Till senaste kommentaren

Vilket elavtal ska jag välja om jag har solceller?

Hej! Funderar på att teckna ett längre, fast elavtal. Har nyligen skaffat solceller på villan som ska klara 60% av elkonsumtion. Soliga dagar sommarhalvåret kommer jag inte behöva köpa el, däremot på vintern. Ska jag skaffa ett fast avtal, dyrt på sommaren, billigare på vintern?
Mvh Petter J

Petter Johansson

Kommentarer

 • Hej Petter! Tack för din fråga,

  Att elpriset alltid är lägre på sommaren eller vintern är lite av en myt för det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Utöver Elpriskollen har Energimarknadsbyrån bra information om prisutveckling på olika avtal och om du vill veta lite mer om valet mellan fast och rörligt
  .

  Det viktiga är att du hittar ett avtal som du känner att du kan vara nöjd med under avtalsperioden. Sen är det som du pekar på, tecknar du ett längre fast avtal nu vet du med säkerhet vilket pris du kommer betala framöver när solelen inte räcker till.

  Detta är kanske saker som du redan har koll på men som egenproducent har du lite andra förutsättningar om du ibland har överskott på din producerade el och vill sälja den till en elhandlare. Då kan företaget vilja att du tecknar en viss sorts avtal (och då ofta rörligt) med dem för att köpa din överskottsel, då är det viktigt att ta reda på hur hög ersättning de erbjuder för din solel också.

  Hoppas den informationen kan vara till lite hjälp men det är bara att skriva igen om du har fler frågor.

  Vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg
 • Finns det någon samanställning vad de olika elbolagen betalar för överskottet från solcellerna?
  Skulle vara väldigt bra att veta om man matade in sin förbrukning och överproduktion och fick fram den som hadet bästa totalpriset.
  Petter
 • Hej Petter

  I dagsläget gör Energimarknadsinspektionen och Elpriskollen inga jämförelser för försäljning av överskottsel, det är något som vi önskar att utveckla inom några år. På Bengts villablogg kan man få mycket information om just egenproduktion, och på www.prosument.se kan du få fram aktuella erbjudanden från elhandlare som köper egenproducerad el.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej!
  Jag är bunden av ett elhandelsavtal men har möjlighet att säga upp mitt solelsavtal inför en kommande försämring av villkoren. Hur hittar jag en sammanställning över de elbolag som är villiga att köpa min solel utan att jag i övrigt är kund hos dem? Tack på förhand!
  Elisabet Roman
 • Hej Elisabet,

  Tyvärr så har vi på Energimarknadsinspektionen och Elpriskollen ingen prisjämförelse över vilka elhandlare som köper egenproducerad el. Vi brukar hänvisa konsumenter till Bengts villablogg där man kan få mycket information kring egenproducerad el och prosument där man kan få fram aktuella erbjudanden från elhandlare som köper egenproducerad el. För tillfället är sidan prosument parkerad.

  Hoppas detta svar var till nytta!

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Prosumnet.se finns inte. Den sidan är parkerad hos loopia.
  Gunnar Bergman
 • Hej Gunnar,

  Det stämmer. Prosument.se verkar vara nedstängd. Det var ingen hemsida som någon myndighet ansvarade över så vi har ingen förklaring till varför den stängdes ned.

  Vänliga hälsningar,
  William Johansson Berg Energimarknadsinspektionen
 • Hej!
  Har satt upp solceller på en hyresfastighet som vi äger i ett AB. är det någon skillnad när man ska teckna avtal med elbolagen eller hur ser det ut?
  Tycker detta med att välja elbolag för solenergi är krångligt.

  Ann-charlotte Johansson
 • Hej Ann-Charlotte,

  Om du vill sälja överskottsel till ett elhandelsföretag så är det viktigt att du tecknar ett sådant elavtal. Tyvärr har vi inte den typen av elavtal med på vår prisjämförelsesida.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hejsan,

  Vi skall börja sälja solel, kan ni på Konsumentforum ta fram en sida där man kan jämföra priser på såld el? Det verkar finnas ett stort intresse.

