Till senaste kommentaren

Nätavgifter för mikroproducent

Jämtkraft debiterar en avgift om 2.500:- +moms, om jag på årsbasis leverear mer el än jag producerar som microproducent.
Ex levereat till nät 6000 kwh, köpt från nät 5999 kw = överproduktion 1 kwh.
Jämtkraft är nätägare och el leverantör fn.
Är det fritt för dem att göra så?
Sven Eriksson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sven!

  Jämtkraft har rätt att begära betalt för ett inmatningsabonnemang om du säljer mer el än vad du konsumerar. Följande står under 4 kap. 10 § ellagen (1997:857):

  ”En elanvändare som har ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen. Detta gäller dock bara om elanvändaren under ett kalenderår har tagit ut mer el från elsystemet än han har matat in på systemet.”

  Det vill säga att undantaget från att betala endast gäller de anläggningar som tar ut mer el än de matar in (och att anläggningen möter de angivna kraven förstås).

  Vänliga hälsningar,

  Samuel Wahlberg
 • Har för mig att jag läst någonstans att ellagen skulle ändras så att kravet på att man skulle ta ut mer el än man levererade skulle tas bort då de stred mot någon EU paragraf. Sverige hade på sig till halvårsskiftet 2021 att ändra lagen. I den promemoria som regeringen tog fram för flera år sedan hade också kravet tagits bort.
  Gunnar
 • Hej Gunnar,

  Bestämmelserna angående detta har setts över och det finns föreslag på ändringar gällande detta. Proposition ligger hos Regeringen att fatta beslut om, tyvärr har jag ingen mer information än så gällande förslaget till en ny elmarknadslag.

  Hälsningar

  Madeleine Hermansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.