Till senaste kommentaren

Om vad, när och hur man ansluter sig till ett elavtal!

Har under 20 års tid bott på ett ställer där el ingått i hyran. Nu ska jag flytta in till stan, och plötsligt blev det riktigt krångligt! Bostadsbolaget som jag ska hyra av är anslutna till Eon, och det kan man tydligen inte byta ut. Men jag har förstått att det är en till del av elkostnaden, där man kan välja bolag. Som pensionär vill jag ha så låg kostnad som möjligt, men hur kommer jag fram till det. Har varit in och tittat på elpriskollen och elskling bl.a. men jag blir inte mycket klokare. Kommer att bo i en lgh på 65 kvm. Försökte också hitta vad den fasta nätkostnaden hos Eon var per år, men de stod ju med på 6-7 olika rader. Vilken tillhör jag? Är det billigast att ha både nät och el hos samma distributör, alltså Eon? Läste också att en del leverantörer var mindre seriösa än andra, och hade fått många klagomål, och en sådan vill man ju inte välja. Hjälp mig, hur ska jag hitta rätt?!

Kina Hellquist

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för ditt inlägg.

  På vår jämförelsesajt Elpriskollen kan du jämföra de elavtal elhandelsföretagen erbjuder. Du måste själv välja om du önskar fast eller rörligt elpris, ungefär hur mycket du förbrukar och i vilken del av landet du bor. Sedan får du en lista på elavtal i den kategori du har valt, med lägsta pris först.

  Hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå finns bra information om vad du ska tänka på när du väljer elavtal. Energimarknadsbyrån publicerar även en lista på elhandlarna med flest klagomål. Du kan med fördel jämföra klagomålslistan med ditt sökresultat på Elpriskollen.

  För att ta reda på din fasta elnätsavgift ska du kontakta elnätsföretaget E.ON.

  Det finns ingen regel som säger att det är billigast att ha både elnäts- och elhandelsavtal hos samma företag. Det som avgör är elpriset och övriga avtalsvillkor i ditt elhandelsavtal. Jag rekommenderar att du använder Elpriskollen för att hitta det förmånligaste avtalet för dig.

  Kontakta oss igen om du har fler frågor.

  Med vänlig hälsning,

  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.