Till senaste kommentaren

Tidsdifferentierad effektavgift

När jag läser i föreskriften om effektavgift läser jag att avgiften ska tidsdifferentieras. Är detta över dygnet eller över året? Eller vad menas?

Nu när jag får effektavgift med Tekniska Verken i Linköping så har de i sin standardprislista effektavgift baserad på medelvärdet av 5 tillfällen under en månad, oavsett när på dygnet det skedde.

Är detta korrekt för att uppfylla föreskriften?
Andreas V

Kommentarer

  • Hej Andreas,

    Vi har i förra veckan gått ut med vägledning till elnätsföretagen hur de ska tänka när de utformar sina effekttariffer. Du kan läsa mer om det på följande sida:

    Tidsdifferentiering - Energimarknadsinspektionen (ei.se)

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Från kundservice på Tekniska verken:

    Hej Andreas,
    Tack för att du kontaktar oss med din fråga kring tidsdifferentiering och Energiinspektionens föreskrift..
    Utvecklingen mot att samhället behöver mer el har pågått länge och efterfrågan på el på olika platser sker snabbare än takten som elnäten kan byggas ut.
    Vi har därför under många år arbetat med olika incitament för kunder att utnyttja elnätet effektivare, för att fler ska kunna använda det befintliga nätet medan utbyggnaden pågår.
    Vår bedömning är att den prismodell vi nu inför, med både standardprislista och en alternativ prislista, styr rätt utifrån de kapacitetsutmaningar vi ser i våra elnät idag.
     
    Samtidigt finns det behov av att likforma elnätavgifterna i hela Sverige, vilket bland annat Ei:s föreskrifter om hur effektavgifter ska vara utformade, försöker uppnå.
    Som alltid vid nya regelverk uppstår frågeställningar kring tolkningar och därför har Ei börjat komma med mer detaljerad vägledning, som vi följer.
    Vi bevakar även utvecklingen av belastningen i våra elnät.
    Om vår bedömning inför 1 januari 2027 skulle vara att prismodellen inte styr rätt mot den tidens kapacitetsutmaningar eller Ei:s föreskrifter, så kommer den att revideras.
     
    Jag önskar dig en fin dag!
    Andreas V
  • Hej Andreas,

    Förhoppningsvis har Tekniska Verken tagit del av den vägledning som vi har tagit fram. Vi kommer däremot inte att kunna bedriva någon tillsyn mot elnätföretagens effektavgifter förrän tidigast våren 2027, då elnätsföretagen har till januari 2027 på sig att införa effektavgifterna

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Ni skriver i er nya vägledning att metoden med de tre högsta effekttimmarna under en höglastperiod (07:00-18:00) är ett rimligt sätt att basera effekttariffen på. Jag finner det dock som ett mycket märkligt sätt, då incitamentet att minska sin förbrukning under denna tid försvinner om man lyckats få tre tillfällen med hög last. Jag kan då lika gärna fortsätta förbruka likt de ”maxtimmar” alla andra dagar i veckan utan att det kostar mig väsentligt mer (visst timpriset kan vara högt då, men senaste månaderna har ju givit att de lika gärna kan vara minus under denna period). Att få flera tillfällen med hög förbrukning p g a matlagning är enkelt och helt olämpligt att avstå ifrån om man har barn. Så utifrån avsikten att få mig som kund att ändra mitt beteende, så menar jag att effekttariffen lyckas med motsatsen. Har jag redan passerat tre tillfällen med hög last så kan jag lika gärna brassa på resten av månaden, för incitamentet finns inte att göra motsatsen. Så hur tänkte ni egentligen?
    Calle
  • Hej Calle,

    Med effektbaserad prissättning ska elanvändaren få incitament att sprida ut sin elanvändning så att vi undviker effekttoppar som kan leda till problem i elsystemet. En jämnare belastning på elnätet har en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet och att det generellt kan bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris.

    Om du, på grund av redan uppnådda effekttoppar under en månad, inte i någon mån styr din förbrukning bort från höglasttimmarna så får du en högre kostnad samtidigt som din elanvändning bidrar till ytterligare belastning. Detta bidrar till generellt högre elnätskostnader.

    Du hittar mer information på vår webbplats:
    Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen (ei.se)
    Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Goddag yxskaft,

    "Om du, på grund av redan uppnådda effekttoppar under en månad, inte i någon mån styr din förbrukning bort från höglasttimmarna så får du en högre kostnad samtidigt som din elanvändning bidrar till ytterligare belastning. Detta bidrar till generellt högre elnätskostnader."

