Ny effektavgift
Har ni helt tappat verklighetsuppfattningen och lever i en fantasivärld, läste precis om en så kallade effektavgiften som ni tydligen vill införa, eller ja som ska införas.
För det första hur ska man sprida ut elförbrukningen om man bara är hemma ett antal timmar om dag, i är inte alla rika knösar som sitter och vänder papper om dagarna, vissa av oss vanliga arbetare kan inte jobba hemmifrån när vi vill.
Sen skulle jag villa veta om en liknande modell redan finns för företag, för så vitt jag kunde få ut av jag läste, Så gällde detta enbart hushåll, om det inte finns redan, ska samma avgift införas för företag. Låter ju inte klokt att baea hushållen ska ha denna avgift
Hoppa gärna ur er låtsasvärld och förklara hur detta låter bra och rättvist!?
För det första hur ska man sprida ut elförbrukningen om man bara är hemma ett antal timmar om dag, i är inte alla rika knösar som sitter och vänder papper om dagarna, vissa av oss vanliga arbetare kan inte jobba hemmifrån när vi vill.
Sen skulle jag villa veta om en liknande modell redan finns för företag, för så vitt jag kunde få ut av jag läste, Så gällde detta enbart hushåll, om det inte finns redan, ska samma avgift införas för företag. Låter ju inte klokt att baea hushållen ska ha denna avgift
Hoppa gärna ur er låtsasvärld och förklara hur detta låter bra och rättvist!?
Följ inlägget
4
följare
I enlighet med vår föreskrift EIFS 2022:1 kommer detta från och med senast den 1 januari 2027 vara obligatoriskt för elnätsföretagen att ha en prismodell som inkluderar en effektavgift. Syftet med den är att bidra till ett mer effektivt nyttjande av elnätet. Priskomponenten är kostnadsreflektiv, vilket innebär att en nätavgift som inkluderar en effektavgift i större utsträckning kommer reflektera den belastning på elnätet som kunden bidrar till.
Effektavgiften ska vara tidsdifferentierad och måste därmed göra skillnad i pris i förhållande till de tider som nätet är lågt respektive högt belastat. En tidsdifferentierad effektavgift ger kunderna incitament att minska förbrukningen när nätet är som mest belastat. Att använda mycket effekt vid tillfällen när nätet är lågt belastat är bra och bör inte bestraffas med en högre kostnad för kunden.
Effektavgiften innebär inte en ytterligare ny avgift som elnätsföretagen får ta ut. Effektavgiften ska införas som en priskomponent och utgöra del av den totala nätavgiften. Hur stora avgifter nätföretagen får ta ut totalt styrs i första hand av regleringen av nätföretagens intäktsramar.
Att styra sin elanvändning handlar framförallt att med hjälp av smarta styrinstrument förflytta elanvändning för de stora förbrukningskällorna, såsom uppvärmning av bostad och laddning av elbilar m.m. Styrning av sin elanvändning utifrån elnätets belastning och elpriset är vad som kallas för efterfrågeflexibilitet. Du hittar tips och mer information om efterfrågeflexibilitet på vår webbplats, Efterfrågeflexibilitet – hur kan det sänka mina elkostnader? - Energimarknadsinspektionen (ei.se).
Angående effektavgift för företag gäller kraven enligt EIFS 2022:1 tariffstrukturen på alla nivåer av nätet. Det innebär att alla elnätsföretag i Sverige är skyldiga att utforma sina nättariffer i enlighet med föreskriften, oavsett om det är transmissionsnäts-, regionnäts- eller lokalnätsföretag. Kraven gäller även i förhållande till samtliga kunder som nätföretaget har. Här kan informeras om att elnätsföretagen enligt föreskriften även ska ha en kundspecifik avgift, vilken ska reflektera de kostnader elnätsföretaget har för kunden och avgiften ska fördelas med lika belopp för kunder med motsvarande kostnader.
Med vänlig hälsning,
"Effektavgiften innebär inte en ytterligare ny avgift som elnätsföretagen får ta ut. Effektavgiften ska införas som en priskomponent och utgöra del av den totala nätavgiften. Hur stora avgifter nätföretagen får ta ut totalt styrs i första hand av regleringen av nätföretagens intäktsramar."
Ingen ytterligare avgift, så priset kommer inte öka utan minska om man har låg toppar?
Fick epost från min elhandelsleverantör med länk https://www.fortum.se/om-oss/nyheter/blogg/sa-paverkar-elnatbolagens-nya-effektavgift-din-elrakning?utm_campaign=SE_Newsletter_Nyhetsbrev&utm_medium=email&_hsmi=321678144&utm_content=321678144&utm_source=hs_automation
Har de fel eller är det högsta förbrukningen under 5 effekttoppar per månad oavsett tid som räknas?
