Till senaste kommentaren

Vilket elavtal ska jag välja om jag har solceller?

Hej! Funderar på att teckna ett längre, fast elavtal. Har nyligen skaffat solceller på villan som ska klara 60% av elkonsumtion. Soliga dagar sommarhalvåret kommer jag inte behöva köpa el, däremot på vintern. Ska jag skaffa ett fast avtal, dyrt på sommaren, billigare på vintern?
Mvh Petter J

Petter Johansson

Kommentarer

 • Hej Petter! Tack för din fråga,

  Att elpriset alltid är lägre på sommaren eller vintern är lite av en myt för det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Utöver Elpriskollen har Energimarknadsbyrån bra information om prisutveckling på olika avtal och om du vill veta lite mer om valet mellan fast och rörligt
  .

  Det viktiga är att du hittar ett avtal som du känner att du kan vara nöjd med under avtalsperioden. Sen är det som du pekar på, tecknar du ett längre fast avtal nu vet du med säkerhet vilket pris du kommer betala framöver när solelen inte räcker till.

  Detta är kanske saker som du redan har koll på men som egenproducent har du lite andra förutsättningar om du ibland har överskott på din producerade el och vill sälja den till en elhandlare. Då kan företaget vilja att du tecknar en viss sorts avtal (och då ofta rörligt) med dem för att köpa din överskottsel, då är det viktigt att ta reda på hur hög ersättning de erbjuder för din solel också.

  Hoppas den informationen kan vara till lite hjälp men det är bara att skriva igen om du har fler frågor.

  Vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg
 • Finns det någon samanställning vad de olika elbolagen betalar för överskottet från solcellerna?
  Skulle vara väldigt bra att veta om man matade in sin förbrukning och överproduktion och fick fram den som hadet bästa totalpriset.
  Petter
 • Hej Petter

  I dagsläget gör Energimarknadsinspektionen och Elpriskollen inga jämförelser för försäljning av överskottsel, det är något som vi önskar att utveckla inom några år. På Bengts villablogg kan man få mycket information om just egenproduktion, och på www.prosument.se kan du få fram aktuella erbjudanden från elhandlare som köper egenproducerad el.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej!
  Jag är bunden av ett elhandelsavtal men har möjlighet att säga upp mitt solelsavtal inför en kommande försämring av villkoren. Hur hittar jag en sammanställning över de elbolag som är villiga att köpa min solel utan att jag i övrigt är kund hos dem? Tack på förhand!
  Elisabet Roman
 • Hej Elisabet,

  Tyvärr så har vi på Energimarknadsinspektionen och Elpriskollen ingen prisjämförelse över vilka elhandlare som köper egenproducerad el. Vi brukar hänvisa konsumenter till Bengts villablogg där man kan få mycket information kring egenproducerad el och prosument där man kan få fram aktuella erbjudanden från elhandlare som köper egenproducerad el. För tillfället är sidan prosument parkerad.

  Hoppas detta svar var till nytta!

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Prosumnet.se finns inte. Den sidan är parkerad hos loopia.
  Gunnar Bergman
 • Hej Gunnar,

  Det stämmer. Prosument.se verkar vara nedstängd. Det var ingen hemsida som någon myndighet ansvarade över så vi har ingen förklaring till varför den stängdes ned.

  Vänliga hälsningar,
  William Johansson Berg Energimarknadsinspektionen
 • Hej!
  Har satt upp solceller på en hyresfastighet som vi äger i ett AB. är det någon skillnad när man ska teckna avtal med elbolagen eller hur ser det ut?
  Tycker detta med att välja elbolag för solenergi är krångligt.

  Ann-charlotte Johansson
 • Hej Ann-Charlotte,

  Om du vill sälja överskottsel till ett elhandelsföretag så är det viktigt att du tecknar ett sådant elavtal. Tyvärr har vi inte den typen av elavtal med på vår prisjämförelsesida.

  Hälsningar
  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hejsan,

  Vi skall börja sälja solel, kan ni på Konsumentforum ta fram en sida där man kan jämföra priser på såld el? Det verkar finnas ett stort intresse.

  MVH
  Rikard
  Rikard
 • Hej Rikard,

  Tack för ditt inlägg. Vi tar med oss din synpunkt i vårt arbete med att utveckla prisjämförelseverktyget.

  Det finns flera webbsidor med bra information om försäljning av överskottsel, till exempel www.solcellskollen.se.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Vad bolagen betalar för överskottsel och övriga villkor i samband härmed blir en allt vanligare faktor vid val av elavtal. Är det inte dags att även detta inarbetas i elpriskollen.se?
  Rolf Gårdmo
 • Hej Rolf,

  Vi har i dagsläget ingen föreskrift med krav på att elhandelsföretagen ska rapportera priser för köp av el från mikroproducenter. Därför tillhandahåller vi ingen prisjämförelse för dessa avtal.

  Elpriskollen  finns det några elhandelsföretag som på frivillig basis har angett att de även köper el från mikroproduktion. Kontakta företagen för pris- och avtalsvillkor.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Får et elhandelsföretag (tex. Eon) ge ett bättre pris på den solel man säljer til de kunder der även upphandler sollceller genom elhandelsföretaget eller skal alle kunder erbjudas samme pris?
  Michael Leth Jess
 • Hej Michael,

  Elhandeln sker på en oreglerad marknad vilket betyder att elhandelsföretagen fritt kan erbjuda olika kundtyper olika avtal. Det finns inga lagkrav på att det ska vara lika för alla elhandelskunder.

  Med vänlig hälsing,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.