. Vi har dock pågående tillsyn på området och kommer titta närmare på detta i vårt regelutvecklingsarbete där fakturainnehåll är intressant.

  Med vänlig hälsning,
  Erica Talvén
 • Helt rätt Anders.
  Har Vattenfall/Vattenfall och där kunnat se min förbrukningen även per timme och ladda ned med Excel sedan 10år , men kan bara se 1dygn itaget för timmar och endast en vecka per dag, gick tidigare att välja mellan 2 datum och se allt däremellan. Och för priset hänvisar dom egen sida för nordpol priser där man max kan se en vecka per timme men hela året bakåt finns där att ladda ned. Så borde ju inte vara svårt att få det att funka. Så bråkar just nu mot dom men hitintills hopplöst oförstående om lagens krav.
  Stefan Andersson
 • Hej,

  Vi har timpris, elhandelsleverantör Vattenfall.
  Likt Stefan A ovan har priset som Vattenfall debiterat oss flera gånger varit nästan på öret detsamma för två månader i rad. Ex.vis på senaste fakturan skiljde priset sig mellan sep/okt bara 0,02 öre, nov/dec var skillnaden 0,01 öre!  Det verkar i mina ögon inte rimligt att timpriset för förbrukningen skulle skilja sig så lite mellan månaderna?!
  Stefan W
 • Hej Stefan,

  På fakturan anges snittpriset för månaden. Elhandelsföretaget ska tillhandahålla uppgifterna om förbrukning och pris per timme till exempel på "Mina sidor" på företagets webbplats.

  Om du ser att något inte stämmer ska du kontakta ditt elhandelsföretag och be dem redogöra för debiteringen.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej

  Vi har timpris, elhandelsleverantör Fortum.
  Jag kan på fakturan se snittpriset för månaden, men när jag loggar in på mina sidor så redovisar de inte timpriset utan endast förbrukning.
  När jag ringer till dem så är de helt oförstående till att jag vill se timpriset för den gångna månaden för varje timme. Det går att få ut en excelfil med förbrukning per timme men inte med priset per timme.
  Hur ska jag gå vidare för att få tillgång till timprisena som fakturan baseras på?
  Som jag förstår så har jag laglig rätt till att se timpriset, inte på fakturan, men redovisat på Fortums swebsite via "Mina sidor". Eller har jag fel?


  Patrik Frisk
 • Hej.

  Kan elbolaget ta ut timpris utan min tillåtelse när det tar 4-5 dagar innan min förbrukning blir synlig på mina sidor på deras hemsida?
  Uppdateringen ska ske var 15:e minut enligt elbolagets information innan bytet av elmätare.
  Då jag sedan ett par år har solceller så hade jag redan en mätare med  timavläsning och fördröjningen har hela tiden varit minst 3 dagar 

  Är i princip omöjligt att se vad olika åtgärder ger för besparingar så långt efteråt.
  Håkan
 • Hej Patrik,

  Enligt ellagen ska fakturan innehålla information om den uppmätta förbrukningen och de aktuella elpriser som fakturan grundas på. Om avtalet är ett så kallat timavtal får informationen istället finnas på elhandelsföretagets webbplats. Fakturan ska då innehålla uppgift om var informationen finns.

  Om du anser att elhandelsföretaget inte uppfyller ellagens krav, kan du anmäla detta till oss. Skicka din anmälan till registrator@ei.se med en rubriken Anmälan otydlig faktura och beskriv tydligt vad felet är.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej Håkan,

  Om du har ett timprisavtal ska elhandelsföretaget debitera dig per timme även om förbrukningsuppgifterna inte uppdateras i realtid. Det finns ingen bestämmelse i ellagen som ställer krav på att du ska få information om timpris och förbrukning i realtid.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Telge ”Tryggt avtal”
  Varnar för Telge energis ”Tryggt avtal”. Avsikten är förmodligen att det skall låta tryggt genom att man uppger att man ”säkrar” priset. Men i själva verket är det rena spekulationer i framtida priser genom terminer på en Nasdaq-driven elbörs med din framtida elförbrukning. Med detta upplägg finns det bara en detta avtal är tryggt för och det är elhandlare. Avtalet innebär dessutom att det är fullständigt omöjligt att som konsument följa upp och se att priserna är riktiga då det är en fråga om vilka bra/dåliga affärer elhandlare gjort.
  För egen del har det för perioden nov -22 till febr -23 inneburi att mitt Kvh-pris varit mer än 250 % av spotpriserna.
  Menar också att man vilseleder genom att man säger att man bara säkrar små delar varje månad och att man därför får fullt genomslag först efter 12 månader. Nu har det visat sig att man säkrar allt (80%) redan första månaden vilket innebär en jätterisk prismässigt.
  Jag menar att Energimarknadsinspektionen bör pröva rimligheten i dessa avtal ur konsumenträttslig synvinkel då de fakturerade priserna i inte kan verifieras till kund utan beror på vilka bra/dåliga finansiella affärer man gjort.
  Beteckningen Tryggt avtal är dessutom helt vilseledande och borde förbjudas på denna typ av avtal.
  /Janne Pettersson
  Janne Pettersson
 • Hej Janne,

  Det du beskriver handlar om prisinformation, marknadsföring och avtalsvillkor. Det är Konsumentverket som har tillsynsansvar i de här frågorna.

  Konsumenternas Energimarknadsbyrå erbjuder vägledning till dig som konsument.

  Med vänlig hälsning,

  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Tycker det borde vara ett krav på elhandelsleverantörerna att tydligt särredovisa alla prisdelar på rörliga elprisavtal. Priset från NordPool och påslag för inköpskostnad bakas ofta ihop, vilket gör det svårt att jämföra mot NordPools siffror och därmed svårt att jämföra påslagen hos olika elhandelsleverantörer. Sen tycker jag också att man borde slopa den beräknade månadskostnaden på både elhandelsleverantörernas hemsidor och jämförelsesajter. Det enda som är intressant att kunna jämföra är elpriset per kWh inkl moms för oss privatkonsumenter.
  Thomas Åhlund
 • Hej Thomas,

  Tack för ditt meddelande.

  Energimarknadsinspektionen arbetar med att ta fram en ny föreskrift om fakturainformation och elleverantörers information på deras webbplatser. Syftet är att fakturorna ska blir ännu tydligare för kunder och att förbättra kundinformationen på företagens webbplatser. Detta föreskriftsarbete är i en tidig fas och vi tar med oss allt som kan vara till nytta i vårt arbete.

  Med vänlig hälsning,
  Lisa Weegar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.