Elnätsavtal

Om två parter äger en fastighet tillsammans, och den ena står för el abonnemanget men betalar inte fakturorna, dessa parter ligger i skilsmässa och den som bor kvar i huset vill ta över nätavtalet, men får inte av den som står för avtalet. Kan denna person som bor kvar i huset ändå ta över abonnemanget så att hen slipper bli avkopplad pga av bristande betalning?
Jeanette Regin

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  För att ta över elnätsavtalet måste avtalet sägas upp på den person som flyttar ut. Sedan kan den som bor kvar teckna avtal i sitt namn.

  Om din partner står på elnätsavtalet och har elskulder påverkar det inte din rätt att teckna ett nytt elnätsabonnemang och elhandelsavtal. Företaget kan inte vägra dig att teckna nytt avtal på grund av din partners elskulder. Företaget får inte heller stänga av elen för dig på grund av en annans skulder.

  Du som bor kvar ska inte behöva betala din partners elskulder för att kunna teckna ett nytt elnätsavtal eller för att återinkoppla elen.

  Vi på Ei kan inte hjälpa dig vidare i frågan så jag rekommenderar att du kontaktar Konsumenternas Energimarknadsbyrå för vägledning.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.