Vad kommer det kosta är jag svetsar eller kör svarven några gånger per månad i garaget?
Min bastu tar ~9 kW i 45 min när jag ska basta.
Någon som vill köpa bastuaggregat!!!
Vem eller vilka har beslutat denna avgift?
/Micke
Vi har i förra veckan gått ut med vägledning till elnätsföretagen hur de ska tänka när de utformar sina effekttariffer. Du kan läsa mer om det på följande sidor:
Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen
Tidsdifferentiering - Energimarknadsinspektionen (ei.se)
Regelverket gällande effekttariffer kommer från Eu.
Hälsningar,
Om ett elnätsföretags alla kunder styr om sin förbrukning samtidigt, så kan det absolut innebära att tiden då det är som trängst i näten förflyttas. Det kan innebära att elnätsföretaget kan behöva ändra sina tider för höglast. Idag finns det dåligt med styrtjänster som vänder sig mot elnätet, vi tror att utvecklingen kommer att ta fart nu när effektavgifterna är på ingående. Förhoppningen är att det ska finnas tjänster som kunderna kan använda sig utav för att undvika för höga effekttoppar och som styr mot prissignaler även mot elnätet.
Hälsningar,
Finns det någon tidsintervall för den nya avgiften? Hittar inget som styrker det!
Sedan elektrifieringen såldes till oss konsumenter så har det varit valet av mätarsäkring som begränsat max effektuttag. Min fastighet har tidigare haft 35A mätarsäkring. Innan jag förvärvade den så nedsäkrades det till 25A.
Jag betalar fast / nätavgift för 25A. Varför ska jag betala mera om jag vill använda bastun?
Eller garanter ni att jag kommer få billigare elräkning då jag har en årsförbrukning på ~16000kWh med höga toppar?
/Micke
Jag vet inte riktigt vad du menar med tidsintervall för den nya avgiften, du får gärna förtydliga din fråga.
Utgångspunkten för effekttarfiffen är man ska få betala för det som man belastar elnätet när det är som trängst. Om du får en stor effekttopp när du sätter på bastun så kan den effekttoppen ligga till grund för din avgift.
Hälsningar,
Om jag använder bastun när det är överskott på el så priset är på minus bör det inte räknas.
Hela poängen med nya systemet är att få konsumenterna att förbruka mindre effekt när det är brist på miljövänlig el. Tar den nya avgiften hänsyn till när jag har höga effekter?
Jag har 3-års avtal med Fortum med elpris ~1,25:-
2017 hade jag elpris på ~0,50:- och ~0,30- i överföringesavgift per kWh.
Senaste räkningen betalade jag 1,27:- för överföring och 1,25:- för förbrukade kWh.
Den höjda överförings avgiften kosta mig mer 1000:- per månad!
/Micke
Effekttarifferna tar inte hänsyn till priserna för elhandel, det vill säga spotpriset, om du har ett timprisavtal.
Om du har ett timprisavtal är det viktigt att ta reda på hur dina elnätskostnader påverkas om du anpassar dig till elhandelspriset och tvärtom. Med både en effekttariff och ett timprisavtal får du större möjligheter att sänka dina elkostnader än om du bara har det ena eller det andra. Men, det kräver att du tar hänsyn till både effekttariffern och elhandelspriset när du planerar din elanvändning, annars kan kostnaderna istället bli onödigt höga.
Det är viktigt att känna till att det går att styra till exempel eluppvärmning automatiskt efter elhandelspriset, men i dagsläget ännu inte efter effekttariffer. Det kan innebära att den automatiska styrningen skjuter upp uppvärmningen under timmar med högt elhandelspris, för att sedan återstarta med hög effekt när elhandelspriset är lägre.
Om du har otur resulterar detta i en kostsam effekttopp. Samma sak gäller laddning av fordon. Om styrning av flera elanvändande produkter och aktiviteter sker oberoende av varandra efter elhandelspriset kan kostnaden bli onödigt hög om du samtidigt har en effekttariff.
Om din effekttariff är utformad på ett sätt som gör att denna typ av problem kan uppstå, så finns det sätt att komma runt det, exempelvis genom att begränsa hur mycket effekt ett laddbart fordon får dra. Detta går ofta att reglera i laddboxens eller bilens inställningar. Det förlänger laddtiden, men om du laddar över natten är det möjligt att tiden räcker för att du ska kunna köra den sträcka du behöver nästa dag ändå.
Genom att energieffektivisera kan du sänka kostnaderna för både effekt och förbrukning. Hos Energimyndigheten finns information om hur du kan tänka när du ska energieffektivisera.
Med vänlig hälsning,
Sen vet jag inte om det har någon effekt heller, om vi sen ska rampa upp den tunga fordonsindustrin...
