Solceller och elpris

Hej! Funderar på att teckna ett längre, fast elavtal. Har nyligen skaffat solceller på villan som ska klara 60% av elkonsumtion. Soliga dagar sommarhalvåret kommer jag inte behöva köpa el, däremot på vintern. Ska jag skaffa ett fast avtal, dyrt på sommaren, billigare på vintern?
Mvh Petter J

Petter Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Petter! Tack för din fråga,

  Att elpriset alltid är lägre på sommaren eller vintern är lite av en myt för det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Utöver Elpriskollen har Energimarknadsbyrån bra information om prisutveckling på olika avtal och om du vill veta lite mer om valet mellan fast och rörligt
  .

  Det viktiga är att du hittar ett avtal som du känner att du kan vara nöjd med under avtalsperioden. Sen är det som du pekar på, tecknar du ett längre fast avtal nu vet du med säkerhet vilket pris du kommer betala framöver när solelen inte räcker till.

  Detta är kanske saker som du redan har koll på men som egenproducent har du lite andra förutsättningar om du ibland har överskott på din producerade el och vill sälja den till en elhandlare. Då kan företaget vilja att du tecknar en viss sorts avtal (och då ofta rörligt) med dem för att köpa din överskottsel, då är det viktigt att ta reda på hur hög ersättning de erbjuder för din solel också.

  Hoppas den informationen kan vara till lite hjälp men det är bara att skriva igen om du har fler frågor.

  Vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen
 • Finns det någon samanställning vad de olika elbolagen betalar för överskottet från solcellerna?
  Skulle vara väldigt bra att veta om man matade in sin förbrukning och överproduktion och fick fram den som hadet bästa totalpriset.
  Petter
 • Hej Petter

  I dagsläget gör Energimarknadsinspektionen och Elpriskollen inga jämförelser för försäljning av överskottsel, det är något som vi önskar att utveckla inom några år. På Bengts villablogg kan man få mycket information om just egenproduktion, och på www.prosument.se kan du få fram aktuella erbjudanden från elhandlare som köper egenproducerad el.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.