  MVH
  Rikard
  Rikard
 • Hej Rikard,

  Tack för ditt inlägg. Vi tar med oss din synpunkt i vårt arbete med att utveckla prisjämförelseverktyget.

  Det finns flera webbsidor med bra information om försäljning av överskottsel, till exempel Från idé till solceller på taket - Solcellskollen.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Vad bolagen betalar för överskottsel och övriga villkor i samband härmed blir en allt vanligare faktor vid val av elavtal. Är det inte dags att även detta inarbetas i elpriskollen.se?
  Rolf Gårdmo
 • Hej Rolf,

  Vi har i dagsläget ingen föreskrift med krav på att elhandelsföretagen ska rapportera priser för köp av el från mikroproducenter. Därför tillhandahåller vi ingen prisjämförelse för dessa avtal.

  Elpriskollen finns det några elhandelsföretag som på frivillig basis har angett att de även köper el från mikroproduktion. Kontakta företagen för pris- och avtalsvillkor.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Får et elhandelsföretag (tex. Eon) ge ett bättre pris på den solel man säljer til de kunder der även upphandler sollceller genom elhandelsföretaget eller skal alle kunder erbjudas samme pris?
  Michael Leth Jess
 • Hej Michael,

  Elhandeln sker på en oreglerad marknad vilket betyder att elhandelsföretagen fritt kan erbjuda olika kundtyper olika avtal. Det finns inga lagkrav på att det ska vara lika för alla elhandelskunder.

  Med vänlig hälsing,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Finns det några regler över vilka elavtal man måste ha när man har solceller? Verkar som de flesta kräver timpris om man redan har det, t ex Karlstad energi vägrar byta till rörligt och hänvisar till Ellevio som då måste byta till rörlig avläsning vilket är omständligt/omöjligt. Tycker detta är jättemärkligt, nätägaren skickar ju all data med timpris, det är ju bara att räkna om detta för elhandlaren. Önskar utförligt svar om vad som gäller kring detta.
  Mvh
  Matte
 • Hej Matte,

  Det finns inget regelverk som styr vilket elavtal du ska ha, det står elhandelsföretagen fritt att bestämma vilka avtal de erbjuder mikroproducenter.

  Inmatningen av el måste vara timmätt enligt förordning och våra föreskrifter. Elen som går från din solelsanläggning ut på nätet måste alltså vara timmätt. Ditt elhandelsföretag kommer antagligen inte att erbjuda dig ett avtal med månadsmedelpris för den el du köper och ett timavtal för den el du säljer. Det finns heller inga regler som säger att elhandelsföretaget måste göra detta då elhandeln sker på en avreglerad marknad.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej!
  Jag har skaffat solceller som enligt leverantören skall ha en produktionskapacitet på 8400 kWh per år. Mitt elbehov per år ligger på ca 9000 kWh sedan tidigare.
  Frågan är: Bör jag beställa fast eller rörligt avtal från min externa elleverantör som alltså går in och förser mig med el då anläggningen inte räcker till?
  Mvh Ulf Edwall
  Ulf Edwall
 • Hej Ulf!

  Vi på Ei gör inga prognoser eller rekommendationer vilket avtal som skulle kunna vara bäst för just dig. Konsumenternas energimarknadsbyrå har information som kan vara till nytta för dig som överväger huruvida du ska teckna fast eller rörligt elavtal. De kan också beskriva fördelarna och nackdelarna med respektive avtalstyp för dig och hur du bör tänkta när du väljer avtal. Se Välja fast eller rörligt elpris?  och Prisutveckling och prognos för elpriser .

  Utöver detta har vi på vår webbplats information om olika avtalstyper och fördelar/nackdelar med respektive avtalstyp. Därtill rekommenderar vi att använda vår oberoende jämförelsesida Elpriskollen , för att mer specifikt se vilka priser respektive elhandlare erbjuder just nu. Det kan även vara till hjälp i valet mellan två avtalstyper att se historiska jämförpriser för olika avtalstyper och elområden. Sådan statistik finns på vår webbplats på följande länk: Historiska jämförpriser på avtal.

  Hoppas detta kan vara till hjälp och återkom om du har fler frågor!

  Med vänlig hälsning,
  Emil Ellervik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.