Nätnyttoersättning

Hej,

Jag är mikroproducent av solel och tycker ersättninegn från elnätsbolaget (3,6 öre per utlevereradkWh) är oföskämt låg.

Jag, såväl som mina grannar, får idag betala 19,6 öre (plus moms) för varje överförd kWh.

Den el vi mikroproducenter producerar sugs till 99,99% upp av närliggande elförbrukare, dvs våra grannar, i den mest sekundära delen av elnätet och avlastar därmed nätleverantörens ”högre” elnät till i principsamma grad.

För denna (min) el debiterar nätleverantören mina grannar 19,6 öre per kWh.

Som ”tack” ersätter vår elleverantör oss med 3,6 öre (4,6 öre vid hög-last) per utlevererad kWh, dvs endast ca 20% av den besparing/avlastning vi gör för nätleverantören.

Jag tycker detta förhållande är både oförskämt och orimligt … och tycker att vi mikroproducenter snarare borde ersättas med minst 80% av gängse överföringsavgift.

Är denna ”ytterst snåla" ersättning upp till elnätleverantörens godtycke att bestämma, fastlagt av energimyndigheten eller är det ”politiskt/lagstadgat reglerat”?

Hur påverka?

vh
Tomas
Tomas Svensson

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Nätnyttan beräknas utifrån hur stor kostnad nätbolaget undviker tack vare den el som du som producent matar in på nätet. Det är alltså inte jämförbart med vad det kostar att förbruka el. Till exempel minskar inte nätföretagets kostnader för att äga, underhålla och reinvestera i nätet vid produktion, snarare tvärtom.

  Vid en eventuell tvist mellan elproducenten och elnätsföretaget prövar Ei ersättning enligt en schablonmetod. Skicka då en skriftlig begäran om prövning till oss.

  Du hittar mer information om detta på vår webbsida.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.