Till senaste kommentaren

Vattenfalls redovisning av förbrukning

Hej
Vi flyttade till hus för ca halvår sedan , har införskaffat llvp och solpaneler. Nu till min undran varför inte vattenfall redovisar min förbrukning i realtid. Idag må 4/12, kan jag se förbrukning fre 1/12. Varför denna eftersläpning?? Jag har frågat otaliga ggr. ”Vi har inga krav göra det” är ett av svaren, vad gäller? Det är som att köra bil men hastighetsmätaren visar farten för 3 mil sedan. Helt befängt svar. Ett annat svar jag fått är att de ändrar i avläsningsprogram, läsa av 4ggr istället för 1. Men detta blir ju inget bättre för mig som kund. Kan ni ställa krav på detta. Syftet är väl att vi kunder ska kunna se våra åtgärder i realtid. Eller mörkar vattenfall något?? Man undrar och tröttnar ur med deras nonchalanta behandling av kunder. Bolaget är troligtvis för stort. Vad händer tror ni??
Är det såhär man ska bli behandlad när man vill ställa om till grön el i hemmet?? Nä ställ krav på transparens vad gäller redovisning som ovan, samt snabbare. Datat finns men inte viljan (de har inte det kravet som de säger)
//Michael Larsson
Michael Larsson

Kommentarer

 • Hej Michael

  Tack för ditt meddelande.

  Då du innehar en solcellsanläggning ska elnätsföretaget dygnsavräkna och därmed rapportera mätvärden varje dygn till elleverantör och elanvändare. Men om mätvärden saknas (till exempel om mätvärden inte kan samlas in på grund av kommunikationsproblem) ska rapportering göras senast tolfte dagen efter mätdygnet. Nätföretaget har således tolv dagar på sig att se till att mätvärden kommer in och kan rapporteras när anläggningen dygnsavräknas.

  Det går att göra en anmälan till oss men om orsaken är att mätvärdena inte har kunnat samlas in och därför rapporteras med några dagars fördröjning kan Ei inte göra så mycket eftersom nätföretaget har 12 dagar på sig, enligt 7 kap 5 § i EIFS 2023:1 (mätföreskrifterna). Om elnätsföretaget har samlat in mätvärden men tar för lång tid på sig att rapportera dem till dig via "Mina sidor" kan vi agera, men vi måste i så fall kunna slå fast att elnätsföretaget är sena med rapporteringen efter att mätvärden har samlats in. Det är därför inte säkert att Ei öppnar tillsyn och det är en relativt liten brist om rapporteringen är några dagar sen.

  Med vänliga hälsningar

  Erika Axelsson Energimarknadsinspektionen

 • vattenfall har alltså 12 dgr på sig att rapportera??

  Jag menade om jag gör något åt min förbrukning så tar det 2-3 dgr innan jag ser effekten på mina sidor.
  Hur kan detta snabbas upp? Är 2023 nu tycker jag.
  Förbrukningen finns hos vattenfall, de har inte KRAV att leverera snabbare säger de varför? Tekniken finns.
  //Michael
  Michael Larsson
 • Hej,

  Du kan som sagt anmäla det här till oss. Vi kan då granska om elnätsföretaget brister i sina skyldigheter att mäta och rapportera din förbrukning. Läs mer om att anmäla på vår webbplats

  Med vänlig hälsning,
  Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.