Till senaste kommentaren

Hög elnätsavgift - varför kan elnätsföretaget höja min avgift?

Syftet med reglering av elnätsföretagen är att säkerställa att elnätsföretagens verksamhet bedrivs effektivt till låga kostnader. Ei reglerar elnätsföretagens intäkter genom att fastställa ett tak för de sammanlagda intäkterna för fyra år i taget. Vi beviljar då intäkter som täcker:
  • Drift
  • Underhåll
  • Avkastning (vinst)
Det finns flera förklaringar till att elnätsavgifterna är höga, bland annat den allmänna prisökningen och höga räntor. Det är viktigt att företagen får täckning för sina effektiva kostnader och investeringar och därtill en rimlig vinst, men inte mer. Så som det ser ut idag har elnätsföretagen möjlighet, även om inte alla företag utnyttjar den möjligheten, att ta ut högre nätavgifter än vad som motsvarar deras faktiska kostnader. Dessutom har elnätsföretagen ofta överklagat Ei:s beslut, vilket har lett till att maxtaket höjts ytterligare. Ei ser ett behov av att lagstiftningen ändras.
Utöver intäktsramarna som Ei reglerar så ska alla avgifter vara
  • Skäliga
  • Objektiva
  • Icke-diskriminerande
Skäligheten kontrollerar vi genom intäktsramarna på det sätt som redan beskrivits ovan. Här tittar vi inte på enskilda kunders avgifter utan på alla avgifter samlat.

Om ett företag tar ut mer än vad intäktsramen tillåter kan det få kännbara konsekvenser. Dels sänker vi deras intäktsram för nästa period med motsvarande belopp, dels kan de få betala en straffavgift på det överstigande beloppet.

Lagens krav på objektivitet handlar om att elnätsföretagets samlade avgifter för en kundkategori måste motsvara de kostnader som nätföretaget har för just denna kundkategori. Företaget får ha olika avgifter för olika kundkategorier, till exempel villakunder och lägenhetskunder, men företaget får däremot inte gynna en kundkategori på bekostnad av en annan.

Kravet på icke-diskriminering innebär att kunder inom samma kundkategori ska ha likadana avgifter. Elnätsföretaget får inte gynna en kund inom en kundkategori framför någon annan inom samma kundkategori.

Läs mer om elnätsregleringen på vår webbplats.

Vad ska jag göra om jag anser att elnätsavgiften är orimligt hög?

Till att börja med så rekommenderar vi att du tar kontakt med ditt elnätsföretag. Be dem förklara varför elnätsavgiften ligger på den nivån som den gör eller varför den har höjts.

Om du anser att elnätsavgiften strider mot ellagens krav på objektivitet eller icke-diskriminering kan du anmäla detta till oss. Läs om anmälan på ei.se.
Energimarknadsinspektionen

Kommentarer

  • Fast helt ärligt så är inte höjningarna ens lite skäliga. Det är rent ocker av företag som tjänar miljarder Per kvartal. Varför gör ni inget åt det? Eller sitter ni i knät på dom?
    Per
  • Hej Per,

    Ei arbetar aktivt med att ta fram en ny metod för reglering av elnätsverksamhet genom intäktsramar. Detta i syfte att åstadkomma en regleringen där elnätsföretagen inte kan överkompenseras i förhållande till deras faktiska kostnader. För införande av en ny metod förutsätts ändringar i nuvarande lagstiftning. I mars 2022 tillsatte regeringen en särskild utredare för att se över regelverket. Utredning är nu klar och har än så länge resulterat i SOU 2023:64, men hann alltså inte leda några lagändringar innan beslutet om den nu gällande perioden för intäktsramar. Du hittar utredningen på regeringens webbplats, Ett förändrat regelverk för framtidens el- och gasnät - Regeringen.se.

    Två områden som särskilt i regleringen som identifierats i behov av en utvecklad metod är:
    1. Ökade incitament för kostnadseffektiva lösningar
    2. Värdering av anläggningar ska spegla företagens kostnader

    Du hittar information om Ei:s arbete med att ta fram en ny metod på vår webbplats, Ei fortsätter arbetet med att ta fram en ny metod för el- och gasnätsregleringen - Energimarknadsinspektionen.

    Med vänlig hälsning,
    Emil Ellervik
  • Hej,

    Jag undrar varför ni har beslutat om generösare vinstramar för elnätsbolagen, trots bolagens redan stora vinstmarginaler? Enligt en artikel från Omni nedan så har Eon en vinstmarginal på 36%, och Vattenfall får på mindre än ett år höja avgiften med 21%? Hur kan ni tillåta att folket tvingas betala skyhöga månadskostnader för användandet av elnätet?

    Här är artikeln:

    Stora elnätsbolag, som Vattenfall och Eon, som sitter på lokala monopol över elnätet höjer avgifterna rejält. Det efter att Energimarknadsinspektionen i april beslutade om generösare vinstramar för bolagen, rapporterar DN.

    Till exempel höjer Eon elnätsavgiften i Stockholmområdet med 9 procent i augusti, efter att ha höjt med 12 procent vid årsskiftet. Det trots att bolaget redan hade stora vinstmarginaler.

