Prismodell för Effektavgift

Ellevio debiterar sina kunder effektavgiften genom att bilda medelvärdet enbart utifrån de tre högsta effekttopparna under en period (månad). Min uppfattning är att effektavgiften borde beräknas utifrån medelvärdet av HELA effektuttaget under perioden (månaden).
Allt annat minskar avsevärt incitamentet att spara effekt från min sida som kund. Det räcker ju att "jag har otur" 3ggr under en månad tex att en dator slogs på, vattenkokaren likaså och värmepumpen kickade in samtidigt.
Jag kan styra min effektanvändning och därmed påverka medelvärdet ÖVER TID, men kan omöjligt förutse exakt alla tillfällen då en förbrukare kopplas in, i syfte att påverka/minimera just de tre högsta effekttopparna.
Nuvarande prismodell är orättvis och omöjlig för mig som kund att påverka i nämnvärd utsträckning. Incitamentet att spara effekt blir därmed låg.

Vad anser Energimarknadsinspektionen om upplägget genom ovanstående prismodell?
Anses den vara rimlig och rättvis?

MVH //Stefan
Stefan

Kommentarer

  • Hej,

    Tack för ditt meddelande.

    Effektavgiften ska vara tidsdifferentierad. Det innebär i korthet att det ska vara en skillnad i kostnad mellan att använda elnätet vid en viss tidpunkt, mot att använda det vid en annan tidpunkt.

    Tidsdifferentieringen ska försöka åstadkomma att kunderna nyttjar elnätet så effektivt som möjligt. Ett effektivare nyttjande av elnätet uppnås bland annat genom att kunder flyttar elförbrukning till de tidpunkter när elnätet är mindre belastat. Elnätsföretaget jämnar ut belastningen i elnätet genom att ge kunderna incitament att undvika höga effekttoppar när nätet är som mest belastat.

    Ju fler effekttoppar som ligger till grund för beräkningen av medelvärdet, desto sämre uppnås dock syftet med effektavgiften eftersom medelvärdesbildningen minskar kundens incitament att flytta sin förbrukning. Däremot kan det finnas ett kundvärde i att använda mer än en uppmätt effekttopp så att kunden inte får en orimligt hög effektavgift för ett enstaka högt effektuttag.
    Vad som är ett lämpligt antal mätvärden kan variera från företag till företag, men som utgångspunkt anser vi att antalet mätvärden inte bör vara fler än fem.

    Du hittar mer information om effekttariffer på vår webbplats:
    Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen
    Effektavgift - Energimarknadsinspektionen

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.