En bensinmack där det idag tankar 10-15 lastbilar på en kväll istället ska ladda 600kWh batterier (PER LASTBIL!!) på rimlig tid.. OM vi ens lyckas bygga ut nätet så det klarar en sådan kapacitet, så kommer det vara så galen brist på el i om vi alla ska köra elfordon...
600 000W är vad 260 lägenheter med 10A säkring förbrukar i timmen, om de maxar sin 10A säkring.. och detta motsvarar alltså EN lastbil... av 86 000st (de flesta diesel då än så länge).
Sen har vi tillverkningen av alla batterier också som kräver bland annat litium, tantal, volfram, tellur, guld, kobolt och sen lite härligt separatorfilm som kräver metylenklorid för framställning etc etc. Ja, då undrar man hur det är tänkt... Här är vi tyvärr tvåa på bollen, så det blir Kina som blir huvudproducent och det är ju bra, så vi slipper smutsa ner våra händer.. Men sen sitter vi i knät på Kina sen..
:-)
Tack för dina synpunkter.
På vår webbplats finns information om Ei:s arbete med samhällets elektrifiering och elsystemets utveckling: Myndigheter har tillsammans följt upp samhällets elektrifiering - Energimarknadsinspektionen
För energipolitiska frågor och synpunkter kan du vända dig till regeringen, närmare bestämt klimat- och näringslivsdepartementet som har ansvar för energiområdet.
Med vänlig hälsning,
har Ei några krav på elbolagen vad dom ska göra med dom intäkter dom får från avgiften, t.ex att dom måste investra det i utbyggnad och förbättaringar inom en visst tidsram eller är så att dom kommer kunna göra vad dom vill med den vinst dom får ut av detta?
MVH
Johan
Införandet av den nya prismodellen med en effektavgift innebär inte att elnätsföretagen får ta ut högre avgifter totalt sett av sina kunder än vad den så kallade intäktsramen tillåter.
I ellagen finns bestämmelser om intäktsram för elnätsverksamhet. Dessa bestämmelser reglerar den vinst som ett elnätsföretag får ha från nätverksamheten och Ei beslutar om en intäktsram i förväg för en fyra års period. Intäktsramen är alltså vad ett elnätsföretags samlade intäkter högst får uppgå till och utgör därmed en begränsning i hur höga avgifter som får tas ut av elnätskunder. Hur vinsterna från nätverksamheten disponeras är däremot inte reglerat i ellagstiftningen.
Ei anser dock att nuvarande lagstiftning och beräkningsmetod gör att maxtaket blir för högt. Det i sin tur gör att elnätsföretagen kan ta ut högre elnätsavgifter av sina kunder än vad som är rimligt. För att ändra beräkningsmetod krävs en lagändring och vi hoppas att nya regler ska finnas på plats när det är dags att besluta intäktsramarna för perioden 2028 – 2031. Mer om varför går att läsa i denna artikel: Många kunder har fått höjda elnätsavgifter – vad gör Ei? - Energimarknadsinspektionen
Det är elnätsföretagen som kan svara på frågor om investeringar och utbyggnad av elnät som avser deras elnätsverksamhet. Ei kan däremot lämna generell information om elnätsutbyggnad och vad det kan innebära för ett elnätsföretag samt det regelverk som myndigheten tillämpar på elnätsföretagens verksamhet.
Ett elnätföretag ska i fråga om sitt elnät ansvara för utbyggnad av elnätet vid behov. Detta är en allmän skyldighet som regleras i ellagen. Det finns dock inga bestämmelser som Ei kan använda för att kräva att elnätsföretag bygger ut elnätet. Elnätsutbyggnad är en långsiktig investering som kräver noggrann planering och det är vanligt att projekten pågår i flera år. Elnätsföretagen beaktar flera faktorer innan de investerar i att bygga ut elnätet, såsom kapacitet och efterfrågan, nätets tillförlitlighet och leveranskvalitet, regulatoriska krav, ekonomisk hållbarhet och teknologisk utveckling. Ett sådant investeringsbeslut kräver noggrann kostnadsnyttoanalys där alternativa lösningar, långsiktiga behov och samhällsnytta beaktas. En alternativ lösning till att bygga ut elnätet kan vara åtgärder som främjar effektivt nätutnyttjande, exempelvis användning av flexibilitetstjänster.
Det kan också vara bra att känna till att under många år bedömdes behovet av el och nät vara relativt stabilt. Under de senaste åren har emellertid efterfrågan ökat snabbt och oväntat. Detta har medfört kapacitetsbrist i flera delar av Sverige. Du kan läsa mer om detta i myndighetens rapport EiR2020:06 Kapacitetsutmaningen i elnäten.
På vår webbplats finns mer information om elnätsreglering och elnätsavgifter: Elnätsavgiften och elnätsreglering - Energimarknadsinspektionen
Med vänlig hälsning,