    Förra året hade Eon en vinstmarginal på 36 procent, och skickade hälften av sina 4 miljarder kronor i vinst till sina tyska ägare. Det kan jämföras med snittet i svenskt näringsliv som ligger runt 8 procent vinstmarginal.

    Mvh,
    Daniel
    Daniel
  • Hej Daniel,

    Du kan läsa Ei:s kommentar till besluten om de nya intäktsramarna på vår webbplats, se Nu har Ei beslutat om elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027 - Energimarknadsinspektionen.

    Vi fastställer intäktsramar som respektive elnätsföretag måste hålla sig inom. Intäktsramen regleras i förhand och gäller för fyra år i taget. Syftet med förhandsregleringen är att säkerställa att kunderna får betala ett skäligt pris för elnätstjänsten och ge kunderna en långsiktig leveranssäkerhet. Intäktsramen ska täcka kostnader för att bedriva elnätsverksamhet på ett ändamålsenligt och effektivt sätt under tillsynsperioden, täcka avskrivningar och ge elnätsföretaget en sådan avkastning på kapitalbasen som behövs för att i konkurrens med alternativa placeringar med motsvarande risk få tillgång till kapital för investeringar.

    Intäktsramarna för tillsynsperioden 2024–2027 bedöms leda till högre elnätsavgifter för många elnätskunder under de kommande åren. Det kommer dock vara stora variationer som beror på hur de enskilda nätföretagen väljer att använda sin intäktsram. Det är upp till varje elnätsföretag att utforma sina avgifter utifrån de förutsättningar som regelverket medger (se de generella kraven i inlägget ovan, samt EIFS 2022:1 som reglerar utformande av nätavgifter för ett effektivt nätutnyttjande).

    Ei har dock framfört kritik mot den metod som används i dagsläget för beräkning av intäktsramarna. Ei anser att nätföretagen blivit överkompenserade i relation till deras faktiska kostnader. För att ändra beräkningsmetod krävs dock en lagändring. Om den kommer till stånd kan en ny beräkningsmetod vara på plats till intäktsramsbesluten för perioden 2028–2031. Ei arbetade för att den nya beräkningsmetoden skulle införas till elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027 skulle beslutas, men det visade sig att det inte fanns legala förutsättningar att genomföra förändringen redan då.

    I den statliga utredning (SOU 2023:64) som redovisades den 31 oktober 2023 föreslås lagändringar som gör att Ei får ett större utrymme att besluta vad som ska beaktas vid fastställandet av intäktsramar. Utredningen har varit ute på remiss och bereds nu i Regeringskansliet. Du kan läsa mer om Ei:s arbete med att ta fram en ny beräkningsmetod med anledning av de befarade lagändringarna på Ei fortsätter arbetet med att ta fram en ny metod för el- och gasnätsregleringen - Energimarknadsinspektionen.

    Med vänlig hälsning,
    Emil Ellervik
  • Hej på er,

    Vår Brf fick detta av Eon, se nedan, eftersom vi har en solcellsanläggning på taket, men drabbar väl alla som har det. Är det tillåtet att som Eon gör, ta ut avgiften på registrerad toppeffekt, dvs den timme i månaden som har högst uppmätt effekt? SÅKLART de vill det, för det ger Eon mest avgift-pengar, men är det ett tillåtet system? Borde baseras på snitt-förbrukningen under månaden. Kan vi lyfta detta vidare till någon myndighet, om deras prismodell?


    "Förändringar för elproduktion

    Som du tidigare fått information om avvecklas subventionen på elnätsavgiften för småskaliga elproducenter från och med den 1 januari 2025.

    Det innebär en förändring för dig som matar in el från en produktionsanläggning som kan leverera en effekt över 43,5 kW och upp till 1 500 kW.

    Så påverkas du

    Du kommer att börja betala effektavgift baserat på din produktionsanläggnings uppmätta effekt varje månad. Det innebär att den registrerade toppeffekten, alltså den timmen med högst uppmätt effekt i månaden, ligger till grund för din effektavgift.
    Mer information och aktuella prislistor finns på eon.se."






    RS Ohlson
  • Hej,

    Tack för dina frågor.

    Alla elnäts­företag ska införa en ny prismodell som bland annat inkluderar en effektavgift. Ei:s föreskrifter om prismodellen trädde i kraft 2022 men fram till 2027 har varje elnätsföretag möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin tariff. Från och med 1 januari 2027 ska dock elnätstariffen vara utformad enligt de krav som ställs upp i föreskriften.

