Prismodell för effektavgift

Ellevio debiterar sina kunder effektavgiften genom att bilda medelvärdet enbart utifrån de tre högsta effekttopparna under en period (månad). Min uppfattning är att effektavgiften borde beräknas utifrån medelvärdet av HELA effektuttaget under perioden (månaden).
Allt annat minskar avsevärt incitamentet att spara effekt från min sida som kund. Det räcker ju att "jag har otur" 3ggr under en månad tex att en dator slogs på, vattenkokaren likaså och värmepumpen kickade in samtidigt.
Jag kan styra min effektanvändning och därmed påverka medelvärdet ÖVER TID, men kan omöjligt förutse exakt alla tillfällen då en förbrukare kopplas in, i syfte att påverka/minimera just de tre högsta effekttopparna.
Nuvarande prismodell är orättvis och omöjlig för mig som kund att påverka i nämnvärd utsträckning. Incitamentet att spara effekt blir därmed låg.

Vad anser Energimarknadsinspektionen om upplägget genom ovanstående prismodell?
Anses den vara rimlig och rättvis?

MVH //Stefan
Stefan

Kommentarer

  • Hej,

    Tack för ditt meddelande.

    Effektavgiften ska vara tidsdifferentierad. Det innebär i korthet att det ska vara en skillnad i kostnad mellan att använda elnätet vid en viss tidpunkt, mot att använda det vid en annan tidpunkt.

    Tidsdifferentieringen ska försöka åstadkomma att kunderna nyttjar elnätet så effektivt som möjligt. Ett effektivare nyttjande av elnätet uppnås bland annat genom att kunder flyttar elförbrukning till de tidpunkter när elnätet är mindre belastat. Elnätsföretaget jämnar ut belastningen i elnätet genom att ge kunderna incitament att undvika höga effekttoppar när nätet är som mest belastat.

    Ju fler effekttoppar som ligger till grund för beräkningen av medelvärdet, desto sämre uppnås dock syftet med effektavgiften eftersom medelvärdesbildningen minskar kundens incitament att flytta sin förbrukning. Däremot kan det finnas ett kundvärde i att använda mer än en uppmätt effekttopp så att kunden inte får en orimligt hög effektavgift för ett enstaka högt effektuttag.
    Vad som är ett lämpligt antal mätvärden kan variera från företag till företag, men som utgångspunkt anser vi att antalet mätvärden inte bör vara fler än fem.

    Du hittar mer information om effekttariffer på vår webbplats:
    Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen
    Effektavgift - Energimarknadsinspektionen

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Jag antar att de så kallade effekttarifferna är ett påfund av politikerna i EU. Kan ni hjälpa mig hitta de EU-dokument som definierar vad våra elbolag måste uppfylla? Gärna en länk!
    Nossaile
  • Hej Nossalie,

    Grunden till vår nya tariffutformning är att tydliggöra kopplingen mellan kundernas tariff och elnätsföretagens kostnader. De regler som styr elnätsföretagens verksamhet och utformning av tariffer finns i både svensk lagstiftning och i EU-lagstiftning: Du hittar utförligare resonemang kring varför de olika komponenterna är utformade som de är i Ei:s rapporter och PM som togs fram i arbetet med föreskriften:
    Med vänlig hälsning,

    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • I PM så hänvisar ei till den timme som störst effekt tas ut från nätet skulle i framtiden generera en större kostnad för ab.
    men avgiften tas inte ut så den timmens förbrukning debiteras högst och den timmen som minst effekt används debiteras minst. Så logiken haltar i högsta grad.
    om vi som konsumenter skall kunna hålla koll så måste vi få reda på exakt vilken timme på dygnet som kostar vad. Då måste effekt avgiften vara differentierad över alla 24 timmarna.
    som det är nu så blir det alltid en överraskning och en överraskning mätföretaget inte kan redovisa för kund, hur man kommit fram till just det beloppet?!

    Seth
  • Hej Seth

    Ditt elnätsföretag ska kunna besvara om hur prissättningen ser ut fördelat över dygnets timmar. När elnätsföretagen inför nya prismodeller av något slag eller justerar sin avgift måste de informera sina kunder. Enligt ellagen ska ett nätföretag informera elanvändarna om hur avgifterna för överföring av el är utformade, och vilka möjligheter elanvändaren har att påverka sina kostnader genom att till exempel ändra förbrukningsmönster.

    Elpriset har inget med nättariffer att göra. Det är två helt separata prissignaler. Elpriset är priset för den el du köper av din elleverantör (valbar) och det återspeglar det pris som sätts på elbörsen. Nättariffen är priset för överföringen av el (från produktion hem till dig) som du betalar till nätföretaget i ditt område (ej valbart). Elpriset återspeglar utbud och efterfrågan, medan nättariffen återspeglar kostnaderna för att driva och utveckla elnätet.

    Med vänliga hälsningar


    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen
  • Ellevios (och flera andra nätbolags) effekttariff bygger på att bestraffa abonnentens lokala effekttoppar med motiveringen att fungera som incitament till att minska belastningstopparna på nätet. Logiken haltar dock eftersom de lokala topparna nästan bara belastar abonnentens serviceledning som redan är dimensionerad för att klara huvudsäkringens nivå. Belastningen på det gemensamma nätet är istället beroende av att många tar ut effekt samtidigt, något som är oberoende av ifall en enskild abonnent lokalt tar ut hög effekt.

    Det vore därför mycket bättre som incitament att ha en avgift per kWh som varierar över tid efter hur nätet är belastat. Ellevio har visserligen en viss tidsdifferentiering, men fokus är ändå på abonnentens lokala effekttoppar, även under låglasttid.

    Att endast titta på månadens effekttoppar skapar flera problem. Om man inte har möjlighet att undvika att några få men höga toppar skapas så försvinner alla incitament till att flytta sina övriga effektuttag till tider då nätet är mindre belastat. Tariffmodellen skapar också en osäkerhet kring ifall man verkligen tjänar något på att anstränga sig att t.ex inte köra tvättmaskin, spis och ugn samtidigt, eftersom kostnaden beror på eventuella framtida effekttoppar under månaden, något som inte alltid är förutsebart. Att inte veta ifall det spelar någon roll eller ej att anstränga sig leder nog till att många helt enkelt ger upp och då faller hela tanken med att det ska fungera som incitament för att få fler att undvika höglasttimmar.

    Jag hoppas att EI ifrågasätter användandet av lokala effekttoppar och isället förordar en tidsdifferenterad debitering baserat på hur hårt nätet är belastat, statistiskt sett.

    Mvh
    Örjan
    Örjan
  • Hej Örjan

    Tack för ditt meddelande och tack för dina synpunkter.

    Hur företaget sätter upp sin effekttaxa är något som nätbolagen själva styr över, inom vissa ramar. Till exempel kommer en effekttaxa som på något sätt är tidsdifferentierad att vara ett krav från 1 januari 2027, enligt föreskriften (EIFS 2022:1) om utformning av nättariffer. Den anger också att det ska vara kundens uppmätta effekt (och ej till exempel kundens abonnerade effekt) som ligger till grund för avgiften.

    Ei anser att effektavgiften bör följas upp och utvärderas kontinuerligt för att elnätsföretagen ska kunna göra nödvändiga korrigeringar för att så långt som möjligt uppnå syftet med effektavgiften. Av föreskriftens allmänna råd följer att tariffkomponenterna ska utvärderas och justeras åtminstone en gång per år. Vägledningen av elnätsföretagen är ett pågående arbete och vi kommer att uppdatera och förtydliga vår Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen senare i vår.

    Med vänliga hälsningar
    Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.