    Det är ju helt fel! Om jag använder allt under redan uppnådd effekttopp för varje timme under en månad så får jag INTE högre kostnader. Det är raka motsatsen till incitament att minska sin förbrukning. Så systemet för att minska eller omfördela belastning har alltså inget incitament alls i denna utformning! Ni har de facto misslyckats med denna avsikt och samtidigt lyckats berika nätföretagen ännu mer, vilket i och för sig är en bedrift!

    Jag är dock väldigt nyfiken på VEM som får det billigare med denna beräkningsmetod, då den sägs vara kostnadsneutral (jag vet verkligen ingen som fått det billigare, men det måste det ju rimligtvis vara med tanke på hur mycket högra alla i min bekantskapskrets har fått det).
    Calle
  • Hej Calle,

    Om du uppnår maxtaxa på grund av effekttoppar under högslasttimmarna får du givetvis en högre kostnad än om du inte har dessa effekttoppar. 

    Den elanvändare som minskar sina effekttoppar får en lägre kostnad och den som väljer att inte ändra sitt förbrukningsmönster kommer att betalar mer. Grundtanken är att varje elanvändare ska stå sin egen kostnad för användningen av nätet. Kostnaden justeras månad för månad så om du vill kan du få till en snabb förändring av din tariff. 

    Som beskrivet här ovan har en jämnare belastning på elnätet en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet och att det generellt kan bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Nu när jag har satt mig i det hela så har jag satt ner effekten på min elbilsladdning till ca 4 kW. Men detta innebär att jag nu laddar från att jag kommer hem vid 17 till morgonen därpå, eftersom jag behöver ladda under längre tid för att få tillräckligt med elenergi. Tidigare hade jag en schemaläggning som bara laddade nattetid. Så konsekvensen av effektavgiften är att jag belastar nätet mer vid höglasttiden 17 och framåt än vad jag gjorde tidigare. Under låglasttid på natten har jag minskat mitt effektuttag.

    Är detta verkligen syftet? Att jag ska öka effektuttaget under höglasttid och minska det under låglasttid?
    Andreas V
  • Hej Andreas,

    Syftet med effektavgifterna är att man vill att elkunderna sprider ut sin elanvändning under dygnet till timmar där nätet inte är lika högt belastat.

    Läs gärna mer om den information vi har om effektavgifter som finns publicerad på vår hemsida:

    Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen (ei.se)

    Varför inför elnätsföretagen en ny prismodell med effektavgift - vad innebär det för dig som elanvändare? - Energimarknadsinspektionen (ei.se)


    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Hej!
    Som alla privatpersoner ovan har förstått är det bara med tidsdifferentierad effektmodell som man kan minska belastningen på elnätet. Vissa kan inte styra sin förbrukning till låglasttimmar, därför borde man uppmuntrar de som kan (t.ex elbilsägare) att styra sin förbrukning till låglasttimmarna. Men med många prismodeller som det från t.ex Göteborgs Energi blir man straffat om man laddar sin elbil med högre effekt under låglasttimmar för att skapa mer utrymme i nätet under höglasttimmarna.
    Varför tillåter ni dessa kontraproduktiva prismodeller?
    Är det inte dags för att tolka lagen så som att de effekttariffer som införs innan 2027 måste också klara kraven som ställs efter 2027? Dvs att effekttariffer även innan 2027 måste vara tidsbaserade så att konsumenter inte blir straffade?
    Arne Quappen
  • Hej Arne,

    Elnätsföretagen ska ha infört en ny prismodell som inkluderar en effekttariff senast den 1 januari 2027. Fram till 2027 har varje elnätsföretag möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin tariff. Från och med januari 2027 ska dock elnätstariffen vara utformad enligt de krav som ställs upp i föreskriften EIFS 2022:1.

    Om du anser att ett elnätsföretag inte följer de bestämmelser som gäller i dag, kan du anmäla detta till oss. Läs om anmälan här.

    Du hittar information om effekttariffer på vår webbplats: Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen (ei.se)

    För mer ingående information kan du läsa vår vägledning till elnätsföretag som vi publicerade nyligen: Vägledning för utformning av nättariffer enligt EIFS 2022:1 - Energimarknadsinspektionen

    Hoppas den här informationen är till nytta.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.