    Du hittar svar på dina frågor om tariffer i informationen på vår webbplats:Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Bara så jag förstår, man får alltså betala mer för att solen skiner?
    Eller läser jag det tokigt?
    Per
  • Hej Sanna

    Har läst om hur olika bolag kan ta ut olika avgifter och det saknar logik. Energimarknadsinspektionen,EI, borde tagit på sig ledartröjan och angett hur det ska göras med maxavgifter. Genom ert agerande tillåter EI att energibolagen, som är nätägare, att göra som är bäst för dem och inte för sina kunder….genom sitt monopol!
    Varför har inte EI angett strikta riktlinjer?
    Varför låter ni bolagen bestämma hur mycket avgiften blir?
    Varför ska det betalas en avgift för egen produktionsanläggning till energibolagen, när vi använder den endast för vårt eget hus?
    Hela syftet med detta är ju att vi ska få en billigare energi för vårt boende, som gör att vi sparar pengar. Vad är det för subvention från detta som vi får? Och av vem?
    Och isåfall, varför ska det tillfalla energibolage

    bh
    RS
    RS Ohlson
  • Hej Per och RS,

    Era frågor besvaras här i samma inlägg.

    Även producenter av el omfattas av Ei:s föreskrifter vilket innebär att solelsproducenternas nättariffer ska innehålla en effektavgift eftersom även producenters nyttjande av elnätet kan medföra att det uppstår kapacitetsbrist i elnätet och därmed ge upphov till framtida investeringskostnader. Detta betyder att elnätsföretagen kan behöva räkna effekttoppar på både inmatning och uttag av el. Elnätsavgifterna ska dock vara kostnadsreflektiva, vilket innebär att de ska spegla de kostnader som respektive kund orsakar elnätsföretaget. Hur nättariffer för inmatning av el i nätet ska utformas är dock en komplicerad fråga som Ei avser att titta vidare på.

    Om du har investerat in en solelsanlägging är det mest lönsamt att i främsta hand använda din egenproducerade el. Överskottsproduktionen kan antingen matas in på elnätet (säljas) eller lagras i exempelvis ett batteri. Om man inte vill mata in någon el alls på nätet kan man installera utrustning för så kallad nollinmatning.

    Som sagt har elnätsföretagen i viss utsträckning möjlighet att utforma elnätsavgifterna utifrån egna modeller fram till dess att Ei:s föreskrift träder ikraft 2027. Vi på Ei kan emellertid inleda tillsyn om tarifferna inte anses uppfylla kriterierna som ställs upp i 4 kap 16 § ellagen, som innebär att tarifferna ska vara objektiva, icke-diskriminerade och i övrigt på skäliga villkor.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • En sista fråga: vi använder själva all el från vår solcellsanläggning, kan fortfarande Eon kräva oss på avgift?
    RS Ohlson
  • Hej RS,

    Om du inte matar in någon överskottsproduktion på elnätet skapas det inte heller någon effekttopp på inmatningen som kan ligga till grund för din elnätstariff. Effekten räknas då endast på ditt uttag av el.

    Med vänlig hälsning,
    Sanna Westman Carling Energimarknadsinspektionen
  • Vattenfall höjer såväl den fasta avgiften som överföringsavgiften med 15 % fr.o.m. 250101.
    Hur kan detta ens vara möjligt? EI verkar ju vara fullständigt handfallna alternativt bakbundna.
    Det måste bli slut på dessa fullständigt vanvettiga höjningar från de stora nätägarnas sida nu. Detta är sjukt!
    Björn
  • Hej, idag fick jag brev från vattenfall eldistribution om att de ska höja nätavgiften från och med 1 januari 2025. Det står inte specifikt varför utan en massa fluff som någon kommunikatör skrivit ihop
    Jag har läst alla tidigare forum kommentarer och ni menar i princip att ni inte kan göra något förrän de nya föreskrifterna börjar gälla 2028? Vattenfall har monopol i mitt omförde både för fjärrvärme och elnät. Det känns som att man som konsument sitter fast i Vattenfalls monopol och ni som tillsynsmyndighet inte verkar ha verktyg eller makt nog att ta fighten mot nätjättarnas övervinster.
    Avjit Das
  • Hej Björn och Avjit,

    Vi som myndighet måste förhålla oss till den lagstiftning som gäller. Precis som mina kollegor har skrivit i kommentarerna är ovan så har vi sett brister i den reglering som finns och också föreslagit förändringar, vår förhoppning är att vi har ny lagstiftning på plats senaste 2028.

    Vi håller med om att elnätsföretagen har överkompenserats i relation till vilka kostnader nätföretagen har. Det är därför vi vill få till en förändring i hur intäktsramen beräknas.

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
  • Hej

    Jag fick uppgifter om nya elnätsavgifter från Mälarenergi häromdagen och roade då mig med att titta på hur avgifterna har utvecklats sedan 2020. Ökningen är 100% sedan 2020.
    Mälarenergis förklaring är lite flummig om en växande region och etablering av nya kunder.

    De säger oxå att det är EI som godkänner avgifterna. Det vore intressant att förstå hur ni tycker att det är rimligt att se i princip 20% ökningar år över år?
    Mikael
  • Hej Mikael,

    Ei godkänner inga avgifter, utan elnätsföretagen måste förhålla sig till den intäktsram som vi beslutar om. Men som redan sagt av mina kollegor längre upp i tråden så har vi framfört kritik mot den metod som används för att beräkna intäktsramarna. Vi anser att nätföretagen blir överkompenseradei relation till deras faktiska kostnader.

    Hälsningar,
    Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.