Timpris eller fastprisavtal

Hej,
Jag står inför valet att från 1 oktober gå in i ett fastprisavtal där jag betala ca 250 öre/kWh eller byta och köra på timprisavtal i vinter. Jag bor i villa och förbrukar ca 16000kWh/år. Har elbil som jag laddar med ca 450 kWh/månad. Hur ska jag resonera? Kommer jag att genom att ladda min bil nattetid komma ned i totalkostnad per månad eller är 250 öre/kWh ändå ok?
Tacksam för snabbt svar.
//Nicklas

Nicklas Skogens

Kommentarer

 • Hej,

  Vi kan inte svara på vilken typ av avtal som är lämpligast för dig. Frågan du kan ställa dig är: hur stort är behovet av förutsägbarhet? Med ett fastprisavtal kan man beräkna ungefär vad elkostnaderna kommer att bli under året, man är villig att betala för en viss ekonomisk stabilitet. Just nu är dock fastprisavtalen inte särskilt förmånliga på grund av prisläget på elmarknaden. Du bör kanske se upp med att teckna ett avtal med lång bindningstid som du sedan är fast i om priserna sjunker.

  Om du väljer ett avtal med timpris får du ett elpris som följer utvecklingen timme för timme på Nord Pool eller någon av de andra elbörserna som är aktiva i Sverige. Det betyder att din elkostnad påverkas av när på dygnet du använder elen. Ett timprisavtal passar dig som vill och kan anpassa din förbrukning efter timpriserna hos elbörserna. Det kan kräva ett byte av elmätare (vilket är kostnadsfritt). För att få så stor nytta av avtalet som möjligt kan det vara bra att undersöka om du har någon elektrisk utrustning, som till exempel en värmepump, som automatiskt kan styras mot timpriserna.

  Vi kan som sagt inte rekommendera varken det ena eller det andra. Vad vi kan rekommendera är att man ser över sitt elavtal och noggrant jämför olika erbjudanden. Använd vår prisjämförelsesajt Elpriskollen för att hitta ett avtal som passar dig.

  Vi har information på vår webbsida som du besvarar en del av din funderingar.
  Elavtal – vad kan man välja mellan och vad är skillnaden? - Energimarknadsinspektionen (ei.se)
  Efterfrågeflexibilitet – hur kan det sänka mina elkostnader? - Energimarknadsinspektionen (ei.se)

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
 • Hej,
  Jag förstår att ni inte kan kan rekommendera det ena eller det andra men vad tror man om timpriset på el i vinter? Kan man hoppas på att det ligger på under 100 öre/kWh på natten t ex? Vi har fjärrvärme som värme källa så det enda stora posterna vi kan styra över som jag ser det är när man tvättar och när vi laddar vår elbil. Laddningen av vår elbil står för nästan 1/3 av vår totala förbrukning så om det fortsatt ändå skulle vara relativt billigt med el på natten så kan det ändå vara värt för oss med timpris även om elen är dyr övriga timma.
  Och som ni säger så är det längre bindningstid på det fastprisavtalet jämfört med timprisavtalet.
  Blir ju att man ryggar tillbaka lite när Göta energi i det här fallet hör av sig o vill erbjuda timprisavtal istället för det dom kallar vintertrygg. Vintertrygg enligt dom är slutsålt och då tänker jag att dom kanske tjänar för lite på det helt enkelt…

  Nicklas Skogens
 • Hej,

  Vi gör inte prognoser över hur elpriset kommer att utveckla sig. Vi kan dock konstatera att de faktorer som just nu gör att elpriset är högt kommer fortsätta att hålla priset högt. 

  Ett timprisavtal kan som sagt få ner dina elkostnader om du kan anpassa din förbrukning.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.